EMEKLİ KORGENERALE SON VEDA
Tarih : 2014.07.15  09:27:36
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli olan Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Zorlu’nun cenazesi, askeri törenle toprağa verildi.

  Bir süredir Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) kanser tedavisi gören Emekli Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, hayatını kaybetti. Son olarak, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevinde bulunup emekli olan Korgeneral Hilmi Akın Zorlu için, memleketi Edremit ilçesinde askeri cenaze töreni düzenlendi. İlçenin Bekir Efendi Cami’nde düzenlenen cenaze törenine, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Jandarma Bursa Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Edremit Kaymakamı Abdulhamit Erguvan, 19 Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Topçu, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Balıkesir İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Salih Göldal, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, askeri erkan, daire müdürleri, siyasi parti, dernek ve oda başkanları ve çok sayıda yakını ve akrabası katıldı.

  Komutanlar ve protokol mensupları, Zorlu’nun yakınlarına baş sağlığı diledi. Öğlen namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından, Zorlu’nun, Türk bayrağına sarılı tabutu, top arabasına konuldu. Askeri bando ve askeri tören mangası eşliğinde oluşturulan korteje yüzlerce kişi katıldı. Cumhuriyet Meydanı’na kadar top arabasında taşınan Hilmi Akın Zorlu’nun cenazesi, daha sonra Edremit Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze marşı eşliğinde ilerleyen top arabası gören vatandaşlar, Zorlu’nun cenazesini alkışladı. Çok sayıda vatandaş ta gözyaşlarını tutamadı.

 

KORGENERAL HİLMİ AKIN ZORLU’NUN ÖZGEÇMİŞİ

Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, 1970 yılında lisans diplomasını aldığı Kara Harp Okulu’ndan Piyade Teğmen olarak mezun oldu. 1971’de Piyade Okulu’nu bitirmesini müteakiben çeşitli piyade birliklerinde Takım ve Bölük Komutanlığı ile Karargah Subaylığı yaptı.

1981’de Kara Harp Akademisi’ni, 1987’de Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni, 1990’da ABD Kara Komuta ve Kurmay Koleji’ni bitirdi. Kurmay Subay olarak Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Harekat ve Eğitim Şube Plan Subaylığı’nda, Kara Kuvvetleri Teşkilat ve Harekat Daire Başkanlığı Plan Şubesi’nde, Genelkurmay Personel Başkanlığı General Amiral Şubesi’nde ve Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı Silahsızlanma ve Nükleer Strateji Şubesi’nde Plan Subayı olarak görev yaptı.

1991-1994 yılları arasında Brüksel’deki NATO Karargahı’nda Türk Askeri Temsilciliği Silahsızlanma Uzmanı olarak görev yaptı. Bu görevden sonra Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanlığı emrine atandı. Bir yıllık hizmeti müteakip, 1996 yılında 211. Hudut Alay Komutanlığı görevine başladı.

1997 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti ve 172’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’na atandı. 172’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nı yürütürken 1999 atamalarıyla Bulgaristan’da konuşlu Güneydoğu Avrupa Çok Uluslu Barış Gücü Tugay Komutanlığı’na ilk komutan olarak atandı. Görevi esnasında Bulgaristan Cumhurbaşkanı tarafından “Süvari Madalyası” ile ödüllendirildi. 2 yıl bu görevi yaptıktan sonra 2001 yılında Tümgeneralliğe terfi etti ve Kara Kuvvetleri Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı görevine atandı.

Bu görev esnasında 2002 yılında Afganistan’da teşkil edilen Uluslar arası Güvenlik Yardım Kuvvet Komutanı olarak görevlendirildi. Bu görevi sırasında Afganistan Devlet Başkanı tarafından “Afganistan Gazi Emir Amanullah Han Devlet Madalyası” ve Almanya Savunma Bakanı tarafından “Almanya Silahlı Kuvvetleri Altın Haç Nişanı” ile taltif edildi.

Afganistan’daki görevini sekiz ay icra ettikten sonra tekrar Kara Kuvvetleri Genel Plan ve Prensipler Başkanı görevine döndü ve Genelkurmay Başkanı tarafından “Türk Silahlı Kuvvetleri Barış Madalyası” ile ödüllendirildi. 11 Nisan 2004 tarihinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Altın Şans Uluslar arası Teknoloji ve Sosyoloji Derecelendirme Akademisi tarafından “Birinci Derece Üstün Hizmet Aziz George Altın Madalyası” ile ödüllendirildi.

2005 yılı Yüksek Askeri Şura kararıyla Korgeneralliğe terfi etti ve Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı’na atandı.

Bu görevini 3 yıl sürdüren Korgeneral Zorlu, 2008 yılı atama döneminde Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. Zorlu, KKTC’deki görevinin ardından 30 Ağustos’ta emekliye ayrıldı.

Korgeneral Zorlu, Nuran Zorlu ile evli ve 1 çocuk sahibi.

465 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri