Zeytin ağaçlarının arasında Güneş Panelleri yükseliyor
Tarih : 2019.11.20  14:29:26
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin Beşiktepe kırsal mahallesi sınırları içerisinde, mahalle merkezinden 8 kilometre uzaklıkta bir elektrik üretim firması tarafından yapımı süren güneş enerji panelleri montajı tüm hızıyla sürüyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde firma tarafından açıldığı belirtilen toprak yolun, istimlâk bedellerinin kendilerine ödenmediğini öne süren Beşiktepe kırsal mahallelileri tarafından kapatılmasıyla gündem gelen bölgede zeytin ağaçlarının arasında güneş panellerinin yükselmesi çevreciler başta olmak üzere ilçe halkının yüreklerini burkuyor.

Güneş panellerini kuracak olan firmanın 10 megawatlık tek izin almak yerine; 1 megawatlık elektrik enerjisi üretecek şekilde 10 ayrı firma ismiyle, 10 ayrı santral kuracaklarını belirterek bakanlıktan izin aldıklarını savunan mahalle sakinlerinden Dinçer Köseoğlu, söz konusu durum karşısında Balıkesir Valiliği’nin “ÇED Raporu’na gerek yoktur”  şeklinde görüş verdiğini, oysa firmaların hepsinin adresleri aynı adres olduğuna ve muhtemelen firmanın yasa boşluklarından bu şekilde yararlanmayı yeğlemiş olabileceğine dikkat çekti. 

ÇEVRECİLER KAYGILI

Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler ise, yenilenebilir enerji üretimine karşı olmadıklarını ancak, RES ve GES gibi yenilenebilir enerji üretim tesislerinin büyük ölçekli ve korunması gereken alanlarda inşa edilmesi halinde masum olamayacaklarını ve  kuruluş aşamasında adeta doğayı katledebileceğini savundu.

Bölgede inşa halindeki Güneş panellerinin ürettiği enerjinin nakil hatları vasıtasıyla trafo merkezlerine gönderileceğini de hatırlatan Dinler, “Bu yüzden de enerji nakil hatlarının konuşlandırılacağı alanlarda Beşiktepe köylüsünün mağdur edilebileceğini düşünüyor, bunun da ayrı bir sorun olarak ortaya çıkacağını tahmin ediyoruz. “ diye konuştu. SUAT SALGIN (AYVALIK)

 

353 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri