TÜRSAB’a bir tepki de otel ve pansiyonculardan geldi
Tarih : 2017.04.04  08:37:38
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından açılan mahkeme sonrasında Türkiye’de yaptığı faaliyetler üzerinden vergi ödemediği için booking.com şirketini 2015 yılında mahkemeye vermesi ve mahkemenin de 3 gün önce bu global şirketin Türkiye’deki faaliyetlerini durdurup ilgili rezervasyon portalını kapatması Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde turizmcilerin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Konuyla ilgili bir araya gelen Ayvalık Otelciler ve Pansiyoncular Derneği yaptığı basın açıklamasıyla TÜRSAB’ı eleştiri yağmuruna tuttu.

Ayvalık’ın dünyaca ünlü turizm merkezi Cunda Adası’nda bulunan Güneş Saati Meydanı’nda toplanan Ayvalıklı Otel ve Pansiyonculara; ilçede turizmden gelir sağlayan kafeterya, lokanta, antikacı, hediyelik eşya satıcıları gibi hemen hemen her meslek sektörünün temsilcilerinin de destek verdiği gözlendi.

Basın açıklamasını seslendiren Ayvalık Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Hatice Arga, “30 Mart 2017 tarihinde booking.com sitesinin mahkeme kararı ile durdurulmasına karşı toplanmış bulunmaktayız. TÜRSAB’ın Türk Turizmini koruması adına yaptığını iddia ettiği ve daha da ileri giderek kendini Maliye Bakanlığının da üstünde konumlandırarak ‘vergi kaçırıyorlar’ söylemiyle aldırdığı durdurma kararı, ‘Türk Turizmi adına geçen seneki Rusya krizi ve 15 Temmuz darbe girişiminin verdiği zarardan daha da büyük olacaktır” dedi.

TÜRSAB’ın temel amacının seyahat acentalığı mesleğinin ve faaliyet alanının temelini oluşturan turizm sektörünün gelişimine katkı sağlamak olduğunu hatırlatan Hatice Arga, “Turizmde hedef, Sürdürülebilir Turizmdir. Pazarlama ürün satışımızda kendi özgür irademizle vereceğimiz özel işletme çerçevesinde rekabet edebilir olmamızı sağlayacak şekilde olacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığının 2023 Turizm hedeflerindi belirtilen; yöreye özgü farklı turizm türlerinin birbirine entegrasyonunu sağlayarak çok çeşitli turizm imkanlarını sağlık, eğitim, vb. farklı sektörel kullanımlarla bir arada sunulabilen alternatif turizm odaklı turizm kentlerinin oluşturulması, turist profili odaklı turizm ürünü oluşturulması,  nitelikli turist sayısının ve turizm gelirlerinin arttırılması, turizmde rekabetin ucuz ürün yerine markalaşan turizm bölgeleri oluşturularak sağlanması, İç turizmin geliştirilmesi, teknolojinin kullanımı, pazarlama stratejisi gibi neredeyse tüm hedeflere göre hazırlanmış başta Ayvalık olmak üzere Kuzey Ege bölgesi konumlanmıştır. Yöreye gelen yatırımlar bu doğrultudadır. Butik oteller, el sanatları galerileri, Antika bitpazarları, yöresel lezzetler ve festivaller. Kamu ve özel sektör birlikte hareket etmektedir.

İşte tüm bunların pazarlamasında birebir müşteri odaklı hedef kitlemize ulaşmakta görülmüştür ki booking.com Türkiye’nin ortalaması yüzde 30’un çok çok üzerinde yüzde 70’lerdedir. Bir çok konaklama işletmemizin yerii turist oranı yüzde 90 ve üzerindedir. Küçük esnafımız da bu turist profiline uygun ürün yelpazesi hazırlamaktadır” ifadelerini kullandı.

TÜRSAB'ın, booking i yasaklatmak yönündeki talebinin kendilerini hedef aldığını savunan Hatice Arga, “Otelleri acentalara ucuz fiyattan hizmet vermeye mahkum etmektedir. Rekabet ve yatırım şansımızı elimizden almaktadır. Tüm bölgeyi gelir kaybına uğratmakta ve söz konusu vergi kaçağının çok çok üzerinde vergi kaybı yaratmaktadır. Bizler kazanırsak vergi verebiliriz. Üretim ekonomisine geçmeye çalışan Türkiye'de hizmet üreten işletmelere büyük bir darbe indirilmiştir. Üreten değil üretenin ürününü satan komisyoncu tercih edilmiştir. Acenteler korunmak isterken tüm Turizm sektörü darbe alınıştır.

TÜRSAB bize modern dünyanın pazarlaması internet yerine yine otogarIarda çığırtkanla müşteri çağını mı önermektedir?  Yoksa,  ‘Ya benim büyük acentalarıma teslim olun yada kepenkleri kapatın mı’demektedir? Tüm yerel acentalarda bu durumdan etkilenecektir. Turist gelmezse kime araba kiralayacaklar, kime uçak bileti satacaklar, kime feribot bileti satacaklar. Midilliye giden yerli turistlerin yüzde 90’ı Ayvalık'ta en az bir gece konaklamaktadır. Uçak, feribot, araba kiralama, konaklama, zeytinyağı alışverişi, yöresel lokantalarda yemek, turistik alışveriş, Rakı-Balık-Ayvalık gibi her hizmet konaklama ile ilintilidir. Misafirlerimiz hizmetinden emin olabileceği yeri kiralamak konusunda evinden rahatça dünyanın bir numaralı sitesini artık kullanamayacaktır. Sizin büyük kartel acentalarınıza mı mahkum kalacaktır? Antalya'yı bitirdiniz sıra Kuzey Ege’ye mi geldi?” diye sordu.

Ayvalık’ın büyük çoğunluğunu oluşturan 5-10 odalı işletmeler büyük acentalarla ne tür bir anlaşma yapabileceğini sorgulayan Ayvalık Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Hatice Arga, “Zaten kriz içerisinde bulunan konaklama sektörüne büyük bir darbe inmiştir Ayvalık'ı zor bir sezon beklemektedir. Türkiye Otelciler Birliğini da konaklama sektöründen yana tavır almaya davet ediyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli. Mevzuatla ilgili bir sorun varsa derhal giderilmeli. Ayvalık Turizm sektörünün tüm bileşenleri, bu çağ dışı kararın iptali yönünde elinden geleni yapacaktır” diye konuştu.  

909 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri