ZEYTİNİN BAŞKENTİ AYVALIK, ZEYTİN İÇİN TEK YÜREK
Tarih : 2014.07.12  09:44:05
2006 yılından bu yana defalarca meclise getirilen, zeytinlik sahaların yatırıma açılmasına ilişkin kanunun kaldırılması için Ayvalık’ta tek yürek oldu. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça’nın Cuma günü Ticaret Odası Salonunda düzenlediği toplantıya katılan zeytin üreticileri, sanayiciler ve çeşitli demokratik kitle örgütleri, yasanın derhal geri çekilmesini ve bir daha gündeme getirilmemesini istedi.

Zeytinlik alanların yatırıma açılmasına izin veren kanun tasarısına karşı harekete geçen CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Edremit, Erdek ve Edincik’in ardından Ayvalık’ta sektör ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ile bir araya geldi.

“UMUDUMUZ; HALKIN GÜCÜ”

Ayvalık Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda Cuma günü saat 15.00’te gerçekleştirilen toplantıda, çıkartılmak istenen yasa ile 25 dönümün altındaki zeytinlik alanların zeytinlik sayılmayacağı ve yapılaşmaya açılacağını kaydeden CHP İlçe Başkanı Asım Sürer, Zeytinden daha önemli görülen şeyler için değişiklikler yapılmak isteniyor. Israrla şunu söylüyorum; hükümetimiz aldığı kararlarda şöyle bir yapı içinde. Bunu Karaayıt’ta gördük. Yapmak istediği şeylerle ilgili önüne engel çıkınca zaman kaybetmeden torba yasa ile engelleri yok etmekte. Bizim umudumuz; halkın gücü ve bu yasayı daha önce çıkaramamış olmaları. Ama her noktada bunun önünde durmamız gerek çünkü zeytinin katma değeri her yıl artıyor” dedi.

“YASA ÇIKARSA ZEYTİNLİKLER SATILIR, ORALARI MADEN OLUR”

Her torba yasa geldiğinde bu değişikliğin öne konduğunu ve sürecin 2005 yılından bu yana işlediğini hatırlatan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, bunların altın lobisinin işi olduğunu söyledi ve “Zeytin altından değerlidir” dedi. ATO, Ayvalık Belediyesi, CHP İlçe Başkanlığı, UZZK, Ege İhracatçı Birliği, Zeytin Dostları Derneği, Tariş, Ayvalık Tabiat Platformu, ADD, Pir Sultan Abdal Derneği temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda Başkan Gençer, “B u yasa geçerse Ayvalık Tabiat Parkı, Kaz Dağları ve Madra Dağları çok büyük tehlike altında kalacak. Hepsi arayış içindeler, bir giriş kapısı arıyorlar. Zeytinyağı sektörü çoğu konuda birleşemiyor ama ne sevindiricidir ki zeytinin korunması ile ilgili bu sektör. Zeytini koruyan yasa delinirse bölgemiz hallaç pamuğu gibi atılacak. Önüne geçemezsek zeytin için sıkıntı olacak. Çünkü bu yasa geçerse zeytinlikler satılır. İnsanlar satar çünkü ihtiyaçları var. oraları maden alanına dönüşür. Parlamentoyu sağduyuya çağırıyorum. Bu yasayı geri dönüşü olmayacak şekilde geri çekin” dedi.

“1 KG ZEYTİNYAĞI EŞİTTİR 1 LİTRE MAZOT HALİNE GELMİŞ”

Katılımın yoğun olmasının gösterilen duyarlılık olduğunu kaydeden Vekil Havutça, Tarım komisyonuna Ayvalık’tan katılarak destek verenler olduğunu söyledi ve teşekkür etti. Danıştay’a daha önce dava açtıklarını, yasa değişikliğinin 6 kez meclise geldiğini kaydeden vekil Havutça, “Bu zeytin yasasını değiştirmek için altın avcıları ve maden lobicileri büyük baskı yapıyorlar.  Enerji Komisyonunda gündeme alınacak konu. Zeytin petrol mü?, maden mi?. Neden enerji komisyonunda görüşülüyor? Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri zeytin. Yasa şunu diyor; içinde geçen ancak kelimesi ile öncekilerin hiçbiri olmayacak diyor. Zeytincilik böyle bir tablo ile karşı karşıya. AKP iktidara geldiğinde 2002 yılında Tarım Bakanlığı bir hedef koydu. Zeytin ağacı sayısını arttırmak. Doğru bir karar verdiler ancak hatalı tarım politikaları nedeniyle ağaç sayısı arttı ama rekolte artmadı. Zeytin çiftçisinin yaptığı harcamalar yüzde 100- yüzde 300 arttı. Bugün 1 kg zeytin eşittir 1 lt mazot haline gelmiş. Bakanlık zeytin üreticine 50 kuruş destek veriyor. Zeytin üreticisi zaten sıkıntı yaşarken bu masraflarla iyice uçuruma doğru gidiyor” dedi.

“SOMA’DA ÖLENLER, ZEYTİN ÜRETİCİLİĞİ, HAYVANCILIĞI BIRAKIP TAŞERON SİSTEMİNE KÖLE OLMUŞTU”

Soma2daki Maden faciasında hayatını kaybeden kişilerden 103’ünün Balıkesir’in ilçelerinden zeytin üreticiliği ve hayvancılıkla geçinen ailelerin çocukları olduğunu kaydeden Vekil Havutça, “Hepsinin annesi babası çiftçilik, hayvancılık yaparken zor koşullar nedeniyle bunları terk edersek taşeron sisteminde kölelik yapmışlardır. Bu dağları maden lobisine terk edersek Balıkesir yaşanmaz hale gelir” dedi.  Bölgede zeytinlik alanların yüzde 90’ının 25 dekar olduğunu hatırlatan vekil Havutça, yasanın parlamentodan geçmemesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek, diğer ilçelerde yapıldığı gibi Ayvalık’tan da, zeytin ve zeytincilikle ilgili TBMM'ye gönderilen tasarının geri çekilmesini içeren ortak bir kararın çıkmasını istedi. Öneri kabul edildi. 

475 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri