KOSOVA İLE TÜRKİYE ARASINDA STANDARDİZASYON ANLAŞMASI İMZALANDI
Tarih : 2014.02.05  09:31:12
Kosova Standartları Ajansı (ASK) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Kosova Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo’nun katılımıyla gerçekleşen törende işbirliği anlaşması, ASK Başkanı Hafiz Gara ile TSE Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Şentürk tarafından imzalandı. Törende TSE genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Özmen de hazır bulundu. 
Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nda yapılan törende konuşan Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo, Kosova ile Türkiye arasında başarıyla gelişen ekonomik ve ticaret işbirliği zincirine yeni bir halka eklendiğini belirterek, iki ülke arasında standardizasyon alanındaki işbirliğin sağlayacağı faydalara değindi. Dost ve kardeş Türkiye’nin, Kosova’nın her alanda kalkınmasına sağladığı yardımlarına devam ettiğini kaydeden Kosova Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Cüneyd Ustaibo, “Standardizasyon alanında yapılacak işbirliği ile Türkiye’nin yardımları ve desteği ile Kosova ürünlerinin dış pazarlarda daha etkili şekilde yer alması sağlanmış olacak” dedi.
TSE Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Şentürk yaptığı açıklamada, işbirliği anlaşmasının Kosova’da standardizasyon altyapısının geliştirilmesi, aynı zamanda Türk Standartları Enstitüsü ile Kosova’daki muadillerinin ortak belgelendirme çalışması yapmasını kapsadığını belirtti. Şentürk, “Türk Standartları Enstitüsü her alanda akredite bir belgelendirme kuruluşu olduğu için bu alanda Türk standartları akreditasyon yetkisinin Kosova’da, Kosova Standartlar Teşkilatı’nda kullandırılması konusunda bir işbirliği söz konusudur. İnşallah beraber denetimleri yaparak, beraber belgelendirme yapacağız” ifadelerini kullandı.
Kosova Standartları Ajansı Başkanı Hafiz Gara da, imzalanan anlaşmanın, Kosova’da standardizasyon çalışmalarını pekiştirecek nitelikte olduğunu belirterek, standardizasyonun, malların serbest dolaşımında önemli rol oynadığına vurgu yaptı. Serbest ticarette bariyerlerin aşılması için standartların en güçlü mekanizma olduğuna işaret eden Gara, “Bu alanda Türkiye ile profesyonel işbirliği içinde ithalatı ve ihracatın artmasında önemli çalışmalar yapacağız” diye konuştu.
Kosova ile Türkiye arasında geçen yıl Serbest Ticaret Anlaşması da imzalanmıştı. Kosova şimdiye kadar sadece Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı.

849 kez okundu
Diðer Dünya Haberleri