AYVALIK’TA ÜRETİCİNİN ZEYTİN HASAT ŞÖLENİ HEYECANI
Tarih : 2016.10.19  08:43:22
Zeytin ve zeytinyağının başkenti olmaya namzet Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, zeytin üreticileri bu yıl Ziraat Odası tarafından ilk kez düzenlenen Zeytin Hasat Şöleni’ne hazırlanıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla ‘İlk Elden İlk Hasat’ sloganıyla 22 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecek olan zeytin şölenine; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanı sıra Bakanlık Müsteşarları ve Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile zeytin üreticilerinin katılması bekleniyor.

Ayvalık’ta Mutluköy’de bulunan Nostalji Tesislerinde Cumartesi günü saat; 10.30 ile 16.30 arasında üreticiler için bir çok bilgilendirme çalışmalarının yanı sıra bereketli bir sezonun yaşanması için yapılacak dualarla açılacak olan hasat şöleninde; zeytin üreticisine yönelik bilgilendirme çalışmaları ve yöresel tadlardan oluşacak ikramların sunulacağı öğrenildi.

Her Zeytin Hasatının üretici için yepyeni bir heyecan olduğunu belirten Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay yaptığı açıklamada, “Bu sene ilk defa Ayvalık Ziraat Odası olarak zeytin hasat sezonunun başlangıcında; çiftçilerimiz, köylülerimiz ve zeytin üreticilerimizle birlikte bir hasat şöleni düzenliyoruz.  Burada çiftçimizin dertlerini, sıkıntılarını ve heyecanını paylaşacağız. Her hasat ayrı bir heyecan, ayrı bir barışın simgesidir” dedi.

Gerçekleştirecekleri organizasyonu; zeytine ilk dokunan elin çiftçinin eli olduğu için  ‘İlk Elden İlk Hasat’ sloganıyla düzenlediklerini anlatan Başkan Kıtay, “Ayvalık’ta çiftçimizin katılımıyla ilk kez böylesi bir hasat organizasyonu olacak bu. Çiftçi ve köylü ilk defa hasadını birlikte paylaşacaklar. Sektörde yaşanan; sanayicinin üreticinin elinden malını son derece ucuz fiyatlara almaya çalışması ile ilgili sorun başta olmak üzere üreticinin sektörde maruz kaldığı sorunları direkt bakanlık düzeyindeki yetkililere iletmesini sağlamayı amaçladık. Bunun yanı sıra bu yıl zeytin fiyatlarında çok büyük bir düşüş var. Zeytinin toplama maliyetleri ile kıyaslandığı şu an için belirlenen zeytin fiyatları bu maliyetleri neredeyse karşılamayacak düzeydedir. Bu konuyu da bakanlık yetkililerine anlatarak zeytin üreticisine destek verilmesiyle ilgili taleplerimizle, sektörde yaşadığımız sorunları anlatmaya çalışacağız” diye konuştu.

Bu yıl ilk kez düzenledikleri Zeytin Hasat Şölenini gelenekselleştirmeye çalışacaklarını da kaydeden Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, “Üreticiden 1 liraya alınan ürün, tüketiciye 5 liraya ulaşıyor. Bu aradaki fark, üreticinin belini büküyor. Zeytinin; ağaç bakımı, tarla sürümü, ilaçlaması, toplanması gibi birçok aşamasında ciddi maliyetler söz konusu ama üretici harcadığı emeğin karşılığını ne yazık ki alamıyor. Ama sektörde dönen çark; üreticiden yok pahasına alına ürünü piyasaya 5 kat fazla fiyatla tüketiciye ulaştırıyor. Bence üretici adına sektördeki en büyük sıkıntısı budur. Buna mutlaka bir çözüm bulunması gerekiyor. Ben bakanlığımız başta olmak üzere kurumlar aracılığıyla bu sorunların çözümleneceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. Hasan Kıtay, 22 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecek olan Zeytin Hasat Şöleni’ne sektördeki tüm üreticiler başta olmak üzere vatandaşları davet etmeyi de ihmal etmedi.

400 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri