BAĞIŞ: "DEMOKRASİSİ TOPALLAYAN BİR ÜLKENİN EKONOMİSİ FELÇ OLUR"
Tarih : 2013.11.29  17:19:28
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin dünya ihracatını yönlendiren bir ülke olacağını belirterek, "Dış ticaretin, ithalat ve ihracat inovasyonunun yolu artık sadece TEM’den değil, TİM’den geçiyor" dedi. Bağış, “Demokrasisi topallayan bir ülkenin ekonomisi felç olur” diye konuştu.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 29-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’na katıldı. Konferansta konuşan Egemen Bağış, Türkiye’nin bir dış ticaret cenneti olacağını belirterek, “Türkiye dünya ekonomisini yönlendiren bir ülke olacaktır. Çünkü artık dış ticaretin ihracat ve ithalatın inovasyonun yolu sadece TEM’den değil artık TİM’den geçiyor. Gerçekten TİM inovasyona son dönemde çok büyük emek veriyor. İnovasyon açışından bizim eğitime önem vermemiz gerektiğine inanıyoruz. Gerçekten bizim inovasyonu doğru algılayabilmemiz ve geleceğe iyi hazırlanabilmemiz için Atatürk’ü çok iyi anlamamız gerekiyor. O vizyonel liderin 1920’lerde ‘Efendiler bu kıta da barışın sağlanabilmesi için öncelikle bir Balkan Birliği kurulmalıdır. O birlikte zaman içerisinde Avrupa Birliği’ne (AB) dönüşmelidir. Yoksa barış kalıcı olamaz’ dediğini bize öğretmediler. 1950’ler de kurulan AB’nin ilk vizyonellerinden bir tanesi cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tür. İşte o ezberci zihniyetten, bir zamanlar sınıflarda tebeşir bile bulamazken artık öğrencilere tablet bilgisayar dağıtacak noktaya gelirken, Atatürk’ün hayallerini gerçekleştirmek uğruna bu adımları atıyoruz.”

“AB, YAŞAM STANDARDINI YÜKSELTMEK İÇİN ÖNEMLİ BİR REFORM VE İNOVASYON SÜRECİDİR”
AB sürecinin bir inovasyon projesi olduğunu ifade eden Bakan Egemen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Atatürk’ün 1920’lerde öngördüğü gibi AB bir barış projesidir. 6 ülke ile başlayıp bugün 28 ülkeye çıkmış olan AB asırlardır birbirleriyle savaşmış olan farklı kültür, millet ve inançların huzur içerisinde birlikte yaşamasını sağlayan bir projedir. Sadece savaş değil yaşam standartlarını da yükseltmişlerdir. Düşünebiliyor musunuz? Biz de o kuralları benimsemek için 120 bin sayfalık müktesebatı uygulamak için harıl harıl çalışıyoruz. Ülkemizde ilk defa geleneksel anne şefkatini ekleyerek, bebek mamalarında organik olmayan içeriğin kullanılması konusunda açıklamalar getirdik. Çocuklarımızın oynadığı oyuncaklar konusunda sınırlandırma getirdik. Belediye otobüslerinde kullanılan kırmızı motor denilen yüksek karbonmonoksit yayarak kanserojen içerik ortaya yaydığı için, kullanımı sadece kırsalda traktörlerle sınırlayabildik. Bu yüzden AB bizim kendi yaşam standartlarımızı yükseltmek için de çok önemli bir reform ve inovasyon sürecidir. En önemlisi de bu ülkede gençlerimizin, vatandaşlarımızın, farklı inanca sahip insanlarımızın ortak kazanımlarının olduğu bir sürecin olmasıdır” 

“DEMOKRASİSİ TOPALLAYAN BİR ÜLKENİN EKONOMİSİ FELÇ OLUR”
Bugün Türkiye’nin çok büyük iddiaları ve hedefleri olduğunu vurgulayan Başmüzakereci Egemen Bağış, sözlerine şöyle devam etti: “Fakat bu hedeflere ulaşabilmek için bizim mutlaka inovasyona önem vermemiz lazım. Hani Mevlana diyor ya; ‘Aşka uçmayacaksan kanatların neye yarar’ Biz de inovasyonun yanına üretimi ekleyemezsek, ülkenin gelişimine o yaratıcılığı, girişimciliği, cesareti ekleyemezsek gerçekten bir hedefe ulaşmakta zorlanırız, uçamayız o zaman ancak topallarız. Demokrasisi topallayan bir ülkenin ekonomisi felç olur” 

“REFORM KONUSUNDA EN KARARLI VE HIZLI OLAN ÜLKELERDEN BİR TANESİ TÜRKİYE’DİR”
Türkiye’deki belli başlı sorunları ortadan kaldırdıklarını kaydeden Bakan Bağış, “Bunları söylerken Türkiye’nin bütün sorunlarının çözüldüğünü söyleyebilir miyiz? Kesinlikle hayır. Peki bütün sorunlarını çözmüş bir ülke var mıdır? Yoktur. Herhalde dünyayı en çok gezen kardeşlerinizden biri olarak bunu söylüyorum" dedi. Her ülkenin sorunları olduğunu anlatan Bağış, şöyle konuştu: "O sorunları aşmak için bir çabası vardır. Kiminin az kiminin de çok vardır ama her ülkenin vardır. Fakat şunu altını çizerek söylemek istiyorum. Reform konusunda en kararlı ülkelerden bir tanesi ve reform hızı konusunda diğer ülkelere taş çıkartan ülkelerin başında gelen ülke bizim ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’dir.” 
Konuşmanın ardından Bakan Egemen Bağış, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Türkiye İnovasyon Haftası Komite Başkanı Tahsin Öztiryaki'ye plaket verdi.

882 kez okundu
Diðer Politika Haberleri