14. Ayvalık Zeytinyağı Hasat Günleri BAŞLIYOR
Tarih : 2018.10.16  09:38:39
-14. Ayvalık Zeytinyağı Hasat Günleri “Zeytinyağı sağlık kaynağı” sloganıyla gerçekleşecek -Hasat Günleri’nin Programı bu yılda halkın daha yoğun katılımı hedeflenerek hazırlandı 14. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri 26-27-28-29 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılacak.

Bu yılki şenliğin sloganı “zeytinyağının insan sağlığına olan neredeyse sayısız faydalarına dikkat çekmek ve bu yolla ülkemizdeki zeytinyağı tüketimini arttırmak” amacıyla, “Zeytinyağı, Sağlık Kaynağı” olarak belirlendi.

SUAT SALGIN (AYVALIK)

Hasat Günleri’nin programı da, öncekiler gibi halkın daha yoğun katılımı hedeflenerek hazırlandığı ve bir başka deyişle herkesin kucaklanması amaçlandığı öğrenildi.

Bu kapsamda; Ayvalık Ticaret Odası Salonu’nda bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda; Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın, Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Sıray, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Osman Özdoğan, Mehmet Babayiğit, ATO Meclis Başkan Yardımcısı Suat Akın ve Meclis Üyesi Metin Akkuş basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantının açılını yapan ATO Meclis Başkanı Mehmet Sıray, Dünya’nın en kaliteli zeytinyağlarının üretildiği Ayvalık’ta bu yıl 14. sünün düzenleneceği Zeytin Hasat Günleri’ne bir kez daha ev sahipliği yapacak olmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Ayvalık Zeytinyağı’nın kaliteli olmasına rağmen bölgede az miktarda üretildiğine işaret eden Sıray, hedeflerinin bu zeytinyağının daha fazla üretilmesine katkı sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyüçıvgın ise bu yıl Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ziraat Odası ile ortaklaşa düzenleyecekleri 14. Zeytin Hasat Günleri etkinliğinin programını açıkladı.

Ayvalık’ın Türkiye’nin ve hatta dünyanın en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezlerinden biri  olduğuna dikkat eden Mustafa Büyükçıvgın, “Bu alanda her geçen gün biraz daha öne çıkıyor. Bir başka deyişle, ‘Coğrafi İşaret’ sahibi Ayvalık zeytinyağının kalite üstünlüğü, giderek daha geniş bir coğrafyada ve hiç tartışmasız kabul ediliyor. İşte Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Ziraat Odası bu bilinçle ve işbirliği içinde, zeytinyağının insan yaşamındaki vazgeçilmez yerini, her defasında daha etkin biçimde hatırlatmak ve bu yolla zeytinyağı tüketimini arttırmaya katkıda bulunmak amacıyla her yıl Ayvalık Zeytin Hasat Günleri düzenleniyor”dedi.

ATO Başkanı Büyükçıvgın, “Bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilecek olan Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri artık gelenekselleşti ve uluslararası bir nitelik kazandı. Hedef belli: Ayvalık zeytin ve zeytinyağının dünyaca ünlü kalitesine dikkat çekerek zeytinyağlınıza yeni pazarlar kazandırmak ve ülkemizdeki zeytinyağı tüketimini arttırmak... Ve elbette, kalitesiyle fark yaratan markalarımızla dünyaya açılmak... Amaçlardan biri de bir ‘Tarih, mimari, doğa ve lezzet kenti’ olan Ayvalık’a ilgi çekmek, kente her yıl daha fazla sayıda yerli ve yabancı konuğun gelmesini sağlamak... Yerel halkın, basının, üretici, tedarikçi ve satıcıların bir araya gelerek sosyal bir hareketliliği paylaştığı Hasat Günleri, doğal olarak Ayvalık turizmine de ivme kazandırıyor. Hasat Günleri’nin her geçen yıl kalite ve katılımcı sayısı açılarından artış göstermesi, ilçemizde hizmet veren turizm işletmelerine önemli girdi sağlıyor. Hasat Günleri çerçevesinde açılan ‘Zeytinyağı Pazarı’n da alanında bir ilk olmanın öncülüğü ve yılların birikimiyle tahminlerin üstünde bir ilgiyle karşılanıyor. Sonuçta, Ayvalık’ta üç gün boyunca üreticisiyle, işletmecisiyle, markaları yaratan iş adamlarıyla, ithalatçısıyla, ihracatçısıyla, konuklarıyla, medya mensuplarıyla, sanatçılarıyla ve elbette halkın yoğun katılımıyla gerçek bir ‘şenlik’ yaşanıyor. Ayvalık, şenlik havasında geçen Hasat Günleri boyunca yine çok sayıda konuk ağırlayacak. Sektörden yerli ve yabancı isimler, Ayvalık’ın ulusal ve yerel markaları, zeytine emek veren köylüler, müstahsiller, ihracatçılar, usta gazeteciler deneyimli televizyoncular, zeytinyağına ilgi duyan yazarlar, gurmeler, sanatçılar, paylaşımları ve katkılarıyla bizlerle olacak” ifadelerini kullandı.

ETKİNLİKLER ‘HASATA YÜRÜYÜŞ’ İLE BAŞLAYACAK

4 günlük hasat etkinliklerini de aktaran ATO Başkanı Büyükçıvgın, “Hasat Günleri 26 Ekim 2018 Cuma günü saat 10.00’da, Ayvalık Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’ndaki Belediye otobüsleri duraklarından start alacak olan ‘Hasata Yürüyüş’ ile başlayacak. Hemen ardından Ayvalık Zeytinyağı Pazarı açılacak” dedi.

Etkinliklerin ikinci gününde geleneksel hasat töreninin yapılacağını belirten Büyükçıvgın, “Tören bu yıl Mutluköy’deki Nostalji Tesisleri’nde yapılacak. Konukların yanı sıra bütün Ayvalıklıların davetli olduğu bu buluşmaya katılanlara yemek ikram edilecek. Zeytin Hasat gösterisinin ardından konuk medya temsilcileriyle Zeytinyağı Pazarı ve sonrasında Dr. Fazıl Doğan Meydanı’ndaki El Emekleri Pazarı ziyaret edilecek. Programda farklı etkinliklerin yanı sıra, her yıl olduğu gibi zeytinciliğin yaşadığı sorunların tartışılacağı ve çözüm önerilerinin sunulacağı aktivitelerin de yer alacağını vurgulayan Mustafa Büyükçıvgın, “Bu yılki panelin başlığı ‘Zeytinyağı, Sağlık Kaynağı’... Moderatörlüğünü Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet yapacak. Konuk konuşmacılar ise Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden bir uzman ile Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak ve Diyetisyen Serap Aksoy. Panel sonrasında En İyi Çiftçi Ödül töreni yapılacak ve Küçükköy’e geçilecek. Burada Turgut Baygın’ın ‘Zeytin Şiirleri’ dinletisi ve Zeytin Çekirdekleri’nin konseri izlenecek” ifadelerini kullandı.

HASAT ETKİNLİKLERİNDE SANATSAL FAALİYETLER DE YER ALIYOR

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ise Ayvalık Kaymakamlığı’nca hazırlanan etkinlik programına katılacaklarını belirten Büyükçıvgın, “Hasat Günleri’nde, sanat etkinlikleri de ihmal edilmedi elbette... Şenliğin ilk günü üç sergi birden açılacak. Bu kapsamda; saat 15.00’de sanatçı Selçuk Erdoğan’ın Zeytin’in Gövde Gösterisi adını taşıyan resim sergisi Taksiyarhis Anıt Müzesi’nde, saat 16.00’da ise merhum sualtı belgeselcisi Haluk Cecan’ın anısına SUFOD Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği tarafından hazırlanan ‘Ayvalık’ın Su Altı Güzellikleri’ adını taşıyan fotoğraf sergisi de Ayvalık Belediyesi’ne ait Orhan Peker Sanat Galerisi’nde gerçekleşecek. Aynı gün saat 17.00’de ise sanatçılar Naile Cimit, Çiğdem Celasin ve Fatma Kızılata tarafından ‘Toprakla da Şiir Yazılır’ adını taşıyan seramik sergisi Naile Cimit  Atölyesi’nde gerçekleştirilecek.” dedi.

BU YIL BİR İLK YAŞANACAK

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Ziraat Odası Hasat Günleri’nin çıtasını her defasında daha da yukarılara taşımak için kararlılıkla çalıştığını savunan Başkan Mustafa Büyükçıvgın, “ Hasat Günleri, bu dört kurumun uyumlu işbirliği içinde, Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı farkındalığını arttırmak yolunda her geçen yıl daha başarılı sonuçlara ulaşıyor. Bu anlamda aslında bu yıl bir ilki de gerçekleştirmiş olacağız.” diye konuştu.

1335 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri