Çocuk istismarına ‘Konsey’ tepkisi
Tarih : 2019.05.02  09:55:59
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; son günlerde sıklıkla ortaya çıkan çocuk tacizler ve cinsel istismarlarına yönelik bir basın açıklaması yapıldı.

İlçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen basın açıklamasına; Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Belediye Meclis Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, Demokrasi Platformu üyeleri ve çok sayıda vatandaşlar katılarak destek verdiler.

Sık sık ‘Çocuğuma Dokunma’, ‘Susmadık, susmayacağız. Tecavüze sessiz kalmayacağız’, ‘Tacizi ve istismarı önle’ ve çocuk istismarlarına yönelik yasaların gözden geçirilmesine yönelik sloganların atıldığı basın açıklamasını Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli seslendirdi.

Konsey Başkanı Karayelli yaptığı açıklamada, “Bugün Ayvalık Kent Konseyi’nin organizasyonunda tacize ve tecavüze uğrayıp istismar edilen çocuklarımızın çığlığı olmak, birlikte haykırmak, bu gidişe ‘Dur’ demek için buradayız. Ne yazık ki Türkiye’de her 4 çocuktan biri istismar mağduru. 2019 yılının ilk üç ayında 483 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı. Son yıllarda ülkemizde çocuğun cinsel istismarı giderek artan bir süreç izlemektedir. Çünkü önlemeyi konuşmuyoruz. Önleyici tedbirler almıyor ve önleyici tedbirlerden olan yasaları uygulamıyoruz” dedi.

Karayelli açıklamasında, “Geçen yıl Adana da 3 yaşındaki çocuğa yapılan istismar ile sokaklara çıkmıştık. Ne oldu? O olaydan sonra kaç çocuk istismarcısı çocuğun rızası vardı denilerek ya da adli tıp raporuna göre bile serbest bırakılmadı mı? Daha geçen hafta 25 öğrenciye sınıfta uzun süreli istismar nedeniyle tutuklanan ve davaları birleştirilmeden devam eden duruşmada hakimin tahliye kararından canı yanan ailelerle konuştuk biz. Daha önce Tokat’ta aynı suçtan yargılanan ve görevden alınmayarak Burhaniye’de görevine devam ettirilen bir öğretmenin tacizlere devam etmesi ile yanı başımızda Burhaniye’de geçtiğimiz hafta yaşananlar ve Küçükçekmece’de evinin önünde kendi sokağında hem de Çocuk Bayramında ufacık masum bir yavruya yaşatılan facia... Bunlar bizler ve devlet yetkilileri önlem almaz, gerekeni yapmazsa ne ilk ne de son olacak.” ifadelerini kullandı.

 “ÇOCUK İSTİSMARI VE TECAVÜZ İNSANLIK SUÇUDUR, TECAVÜZ MEŞRULAŞTIRILAMAZ EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALIDIR”

Yaşanılan çocuk istismarlarının, metropolden köylere yayılan bir cezasızlığa güvenme hali ve yansıması olduğunu savunan Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli “Siz sokakta oynayan çocuğun faili tahrik ettiğinden söz edemezsiniz, ama siz dışarıda oynayan çocuğa bu istismarı yapan yaratığa, alacağı cezanın varlığını hissettireceksiniz. Çocuğu koruyan politikalar geliştireceksiniz. Adalet Bakanlığına sesleniyoruz; son yıllarda bu ülkede bir yargı ve hukuka güvensizlik söz konusu. Bunun sebebi aslında var olan ve hukukun üstünlüğüne inanarak sorunları çözeceğine güvendiğimiz yasalarımızın, toplumsal huzuru ve adaleti sağlayacak şekilde yerinde uygulanmamasıdır. Çocuk istismarı ve tecavüz insanlık suçudur, tecavüz meşrulaştırılamaz en ağır şekilde cezalandırılmalıdır Bilimsellikten uzak, çocukların üstün yararını gözetmeyen eğitim, liyakatten uzak öğretmen atamaları, eğitim kurumlarında yaşanan taciz olayları karşısında gereken önlemlerin alınmaması ve uygulanmayan yasalar. Önlem almak ve suçlamak için bir kereden bir şey olmaz diyen dehşetle karşıladığımız zihniyetler… Hepsinin temelinde de toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda keyfiyete varan, eşitliğe inanmayan uygulamalar gelmektedir. Çocukların suçtan korunması, suça sürüklenmekten korunması, ayrımcılığa uğramaksızın her türlü temel hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması, cinsel şiddet ve sömürüden, her türlü ihmal ve istismardan korunması öncelikle devletlerin yükümlülüğü altındadır. Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi, Çocuk Hakları sözleşmesi ve İstanbul sözleşmelerine uyulmalıdır” dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğin günden güne derinleştiğini ifade eden Filiz Karayelli, “Bu eşitsizliği önlemesi gereken iktidar, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan okul müdürlerine, rektörlere, ders kitaplarına hatta medyaya kadar yapılan cinsiyetçi açıklama ve uygulamalar ile toplumsal sorunun derinleşmesinde pay sahibidir. Daha kaç çocuk istismara uğramalı ki; yargılama süreci uzamadan ceza verilsin ve mücadelede toplumsal birlikteliğe ulaşalım” açıklamasında bulundu. 

“TOPLUMSAL TARAFLAR TOP YEKÜN MÜCADELE ETMELİDİR”

Başkan Karayelli sözlerini, “Bizler çocuklarımızın sokaklarında güvenle oynayacağı bir ülkeyi yaratmak zorundayız. Bunun için bütün toplumsal taraflar top yekün mücadele etmelidir. Var olan yasalarımızın doğru ve yerinde uygulanması yanında sorgulayan, itaat etmeyen, haksızlığa karşı duran, cinsiyet eşitliğini savunan bireyler yetiştirmeliyiz. Çocuk susmaz, susmamalı. Unutmayın dün 5 yaşında evinin önünde sokağında oynayan çocuk tecavüze ve istismara uğradı. Peki ya yarın” sorusuyla tamamladı.

1381 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri