Gömeç’te 4. Zeytin Hasat Şenliği coşkusu
Tarih : 2018.10.15  09:51:57
Önemli zeytin üretim merkezlerinden Edremit Körfezi'ndeki "4. Geleneksel Gömeç Zeytin Hasat Şenliği"nde farklı ülkelerden gelen zeytin ve zeytinyağı tüccarları ile üreticiler, deniz kenarındaki ağaçlardan zeytin topladı.

Gömeç Belediyesi ve ilçede faaliyet gösteren zeytin firması tarafından düzenlenen şenlikte protokol mensupları tarafından hasat, zeytin silkme makineleriyle gerçekleştirildi.  Gömeç Kaymakamı Önder Coşkun, Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan, fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş, farklı ülkelerden gelen zeytin ve zeytinyağı tüccarları ile üreticiler, deniz kenarındaki ağaçlardan zeytin topladı.  Katılımcılar, topladıkları kasalar dolusu taze zeytinleri ilk sıkım için zeytinyağı fabrikasına götürerek, üretim bantlarına döktü. Daha sonra son teknoloji kullanılan tesiste zeytinyağı üretimini izleyen katılımcılar, kısa sürede sıkılan zeytinlerden elde edilen sezonun sızma zeytinyağının tadına baktı.

-"ZEYTİNYAĞI SAĞLIĞIMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR"

Fitoterapi uzmanı Aktaş da zeytin ağaçlarının her yönüyle şifa olduğunu dile getirdi.

"Zeytinin meyvesi de yaprağı da insanoğlu için şifadır." diyen Aktaş, "Zeytinyağı sağlığımız için çok önemlidir. Dünyanın en kıymetli en sağlıklı yağıdır. Biz bir zeytin cennetiyiz eğer sağlıklı olmak istiyorsanız hayatınızda bol bol zeytinyağı bulundurun. İlaçsız yaşamak zeytinyağıyla mümkündür. Eğer sağlıklı olmak istiyorsanız her sabah uyandığınızda bir fincana 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı koyun için sizden sağlıklısı olmayacaktır." ifadelerini kullandı. Gömeç Belediyesi ile bölgede faaliyetlerini sürdüren Özem Zeytinyağları işbirliği ile düzenlenen 4. Geleneksel Gömeç Zeytin Hasadı bu yıl renkli görüntülere sahne oldu. Her yıl farklı etkinliklere ev sahipliği yapan ve giderek artan bir katılımla Balıkesir’in toplumsal ve ekonomik yaşamında vazgeçilmez bir rol oynayan hasat şenliğinde, hasadın bereketi paylaşıldı. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş’ın katılımıyla gerçekleşen şenlikte zeytinyağının mucizeleri ele alındı.

“İLAÇSIZ YAŞAMAK ZEYTİNYAĞIYLA MÜMKÜNDÜR”

Gömeç Kaymakamı Önder Coşğun ile Belediye Başkanı Kazım Arslan’ın da hazır bulunduğu zeytin hasadına katılan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, zeytin ağacının her şeyiyle şifa olduğunu anlattı. Türkiye'nin zeytin cenneti olduğuna dikkati çeken Dr. Aktaş, “Zeytin ağacı her şeyiyle şifadır. Zeytinin meyvesi de yaprağı da insanoğlu için şifadır. Zeytin ağacı ölmez ağaç olarak adlandırılır, çünkü yüzlerce sene yaşar ve bu yüzlerce sene boyunca bize meyve vermeye, yağ vermeye devam eder. Dünya üzerinde başka böyle bir canlı yok. Zeytin ağacının yaprakları bile en önemli en kıymetli antimikrobiyal maddeleri içerir, kan şekerimizi ve zararlı yağları düşürür. Çok ciddi etken maddelere sahiptir. Siz zeytin ağacının meyvesi olan zeytini sıkarsanız başka işlem yapmadan zeytinyağını elde edersiniz. Zeytin yağ sağlığımız için çok önemlidir. Dünyanın en kıymetli en sağlıklı yağıdır. Biz bir zeytin cennetiyiz eğer sağlıklı olmak istiyorsanız hayatınızda bol bol zeytinyağı bulundurun. İlaçsız yaşamak zeytinyağıyla mümkündür. Eğer sağlıklı olmak istiyorsanız her sabah uyandığınızda bir fincana 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı koyun için sizden sağlıklısı olmayacaktır” dedi.

“TÜRKİYE’DE ZEYTİNYAĞINDA İDDİALIYIZ”

Zeytin hasadından sonra konukların Özem Zeytinyağları Fabrikası’nda sıkılan ilk zeytinyağını tattığı etkinlikte işletme sahibi Mehmet Manisalı, ”Gömeç ilçesinde, bu yıl Dr.Ümit Aktaş hocamızı ağırladık. Onlarla birlikte önce hasat yaptık. Hasattan sonra kırma zeytin nasıl yapılıyor onları gösterdik. Sonra üretmiş bulunduğumuz zeytinyağlarımızın tadımını yaptık. Bu yıl yine yurt dışında Türkiye'yi temsil etmeyi ve iyi sonuç almayı bekliyoruz. Yine Türk zeytinyağında iddialıyız" ifadelerini kullandı.

“GÖMEÇLİ BUTİK ZEYTİNYAĞI FİRMALARI İNTERNET ÜZERİNDEN TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA SATIŞ YAPIYOR”

Muhabirimize açıklamalarda bulunan Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan ise; Gömeç’te 4 yıldan bu yana yaptıkları zeytin hasat etkinliğinin ilçe ekonomisine son derece olumlu katkılar sağladığını belirtti. Düzenledikleri zeytin hasat etkinliğine her yıl katılımın daha da yükseldiğine işaret eden Başkan Arslan, “Biz bu etkinlikle halkımıza bir yandan zeytin hasat etkinliğinin başladığına işaret ediyor, bir yandan da, bunun sosyo-ekonomik anlamda karşılığını da çok iyi alıyoruz. Gömeç, turizmden de çok zeytin ve zeytinyağı ile ön plana çıkıyor. Bizim ilçemizde butik zeytinyağı firmaları bulunuyor. Bu düzenlediğimiz hasat etkinlikleri sayesinde de ilçemizin zeytin ve zeytinyağının tanıtımına katkı verdiğimiz için de bu butik zeytinyağı firmalarımız internet üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına zeytin ve zeytinyağı satışı yapmaya başladılar. Bu satışlar her geçen gün ilçemizdeki zeytin üreticileriyle, zeytin sanayicilerimizin yüzünü güldürüyor. İşin daha da güzel tarafı ise, bu satışların ardından tüketici de çok memnun kalıyor. Zeytinimizi ve zeytinyağımızı tadan tüketici bir daha vazgeçemiyor. Bu sayede de Gömeç’imizin markalı zeytinyağlarının satışı hızla yükseliyor” dedi. Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan, önümüzdeki yıllarda da yapacakları girişimlerin sonucunda tıpkı Ayvalık gibi Gömeç Zeytinyağı’na coğrafi işaret alabilmeyi de hedeflediklerini sözlerine ekledi.

254 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri