“TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ KURAN, KURUCU MECLİS GİBİ ÇALIŞMAMIZ GEREK”
Tarih : 2014.04.23  09:15:14
Ayvalık Belediye Meclisi Salı günü 3 maddelik olağanüstü toplantı yaptı. 20 yıllığına işletim hakkını aldıkları Liman İşletmesinden belirlenen tarifenin bugüne kadar alınmamış olmasından, Yıllık bütçenin iki katına ulaşan borç yüküne kadar Belediyenin önemli sorunlarının görüşüldüğü toplantıya, MHP’li Belediye Meclis üyesi Halil Gür’ün partililiği bırakarak Kurucu Meclis TBMM gibi çalışma ve AKP’li Oğuz Başkurt’un geriye dönük yapılan büyük harcamalar ve alınmamış bedelleri araştıracak bir komisyon kurma önerileri damga vurdu. Meclis, Belediye Başkanı Rahmi Gençer’e, İller Bankasının teminat mektubu ile 5 milyon kredi alma yetkisini oy birliği ile verdi.

Ayvalık Belediye Meclisi olağanüstü toplandı. 3 maddelik toplantıda, Başkan Gençer gündeme geçmeden önce, Liman İşletme Binasının gelir tarifesi, Cunda Sahilinde yapılması planlanan çalışma ile ilçede yapılması planlanan bazı çalışmalardan bahsetti.

“LİMANDA BELİRLENEN TARİFE ÜCRETLERİ BUGÜNE KADAR ALINMAMIŞ”

20 yıllığına işletim hakkını devraldıkları Liman İşletme Binasında yolcu giriş çıkışlarında alınması gereken 2 Euro ücretin bugüne kadar düzgün biçimde alınmadığını ifade eden Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Biz orada insanlardan 2 Euro istersek itici olur. Belediye oturmuş vergi kesiyor gibi olur. Hoş değil. Önemli olan o gün tahsil edilmesi. Bunun için tahsildar koyacağız. Geçmişe dönük ne varsa alacağız, taksitlendireceğiz. Geçmişte belirlenen tarife uygulanmamış, ciddi para var ama alınmamış. Biz kamunun tahsilatından nasıl vazgeçeriz? Biz bunları almalıyız” dedi. CHP’li Meclis üyesi Ufuk Ova’nın Dikili’de nasıl bir sistem uygulandığını sorması üzerine Başkan Gençer, “Dikili’yi bilmiyorum. Orası özel ama Bodrum ve Çeşme’de uygulama böyle” dedi. Başkan Gençer, önceki yıllarda 47 bin kişinin Ayvalık’a giriş yaparken 3 Bin Türk vatandaşının geçiş yaptığını, son yıllarda bu sayının arttığını belirterek, “Bu adam zevke gidiyor. O zaman bu ücreti verecek. Liman İşletme Binasının asfaltı bozulmuş, gölgelik yok. Burası Türkiye’nin girişi. Bu sene 150 bin kişinin geçiş yapacağı hesap ediliyor. Bu eksiklikleri yapmak için epey para gerekiyor. Belirlenen tarifeyi almazsak bunları belediye karşılamak zorunda kalacak” dedi.

“CUNDA SAHİLİNİ ÖNÜMÜZDEKİ YIL BAŞTAN AŞAĞI PLANLAYACAĞIZ”

Cunda Sahilinin sezon öncesi acil çözüm beklediğini kaydeden Başkan Gençer, “Cunda’da Anıtlar Kurulu ve Maliye tarafından çardaklar yıkıldı. Yıkılınca sorun çıktı. Bir toplantı yaptık. Anıtlar Kurulu Başkanı geçici bir çözümle yıkılan bölümlere beton atıp çardakların restoranların önüne çekilmesini önerdi. Artık deniz kıyısında insanlar yürüyecek, çardaklarda yemek yiyecek. Bu şekilde izin verileceği söylendi. Anıtlar Kurulu Ayvalık Belediyesi’nin hiçbir planını onaylamamış çünkü kurula hiçbir plan gitmemiş. İnsanlar kurula plan gittiğini sanıyor. Ayvalık Belediyesi’nin Cunda sahili için projesi burada gitmemiş” dedi. Gençer, Cunda sahilinin önümüzdeki sene baştan aşağı planlayacaklarını belirterek bu sene geçici bir çözüm için görüş vereceklerini ifade etti. Pehlivanoğlu kavşağında uygulama ile Belediye eski başkanlarından Ahmet Tüfekçi’nin girişimiyle hazırlanan Atatürk Hatıra Ormanına mesire yerleri ve Hayvanat Bahçesi yapılması konularında da çalışma yaptıklarını belirtti. Daha sonra toplantının maddeleri görüşüldü. İlk madde, Memurların toplu iş sözleşmesi yapması için belediye başkanına yetki verilmesi oldu. AKP’li meclis üyeleri, yetki istenirken muhasebenin rakamları tam olarak hazırlayıp kendilerine vermesini istedi. MHP’li Halil Gür, “Gündem hazırlanırken içeriği tam kapsayacak şekilde kavramlara yer verilmesini öneriyorum. Ön bilgilerin bize ulaştırılması faydalı olur” dedi. Bu maddenin Mayıs ayı meclisinde görüşülmesi istenirken yetkilerin devrinin şart olduğu yoksa idari para cezası alınabileceği uyarısı üzerine 1 Ret, 10 çekimser ve 15 olumlu oyla madde kabul edildi.

“İLLER BANKASI İLE BİZİM FİLM KOPMUŞ”

Olağanüstü meclisin ikinci maddesi İller bankasından 5 milyon liralık teminat mektubu alabilmesi için belediye başkanına yetki verilmesi oldu. Başkan Gençer, “Cuma günü İller Bankası’na gittim. Belediye ile İller Bankasının arası taksitler ödenmediği için çok sıkıntılı. İller bankası ile bizim film kopmuş. Banka bize güvenmiyor. Biz yeni başkanız, önümüzü açın dedik. Çok ciddi sıkıntılar var. Bugün itibariyle belediye personeline 7 milyona yakın borç var. 5 milyonluk kredi için teminat mektubu almalıyız. Ben de bu nedenle yetkiyi istiyorum” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR BÜTÇESİNDEN İLÇELERE VERİLECEK KAYNAKTAN İSTEYELİM”

AKP’li Meclis üyesi Ali Gür, “Belediye çok borçlu. Bir kanal arıyorsunuz. Doğrudur ama meclis olarak en basit kanaldan hareket ediyoruz. 5 milyon kredi alacağız. Bunun faizi olacak. Ve bunu halk ödeyecek. Böyle 400 milyar olmuş. 10 yıldır su parasını ödemeyen insanlar var bu memlekette. Belediyeden dükkan kiralayan 5 yıldır kirasını ödemeyenler var. Tabela vergisi ödemeyenler var. Bu belediyenin alacakları var. Bu kanalları açmak daha doğru geliyor. Biz mücadele edip bu kanalları açsak ya da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 140 milyar dağıtabiliyor ilçe belediyelere. Ayvalık’ın 7 milyon alabilme gücü var. İleride mahsuplaşılır, faiz de ödenmez. En basite gitmeyelim. Vicdanen hareket etmemiz lazım” dedi.

“KURUCU MECLİS MANTIĞI İÇİNDE OLALIM”

Söylenenlerin yüzde 90’ına katıldığını belirten Başkan Gençer, “Bundan sonraki planımız alacaklarımızın üzerine gitmek. Ayvalık’a o para lazım ve çok ciddi alacaklarımız var ama vakit yok. Enkaz edebiyatı yapmak istemiyorum ama 14 gün içinde yaptığımız çalışma tanıma çalışması oldu. Borcumuz katlanarak gidiyor. Bir mahkeme kararı geliyor borç daha da çıkıyor. Sonu olmayan bir kuyu bu. Bilinen bir rakam yok. Arıtmadan bir mühendis geldi. 5 aylık hak edişlerini istedi. Atık suları arıtmışlar 900 bin lira. Biz buna bakacağız. Yapılmış anlaşmalar, verilmiş sözler var. 41 dava kaybedilmiş. Cuma günü Büyükşehir Belediyesine gideceğim. Büyükşehirle konuştuk. Siz bizim gelirlerimizi toplayın sonra mahsuplaşırız dendi. Yetki bizde şu anda” dedi. Gençer’e oy birliği ile yetki verildi. Gençer, gösterilen güvene teşekkür etti.

“YILLIK BÜTÇENİN İKİ KATI BORÇ VAR”

Ayvalık Belediyesi’nde denizin bittiğini söyleyen Halil Gür, “MHP’liliği bırakıyorum, tüm yüreğimi ortaya koyuyorum. Ayvalık Belediyesi şu anda su altında nefes alamıyorsa particilik önemli değil. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kurucu meclis mantığı ile çalışmamız gerek” dedi. Gür, bütçede küçülme, yatırımları, festivaller, kültür sanat şenlikleri ve spor kulüplerine yapılan harcamaları gözden geçirmeyi önerdi. Başkan Gençer, “Tarihi bir konuşma yaptınız” derken diğer belediye meclis üyeleri de konuşmaya katıldıklarını belirtti.

“BİR KOMİSYON KURALIM, GERİYE DÖNÜK ARAŞTIRMA YAPSIN”

Başkan Gençer’in yıllık bütçenin iki katı kadar borç olduğunu açıklaması üzerine AKP’li Oğuz Başkurt, elektrik tasarrufu amacıyla takılan cihazların tasarruf yapmadığını, Arıtma sisteminin hatalı olduğunu söyleyerek, “CHP’lisi,MHP’lisi, DSP’lisi, Ak Partilisi yok. Geriye dönük yapılan büyük harcamalar ve alınmamış bedellerle ilgili komisyon oluşturalım, araştırma yapılsın. Hesaplaşma değil yüzleşme istiyoruz. Yapılabilecek hukuki bir işlem yoksa bile Ayvalık halkının vicdanı ile karşılaştırmalı” dedi.  Öneri kabul görürken Başkan Gençer, Ayvalık’ta suyu akıtmak için mazbatasını almadan önce incelemelere başladığını ve su hatlarının yenilenmesi gerektiğini kaydetti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek su çalışmalarını ilk olarak Ayvalık’tan başlatmalarını talep ettiğini söyleyen Gençer, “Barajdan su alınıp arıtılarak kente ulaştırılabilir. 17 kuyumuz var. 3 su hattı da berbat. Sürekli patlak oluyor. Sadece küçük bir noktada 45 patlak belirledik. Su arıza birimini 2 vardiyaya çıkardık ama üç vardiyaya çıkaracağız. Bir araçları var. Araçları yetersiz” dedi. Halil Gür, Belediye Meclis üyelerinin ilçede ortak bir inceleme yaparak sorunları yerinde görmesini önerdi. Meclisin son gündem maddesi Zabıta personeli olarak çalışan memurların fazla mesai ücretleri konusu oldu. Ücret 382 lira brüt olarak belirlendi. 

352 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri