MÜLTECİ GÖÇÜNE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN MİDİLLİ’DEN TÜRKİYE’YE YÜZDÜ
Tarih : 2017.09.20  08:50:40
Yüzücü Süreyya Yörük “Küçük Aylan’lar Ölmesin” diyerek Mülteci geçişlerine dikkat çekmek amacıyla, Yunanistan’ın Midilli Adasından Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi Sokakağzı mevkiine kadar 10 kilometrelik mesafeye 4 saat 12 dakika boyunca kulaç attı. Edremit Novada AVM’nin sponsor olduğu Yüzücü Süreyya Yörük, daha önce Boğaziçi, Çanakkale Boğazı ve Meis-Kaş yüzme maratonlarını tamamlamış, 2013 yılında ise 11 arkadaşı ile Fransa ile İngiltere arasındaki Manş Denizi’ni geçerek bir başarı daha elde etmişti.

Edremit Novada AVM’nin sponsor olduğu yüzücü Süreyya Yörük mülteci göçü nedeniyle kaybedilen hayatlara, dikkat çekmek için Yunanistan’ın Midilli Adasından Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Sokakağzı mevkiine kadar yüzdü. Daha önce Boğaziçi, Çanakkale Boğazı ve Meis-Kaş yüzme maratonlarını tamamlayan,2013 yılında ise 11 arkadaşı ile Fransa ile İngiltere arasındaki Manş Denizi’ni geçerek bir başarı daha elde eden Süreyya Yörük, bu kez de mülteci göçü nedeniyle yok olan hayatlar adına bir farkındalık projesine imza attı. Sokakağzı mevkiinin tam karşısında yer alan Eftalou sahilinden saat 09:00’da yüzmeye  başlayan Yörük, yaklaşık 10 km yüzerek 4 saat 12 dakikanın sonunda Ayvacık’taki Sokakağzı plajında geldi.
Küçükkuyu’da yaşayan 48 yaşında ki Süreyya Yörük “Hep böyle Midilliyi’ye bakardım. Buraya yüzülür mü diye? Sonra yıllar geçince mümkün olduğunun farkına vardım. Fakat içimden hiç gelmedi çünkü her sene ölüm haberleri, mülteci sorunları insanlar bu yollarda ölürken ben sportif amaçlı yüzmemeliyim dedim. Bir yıl. İki yıl. Sonra dedim ki “Niye bunu ben Aylan’lar ölmesin diye” slogan haline getirmiyoruz. Bir yıldır planlıyoruz. Dün sabah Ayvalık’tan yola çıktık. Midilli Adasında kıyı boyunca Petra’ya geldik. Midilli sahillerinde karaya oturmuş tekneler var. Parçalanmış fiber tekneler var. Hep bu mültecilerin karşıya geçmeye çalışırken parçalanan tekneler. Rakamlar çok büyük. Binlerce kişi bu sahillerde ölüyor. Ki bunların bir kısmı bulunanlar. Bulunamayan naaşlar da var. Ben o yüzden… Türkiye’den Yunanistan’a yüzmek daha kolay. Akıntılar o yönde. Fakat ben ben terse yüzmek istedim. Göçün tersine dikkat çekmek istedim. Orta doğu’da petrol uğruna su uğruna insanlar savaştırılıyor. Petrollerini alıp ellerine silah veriyorlar. Kim kimi öldürüyor belli değil. Herkes kin ile besleniyor. Bunun bir son bulması lazım. “ dedi. 
Yunanistan ile Türkiye arasında yaklaşık 10 kilometrilik bir parkurda yüzen Süreyya Yörük “Saat 9’ta çıktım Eftalyu sahilinden. Saatime bastım yüzmeye başladım. Bir haftadır hava durumu sakin gözüküyordu ama maalesef dalga vardı. Baya bir su yuttum. Sonra deniz sakinledi. Ortalarda sakindi. Rahat yüzmeye başladım. Türkiye’ye yaklaştıkça su soğumaya başladı. O zaman tamam artık bitecek bu parkur dedim. 4 saat 12 dakika. Son saatte de dalga çıktı ama çok önemli değildi. “ dedi. 
Süreyya Yörük’e yol boyunca içinde Eşi,Oğlu,Doktoru ve yardım ekibi bulunan bir Yat eşlik ederken Sokakağzında ise arkadaşları ve Ailesi onu coşkuyla karşıladı. 

1834 kez okundu
Diðer Spor Haberleri