Ayvalık’ta köylü yol kapattı
Tarih : 2019.07.22  09:52:28
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin Beşiktepe kırsal mahallesi sınırları içerisinde, mahalle merkezinden 8 kilometre uzaklıkta bir elektrik üretim firması tarafından yapımına başlanılan güneş enerji paneli montajı sürerken, firma tarafından açıldığı belirtilen toprak yolun istimlak bedellerinin kendilerine ödenmediğini öne süren mahalleli yolu kapattı.

İş makinelerinin geçişini sağlayan yolu iki traktör ve tel çitlerle kapatan köylünün bu sessiz tepkisi, jandarmanın müdahalesi ile sona erdirildi. Beşiktepe Mahallesi Muhtarı Adil Bozkurt ile Hasan Yıldırım isimli bir mahalle sakinine ait olduğu öğrenilen 2 traktör ve tel çitlerle yolun kapanması nedeniyle, sabah saatlerinde güneş enerji panellerinin montaj sahasına gitmek isteyen bir tır ise getirdiği panelleri sahaya indiremedi. Beşiktepe’de  evi olan ve yılın büyük bir bölümünü İzmir'de geçirdiğini belirten  emekli astsubay Dinçer Köseoğlu, bu güne kadar firma tarafından kendilerine vaat edilen istimlak bedelinin ödenmediğini iddia etti. Söz konusu firmanın bir yıl kadar önce kendileriyle görüştüğünde, inşaat sahasına gidecek iş makineleri için bir stabilize yola ihtiyaç duyduklarını ve bu yolun açılması sırasında yol güzergahı üzerinde bulunan köylüye ait arazilerden yararlanacaklarını ve bunun içinde gereken istimlak bedellerinin ödeneceğinin vaadini verdiğini belirten Köseoğlu, “Bu konuşmanın ardından söz konusu firma ile herhangi bir sözleşme yapmadık. Şifahen yaptığımız bu anlaşmanın ardından firma çalışmalarına başladı. Bizim arsalarımızın içinden yaklaşık 4-5 kilometre uzunluğunda, yaklaşık 40 dönümlük tapulu arazilerin arasından bir yol geçirdi. Hatta bu yolu yaparken, yolun etrafında bulunan tel çiti de yer yer yıkmışlardı. Şimdi ise yıkılan bu çitler nedeniyle Ayvalık Belediyesi’nin yeni diktiği çam ve zeytin fideleri küçükbaş hayvanlar tarafından ciddi anlamda zarar gördü. Biz firmadan bu çitlerin onarımlarının da yapılmasını talep ettik. Ama bunu da yapmadılar.  Firma bizlere hiçbir şekilde kira yada istimlak bedeli ödemedi. Bizlerden de yasal bir rıza almadan bu yolu yaptı. Bir süre sonra bizim görüştüğümüz firmanın işi bıraktığını, yerine bir başka firmanın iş başı yaptığını öğrendik.  Yeni firma da kendileriyle değil, eski firmayla görüştükleri için kendilerini bağlayan bir durumun olmadığını ifade etti. Bunun üzerine biz de bu durumu öne sürerek Ayvalık Kaymakamlığı, belediye ve jandarmaya şikayetçi olduk. Ancak işlemler uzun sürdü ve herhangi bir sonuç elde edemedik. Bunun üzerine de bizde yolu kestik. Bir de baktık ki bizimle hiçbir şekilde görüşmeyen firma yetkilileri hemen bizimle iletişime geçti” dedi.

Yeni firmanın yetkililerinin de önceki firma gibi bu istimlak bedellerini ödeyeceklerini taahhüt ettiğini kaydeden Dinçer Köseoğlu, “Şu aşamada bu firma anlaşmaya vardık gibi görünüyor. Tabi ne olacağı bilemiyoruz. Güneş paneli kuracak firma 10 megawatlık tek izin almak yerine; 1 megawatlık elektrik enerjisi üretecek şekilde 10 ayrı firma ismiyle, 10 ayrı santral kuracaklarını belirterek bakanlıktan izin almış. Bu durumda da Balıkesir Valiliği “ÇED Raporu’na gerek yoktur”  şeklinde görüş vermiş. Oysa bu firmaların hepsinin adresleri aynı adres. Sanırım kanun boşluklarından yararlanabilmek için böyle yola başvurmuşlar. “ ifadelerini kullandı.

Ayvalık Kaymakamlığı ile Ayvalık Belediyesi’nden izin alınmaksızın toprak yolun iş makinelerinin geçebilmesi için açıldığının iddia edilmesi üzerine jandarma ekipleri olay yerinde incelemelerde bulundu.

Önceki dönem, muhtar Ethem Gümüş zamanında yol yapım çalışması için kendilerine izin verildiğini söyleyen firma sorumlusu Soner Seçkin ise, “Bu gün 3. kez yolu kapatıyorlar. Biz yol çalışması esnasında var olan tarla yolunu daha da kullanılır hale getirdik. Ama bu gün yine yolumuzu kapattılar” diye yakındı. SUAT SALGIN (AYVALIK)

318 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri