SONUNDA HALK İSYAN ETTİ
Tarih : 2017.06.21  09:22:59
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin kırsal mahallelerinden Hacıveliler ile Tıfıllar da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen yol yağım çalışmaları sırasında stabilize yoldan geçen ağır tonajlı araçların çıkardığı yoğun toz bulutlarına tepki gösteren köy halkı yolu kapatarak iş makineleri ve ağır tonajlı araçların geçişini engelledi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden ancak asfalt öncesi yola dökülen mıcırların yetersiz kalması sonucunda yol yapım çalışmalarının yavaş ilerlemesi nedeniyle köyün ortasından geçen dev iş makineleriyle, ağır tonajlı kamyonların geçiş sırasında kaldırdığı yoğun toz bulutlarının evlerini sardığını, sıcak yaz günlerinin yaşandığı bu günlerde evlerinin pencerelerini açamadıklarını ve yıkadıkları çamaşırların bu toz bulutları nedeniyle yeninden kirlendiğini belirten köy sakinleri bugün sabah saatlerinde yolu geçişe kapattı.

Çoğunluğunun kadınlardan oluştuğu yol kapatma eyleminde, köylü kadınların çocuklarının yoğun toz bulutları nedeniyle astım hastası olmasından endişe ettiklerini ifade ederek, bu yolun bir an önce asfaltlanmasını istediler.

Yolun iki yanından  bulunan ağaçların yeşil yapraklarının yoğun toz nedeniyle bembeyaz bir hale dönüştüğü Hacıveliler Köyü’nün sakinleri, iş makineleri ile ağır tonajlı kamyonların köylerinin asfaltlanmasını tamamlamak yerine; köyün alt kısmında bulunan bir taş ocağından alınan taşların Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi’nin Badavut mevkiinde bir milletvekilinin yeğenine ait yazlığın yolunun yapımı için kullanıldığını iddia ettiler.

Yol kapatma eylemi yapan köylü kadınlar, evlerini havalandırabilmek için bile pencerelerini açamadıklarını, yol güzergahı üzerinde bulunan bahçelerinde yoğun toz nedeniyle çalışamadıklarını vurgulayarak, etinden ve sütünden yararlandıkları büyükbaş ve küçükbaş hayvanların da yoğun toz nedeniyle rahatsızlandıklarını ifade ettiler.

Konuyla ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan Hacıveliler Köyü Mahalle Muhtarı Ayhan Uzbir, “Köyümüzde yapılan bu asfaltlama çalışmaları çok yavaş ilerlediğinden köyümüz bu tozdan çok kötü bir şekilde etkilendi. İnsanlarımız pencerelerini açamıyor, çamaşırlarını asamıyorlar. Bizde bu sorunun çözümlenmesi için bugün bu eylemi gerçekleştirdik” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne yaşadıkları sorunu n çözümlenmesi için defalarca başvuruda bulunduklarını ancak bugüne kadar herhangi bir çözüm bulamadıklarını kaydeden Muhtar Uzbir, “Ancak Büyükşehir yetkilileri yol yapım çalışmasında kullanılan mıcırın yetersiz olması nedeniyle çalışmaların yavaş ilerlediğini belirtiler. Ama bir ayı aşkın zamandır bu konuda en ufak bir ilerleme kaydedilmedi. Ama biz bu tozdan 2-3 aydır muzdaribiz. Yol çalışmasının başlatılmasından bu yana geçen bir ayı aşkın zamandır bu sorunumuz daha da büyüdü. Özellikle de köyümüzün çok yakınında bulunan bir mıcır ocağının ruhsat açılmasından sonra yol sürekli ağır tonajlı  araçların geçişi nedeniyle daha da çok bozuldu. Bozulan yolumuzu her defasında Büyükşehir Belediyesi ekipleri gelip, yapıyorlar ama basit çözümlemelerle yapılan yol kısa sürede yeniden bozuluyor. Biz ise bu 2 kilometrelik yolumuzun bir an önce asfaltlanmasını istiyoruz. Bize bu konuda söz verildi ama bu söz tutulur mu bilinmez ama yapılmazsa da biz bu eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin eylemden haberdar olmasından sonra Gömeç ilçesinden yol yapım makinelerini köye gönderilmesi sonrasında köy halkı yolu açtı.

Ancak köy halkı yolun yapım çalışmalarına başlanılmaması halinde yeniden yol kapama eylemlerini sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Hacıveliler Köyü halkının yaptığı eyleme katılan Tıfıllar Köyü Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaman ise sorunun çözümünün köyün hemen yanından köy halkının Esrik Maden Yolu bulunduğunu ve bu yolun sadece traktör geçişleri için kullanıldığını vurgulayarak, “Eğer ağır tonajlı kamyonlarla, iş makineleri hiçbir ikametin bulunmadığı bu yoldan geçirilmesi halinde sorunun kendi kendine ortadan kalkacaktır. Biz bunu Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ilettik. Ancak hiç kimse oralı olmadı” diye konuştu.

 Ak Parti İlçe Başkanı Kayaalp, “Köy halkı haklı”

Konuyla ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp ise; Hacıveliler Mahallesi’nde yaşanılan sorunu Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’a ilettiklerini vurgulayarak, “Mahalle sakinlerimiz şikayetlerinde yüzde 100 haklıdırlar. Biz de bu mahallede yaşanılan sıkıntıyı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Edip Uğur’a ilettik. Başkanımız bize halkın şikayetlerini göz önüne alarak sorunun ivedilikle çözümlenmesi talimatını verdi. Hemen Gömeç’teki ekiplerimizi Hacıveliller’e intikal ettirdik. Şimdi orada çalışmalar başladı. Bizim amacımız o bölgedeki 35-40 kilometrelik yolu komple kazıyıp, üzerine tıpkı Sarımsaklı’da yaptığımız sıcak asfalt dökmektir. Ama Hacıveliler Mahallemizde bu çalışmayı öne alarak, oradaki ikametleri toz bulutlarından kurtarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Öte yandan Hacıveliler Köyü sakinlerinin 4 saat süren yol kapama eyleminde Ayvalık Jandarma Komutanlığı bünyesindeki ekipler de herhangi bir olayın çıkmaması için sıkı önlemler aldığı gözlendi.

467 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri