Ayvalık’ta çevre gününde mesaj denizden geldi
Tarih : 2017.06.06  09:20:32
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, 5 Haziran Çevre Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte çevre ve zeytin yasasına yönelik mesajlar denize onlarca tekne ile çıkıp, pankartlar açan çevrecilerden geldi.

Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Yaşatma Derneği’nin öncülüğünde; Ayvalık Belediyesi ile Turmepa Deniz Temiz Derneği’nin katkılarıyla gerçekleşen etkinliğe; ADD, ÇYDD, KASAİD, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şubelerinin yanı sıra Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ayvalık Su Ürünleri Kooperatifi ve yüzlerce duyarlı çevreci vatandaş da destek verdi.

Saat 12.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda sahilde hazır bulunan gezi ve balıkçı teknelerine binen çevreciler hareket eden teknelerden; ‘Denizde kanalizasyon istemiyoruz’, ‘Arıtmaları çalıştırın’, ‘Kutsal zeytin ağacına dokunmayın’, ‘Talana inat yaşasın hayat’ ve ‘Ayvalıklı denizine sahip çık’ pankartlarını açtı.

Etkinliğe katılan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de gezi öncesinde tekneleri tek tek ziyaret ederek çevrecilere verdikleri gönüllü katkılar nedeniyle teşekkür etti.

Ayvalık sahilinde bulunan vatandaşların da denizdeki çevrecilere alkışlarla destek verdiği gözlenen etkinliğin ardından muhabirimize açıklamalarda bulunan Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği Başkanı Havva Taylan, amaçlarının çevre konusunda toplumsal farkındalığı sağlamaya çalışmak olduğunu vurguladı.

Ayvalık’ta kanalizasyonların bir çok yerden denize akmasından duyduğu üzüntüyü ifade eden Başkan Taylan,” Bunun dışında Ayvalık’ın Sahilkent başta olmak üzere Küçükköy ve Altınova’daki kanalizasyon arıtma tesisleri çalıştırılmıyor. Biz çevreciler olarak bu tesislerin bir an önce çalıştırılmasını istiyoruz. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın imara açılması isteniliyor. Türkiye’nin en büyük doğal parkı olan Tabiat Parkı’nın mutlaka korunması gerekiyor. Bunun dışında Zeytin Yasası ile ilgili halen TBMM Komisyonunda görüşülen Zeytin Koruma Yasası ile 117 milyon zeytin ağacının talan edilmesinden endişeliyiz. Zeytin bizlere atalarımızda, ana ve babalarımızdan yadigârdır.  Özellikle Ayvalık ve Edremit Körfezi’nden çıkarılan zeytinlerden üretilen zeytinyağı dünyanın en önemli sağlık kaynaklarından biridir. Bu yasa çıkarsa sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sağlığı bozulacaktır. Biz bu konuda yaklaşan felakete karşı 5 Haziran Çevre Günü’nde sesimizi denizden yükseltip, Ayvalık’taki zeytin ağaçlarına kadar duyurmayı hedefledik” diye konuştu.

Etkinliğe katılan Turmepa Deniz Temiz Derneği İzmir Şubesi Proje Koordinatörü Saygın Yörük de yatığı açıklamada, “Ne yazık ki bizler toplum olarak denize yüzümüzü değil, sırtımızı dönmüş durumdayız. Her fırsatta biraz daha denizlerimizle kucaklaşmayı hedefliyoruz. Çevre günü bunun için çok güzel bir fırsattı. Bugün yeşil ile mavinin buluştuğu bir gün. Kesinlikle çevre konusunda farkındalık yaratılması gereken bir gün. Bugün çok güzel sloganlarla, çok güzel insanların katılımıyla bunu gerçekleştirdik. Çok mutluyum” diye konuştu.

778 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri