CHP Ayvalık İlçe Başkanı Toker referandumu değerlendirdi
Tarih : 2017.04.19  09:31:27
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Ahmet Toker, Pazar günü gerçekleştirilen referandumun ardından ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi.

Referandum da; Ayvalık’ta yüzde 73.90 oranında ‘Hayır’ cephesinin oy aldığını hatırlatan Başkan Toker, buna karşın ilçe genelinde ‘Evet’ oylarının ise yüzde 26.10 oranında kaldığını söyledi.

Ayvalık’ta böylesi büyük bir farkla referandumu kazanmalarının kendilerinin yanı sıra Devlet Bahçeli’ye kırgın MHP’lilerin yanı sıra ilçedeki demokrasi güçleriyle, anayasa değişikliğine ‘Hayır’ diye partilere ait olduğunu belirten Toker, ülke genelinde ise bu tablonun kıl payıyla ‘Evet’ cephesinin kazandığını hatırlattı.

Ayvalık’ın yüzde 73.90 oranında ‘Hayır’ demesinin Balıkesir genelinde elde edilen yüzde 54.46’lık oranı da yükselttiğini savunan Başkan Toker, “Buna göre iktidar partisi Balıkesir’i kaybetti. Referandumun sonuçlarının değerlendirilmesinin ne kadar düzgün olduğu tartışma olacak ve bu uzun yıllar tartışılacaktır. 1946 seçimleri açık oylama, gizli tasnif usulüyle yapılmıştı. Ama aradan yaklaşık 70 yıl geçmesine rağmen halen daha o seçimlerin şaibeli olduğu iddia edilir ve halen daha da sonuçları tartışılmaktadır. Bu referandumun da sonuçları uzun yıllar tartışılacaktır.”dedi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun başkanının atanmış bir başkan olduğunu kaydeden Ahmet Toker, “Mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmasına ait skandal kararının ardından YSK’nın itirazlara olumlu bir yanıt vereceğini zannetmiyorum. Şu anda da YSK son değerlendirmelerde ne yapacağını bilmez bir durum içerisindedir. YSK yapacağını bilmez bir durum içerisindedir. Bakın ben, 1966 yılından itibaren seçim sandıklarında görev aldım. Yaklaşık 30 senelik süreçte de bu görevlerde her defasında bulundum. Mühürsüz oy pusulası ve seçim kurulu mühürü bulunmayan zarflardan çıkacak oyların geçersiz sayılacağını açık açık beyan eder. Ama bugün bakıldığında Pazar günü yapılan referandumda maçın ortasında kural değiştirmişler ve bir AKP’li yetkilinin itirazı üzerine ‘Doğrudur Paşam, Siz haklısınız beyim’ deyip kabul etmişler, bu kuralsızlığı halka dayatmışlardır. Oysa yasalar çiğnenmek için değildir. Yasalar; ülkenin adaletini, huzurunu ve yürürlüğü sağlamak için vardır. Yoksa keyfi olsun diye yasa değiştirilmez. Birisi kazansın, birisi kaybetsin diye yasalarda değişiklik yapılmaz.  Yasa ihlal edilmez. Edilmemesi lazım. O yasaları ihlal eden insanlara, yarın yasalar lazım olacaktır. Onlarda yasaların gölgesine sığınmak zorunda kalacaklardır” ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde; ‘Evet’ oylarının yüzde 51.20’lik oranla referandumun kazanılması ve ülkeye Başkanlık Sistemi’nin gelmesinin Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin yıldığı anlamına gelmediğini vurgulayan CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker, “Cumhuriyetimiz çok köklüdür. Cumhuriyeti yıkmaya hiç kimsenin gücü yetmez. Bu ülkeden Atatürk’ün adını silmeye, O’nun kurduğu cumhuriyeti yıkmaya hiç kimsenin gücü yetmez, yetmeyecektir de. Bu konuda kararlı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Kesinlikle de Atatürk’e ve Cumhuriyet’e zarar gelmesine engel olacağız” dedi.

“BİNA YIKILIRSA HEPİMİZ ALTINDA KALIRIZ”

Ahmet Toker, Türkiye’yi yönetenlerin son referandum sonucunun ardından, halkın demokrasiye ne kadar çok bağlı olduğunu görmesi gerektiğini belirterek, “Yüzde 1’lik fark, hiç kimseyi yanıltmasın. Zaten bu kıl payı fark da tartışılır. Çünkü 2 buçuk milyon oyun geçerliliği tartışılır durumda. Tabiki sisler dağılınca, görüntü daha da netleşecektir. Bu yüzden de toplumu daha da çok ayrıştırmamak için yönetici değil, idareci olmak gerekir. Bunu bizi yönetenlerin mutlaka öğrenmesi şarttır. Bunu öğrenmezlerse kendileri kaybedeceklerdir. Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Her şey değişime mahkumdur. Yeryüzünde değişmeyen tek şey; değişimdir. Bu yüzden de başımızdaki insanların; bölücü, ayrıştırıcı ve parçalayıcı tutumlarından çekilerek, ülkeyi bütünleştirmesine, ayrım yapmamasına ve ülkeyi partizanca yönetmemesine ihtiyaç vardır. Bunları yapabilirlerse; bu düşmanlık, bu kin, bu nefret tohumları ortadan kalkar ve insanlarımız bir araya gelir. Aksi halde bina yıkılırsa hepimiz altında kalırız” diye konuştu.

Ayvalık’ta ‘Evet’ oylarının yüzde 26.10 oranında kalmasına rağmen, AK Partililerin ilçe merkezinde coşkulu kutlamalar yapmasına bir anlam veremediğini kaydeden Başkan Toker, Türkiye genelinde ‘Hayır’ oylarının ‘Evet’ oylarını geçmesi durumunda kendilerinin bu tür kutlamaları asla yapmayacaklarını da sözlerine ekledi.

977 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri