Ayvalık’ta çevrecilerin ‘Balık Çiftlikleri’ zaferi
Tarih : 2017.03.27  09:42:35
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Mavi Bayraklı plajın bulunduğu Engürü Sitesi sahiline kurulan balık çiftlikleri kaldırıldı.

Ayvalık’ın Sahilkent Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Engürü Sitesi açıklarına geçtiğimiz yıl kurulan 2 adet balık çiftliğinin ardından, aynı bölgeye yaklaşık 300 çiftliğin daha kurulacağının duyulmasıyla harekete geçen Site Başkanı Gürsel Uslu ve site yönetiminin çağrısıyla ilçe genelinde başlatılan mücadele tam bir zaferle sonuçlandı.

İlk olarak ilgili birçok kamu kuruluşuna dilekçeler yazılarak verilen izinlerin usulsüz olduğu ve balık çiftliklerinin kurulduğu bölgenin Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde ve etki alanında kaldığı belirtilmesiyle başlayan hummalı mücadele Engürü Sitesi yönetimi, Ayvalık Belediyesi,  Ayvalık Tabiat Platformu, Kent Konseyi ve çevreci vatandaşların katılımıyla büyük bir yürüyüşle ses getirmişti.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in 5 bin lira bilirkişi ücretinin ödemesiyle Ayvalık Tabiat Parkları Platformu tarafından Balıkesir İdare Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında geçtiğimiz Şubat ayında bilirkişi incelemesi yapılmıştı.

Ancak henüz dava sonuçlanmadan AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp’in talebiyle, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile AK Parti Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı’nın bakanlık nezdinde gösterdikleri çabaların ardından geri adım atan balık çiftliği firması tesisi kısa sürede bölgeden kaldırdı.

 

BAŞKAN GENÇER KAYGILI

Konuyla ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, balık çiftliklerinin bölgede çevresel zararları beraberinde getireceğine yönelik duyurularla halkın bilinçlendirerek kamuoyu oluşturmakla işe başladıklarını belirtti.

Bu mücadelede ilk bayrağı açan kurumun Ayvalık Belediyesi olduğunu belirten Başkan Gençer, “Engürü Sitesi yönetimi bize geldiğinde, konuyu basına duyurduk. Sonrasında da bu konuyla ilgili gerçekleştirilen eylemlere destek verdik. Tüm Ayvalık’ın el birliğiyle balık çiftliklerinin kaldırılmasını sağladık. Şu anda elde edilen sonuç çok güzel. Ancak ben, kaldırılan balık çiftliklerinin yeniden bölgeye konuşlandırılıp, konuşlandırılmayacağından pek emin değilim. Bu yüzden de bana göre halen daha mücadele sona ermiş değil. Takipçisi olmamız lazım. İnşallah balık çiftliklerinin devamı gelmez” dedi.

 

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI KAYAALP ETKİN BİR ROL ÜSTLENDİ

Muhabirimizin sorularını yanıtlayan AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp de; balık çiftliklerinin kaldırılmasına ait süreçte bakanlık ve resmi kurumlara yönelik ciddi girişimlerin kendisine ait olduğunu söyledi.

Balık çiftliği sahibinin kendisinin ilkokul arkadaşı olmasının da söz konusu tesisin kaldırılmasında önemli bir etken olduğunu anlatan Başkan Kayaalp, “Bu konuda resmi girişimlerimin yanı sıra telkinlerim de işe yaradı ve Engürü Sitesi açıklarında ki balık çiftlikleri kaldırıldı. Bu süreçte Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Edip Uğur ile AK Parti Balıkesir Milletvekilimiz Sayın Mahmut Poyrazlı da etkin rol oynadılar. Onlarında destekleriyle bu sorun ortadan kaldırıldı. Ben her ikisine de desteklerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

AYVALIK TABİAT PARKI PLATFORMU’NDAN YAZILI AÇIKLAMA

Konuyla ilgili yazılı bir açıklamalarda bulunan Ayvalık Tabiat Platformu Yürütme Kurulu da; Balıkesir İdare Mahkemesi’nde balık çiftliklerinin kaldırılmasına ait açtıkları davanın halen daha sürdüğüne işaret ederek, “Ayvalık Sahilkent Mahallesi Engürü Sitesi önünde kurulan 2 adet Balık Çiftliği ile mücadele geçen yılın bahar aylarından beri sürmekteydi. Söz konusu firma buralarda 36 adet balık üreme havuzu oluşturmak için izin almıştı. Olayın Ayvalık Tabiat Platformu tarafından duyulması üzerine Engürü Sitesine gidilerek yöneticiler ile görüşülmüş ve ardından bir eylem takvimi oluşturulmuştu. Bunun üzerine Platform olarak konu ile daha önce yüz yüze gelen Karaburun Kent Konseyinden bilgi alarak dava açmaya karar verdik. Balıkesir İdare Mahkemesi nezdinde dava açtık. Dava konusunda istenilen 5 bin lira bilirkişi ücreti Belediye Başkanımız Rahmi Gençer’in katkılarıyla sağlandı. Şubat ayında bilirkişi incelemesi yapıldı. Davanın kısa sürede sonuçlanacağı artık belli olmuştu. Tam bu sırada sözde farklı 2 firma, aynı gün aynı gemi ile kurdukları çiftlikleri, yine aynı gün aynı gemi ile kaldırdılar” denildi.

Açıklamada, “Mahkeme henüz kararını vermemiş olsa da ilgili firmanın geri adım atması Ayvalık açısından bir kazançtır. Tüm bu süre içinde desteklerini esirgemeyen ve ortak tavır koyalım diyerek birlikte hareket eden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’e, Engürü Sitesi Yönetim Kuruluna ve Başkanı Gürsel Uslu’ya, davamızı ücret almadan gönüllü olarak üstlenen Avukatımız Özlem Yılmaz’a, tüm etkinliklerimizde bizi yalnız bırakmayan Ayvalık ve doğa sevdalılarına teşekkür ederiz” ifadeleri kullanıldı.

300 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri