ENGELLİLERİN EN BÜYÜK SORUNU İŞ İSTİHDAMI
Tarih : 2016.09.22  09:04:31
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bu yıl 24.'sü düzenlenen Engelliler Şenliği; Sarımsaklı Vilayetler Hizmet Birliği Sosyal Tesislerinde gerçekleşen ‘Engelli İstihdamı ve Birlikte Yaşama Kültürünün Yaygınlaşması’ konulu panel ile başladı.

Saat 11.00’de başlayan panelde; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Özkan Yağmur, Devlet Personel Başkanlığı Uzmanı Enver Dudu, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi, İŞKUR Balıkesir İl Müdürlüğü İş ve Meslek Danışmanı Muhammet Kılıç konuşmacı olarak katıldı.
Panelde; Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Aynur Dankaz, belediye başkan yardımcıları, daire amirleri, engelli sivil toplu kuruluşlarının temsilcileri, engelliler ve aileleri hazır bulundu.
Panelin açılış konuşmasını yapan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 12 milyon engellinin en önemli sorununun istihdam ve mesleki eğitim olduğunu vurgulayarak, panelin önemine işaret etti. Panele katılan engellilerin ve engelli ailelerinin yönelttiği sorularla devam eden panelde konuşmacılar kendilerine yöneltilen soruları cevaplandırdı.
Engellilerin istihdam edilebilmesi için devlet bünyesinde birçok kadronun açıldığını hatırlatıldığı panelde, özellikle İŞKUR aracılığıyla her yıl binlerce engellinin istihdam edildiğinin altı çizildi.
Panel sonrasında açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Özkan Yağmur, panelde engelli bireyleri dinlemek ve istihdam sorunlarıyla ilgili kendilerine yöneltilen soruları cevaplandırmayı ve sorunlarının çözümüne yönelik görüş alışverişinde bulunmayı amaçladıklarını kaydetti.
Temel olarak 2012 yılından bu yana Türkiye genelinde yapılan Engelli Kamu Personeli Sınavları ilişkin soruları da yanıtladıklarını ifade eden Yağmur, “Engellilerin kamuda istihdamına ve engelli memur olarak istihdam edilmesi noktasında engelli bireylerimizin sorun ve beklentilerini dinledik. Bence oldukça yararlı bir panel oldu. Panelde her engelli gurubu arasında istihdama yönelik ayrı ayrı sorunların yaşandığını gözlemledik. Engellilerimizin sosyal yardımlarla ilgili beklentilerini irdeledik. Bunlarla birlikte özel sektörde engelli bireylerin istihdamı konusunda mesleki ve teknik eğitim, mesleki rehabilitasyon noktasında ciddi sıkıntılarının olduğunu gözlemledik. Engellilerin özel sektörde çoğu zaman ayrımcılığa maruz kaldıklarını kamu ve özel sektörde engellilerin amirleri tarafından anlaşılamamaktan yakındıklarına şahit olduk. Bu anlamda engelli işçi ve memur çalıştıran kurumlardaki amirlerin bu konuda mutlaka eğitim almaları gerektiği kanısına vardık. Bizde notlarımızı tuttuk. Gerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gerekse Devlet Personel Başkanlığı yetkilileri olarak aldığımız notları Ankara’da değerlendirerek, bu konuda gerekli çalışmaları yapacağız. Ben panelin son derece yararlı olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.

479 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri