KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI’NIN VERİLMESİNİN 82. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI
Tarih : 2016.12.07  08:53:26
Cumhuriyet Halk Partisi Edremit İlçe Kadın Kolları Başkanı Songül Toplamaoğlu; 5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı’nın 82. Yıldönümünde ilçe binasında basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamaya Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, CHP İlçe Başkanı Yusuf Sel, Edremitli Kadın muhtarlar ve partili kadınlar katıldı.

Atatürk tarafından Türk Kadınlarına verilen Seçme ve Seçilme Hakkı’nın 82. Yıldönümünde CHP Edremit İlçe Kadın Kolları tarafından basın açıklaması yapıldı. Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, CHP İlçe Başkanı Yusuf Sel, belediye meclis üyeleri ve kadın muhtarlarında katıldığı basın açıklamasında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Edremit Kadın Kolları Başkanı Sogül Toplamaoğlu;  Kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelenin devamı olarak Mustafa Kemal Atatürk’ü pek çok Avrupa ülkesinden çok önce kadınlara verilen bu hak kadınlar açısından bir devrim olduğunu söyledi. 

Kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının Türkiye’nin Demokratikleşmesinin en önemli adımlarından biri olduğunun altını çizen Toplamaoğlu; “Aradan geçen 82 yılda biz kadınların kazanımlarını daha ileriye taşıması gerekirken eğitimde istismar karar alma ve yönetim mekanizmalarında önümüze konulan engeller sonucu gelinen noktada maalesef olması gereken yerde değiliz. 2015 genel seçimi sonucunda biz kadınlar TBMM’de sadece 76 kadın vekile % 13 oranında temsil ediliyoruz. Nüfusun yarısı olan kadınlar yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahibiz ancak haklara ulaşmada eşit değiliz. Oysa daha çok kadın vekil demek kadına yönelik şiddet kadın isdihdamı eğitim gibi konuların daha fazla ele alınması ve çözüm üretilmesi demektir. Ne yazık ki hala temsilde adaletten yada sonuçta eşitlikten söz edemiyoruz Anayasa önünde Kadın ve Erkek eşittir demek yeterli olmakta kadınlar anayasa ve yasalara zorunlu kılınacak özel önlemlerle desteklenmedikçe sonuçta eşitlikten söz edilememektedir. Oysa demokrasilerde en önemli iki unsur eşitlik temeline dayalı temsil ve eşit katılımdır” dedi.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’da yaptığı konuşmada kadınların toplum yaşamında ki önemine vurgu yaparak 82. Yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Özgirgin’ CHP İlçe Bakanı Yusuf Sel tarafından, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri Müberra Karaca, ve Şengül Sönmez, Altınkum Mahalle Muhtarı Selma Kayacan, Akçay Mahalle Muhtarı Pınar Avcı, Sarıkız Muhtarı Nuray Günaçar, Gazi İlyas Muhtarı Hatice Güneri, Şahindere Muhtarı Ebru Yamaç’a da CHP İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından plaket verildi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 84 yaşındaki en eski kadın üyesi Sebahat Ülker’e Belediye Başkanı Kamil Saka tarafından plaket verildi.

297 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri