KURTDERELİ'DE YENİ BİR MİLAT BAŞLIYOR
Tarih : 2014.07.16  09:15:21
Karesi Belediyesi bu yıl 34'üncüsü düzenlenecek olan Kurtdereli Güreşleri'nde yeni bir milat başlatıyor. Güreş kültürümüzün gelecek vaat etmesi ve Kurtdereli güreşlerinin sorunsuz olması için Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, pehlivanlarla biraraya gelerek beyin fırtınası yaptı. Kurtdereli Güreşleri'nde ilk defa derece yapan güreşçilerin boy atlayacağı da öğrenildi.

GÜREŞÇİLER, KARESİ'NİN İFTARINDA BULUŞTU
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın önderliğinde, Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinliklerinin Organizasyon komisyonu tarafından Edirne Kırpınar Güreşleri'ne katılan Balıkesirli pehlivanlara iftar verildi. İftara; Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Başkan yardımcıları Yusuf Hocaoğlu, Yasin Sağay, Mürsel Sabancı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Arslan, Kurtdereli Güreşleri Komisyon Başkanı Mesut Akbıyık, komite üyeleri ve Balıkesirli ünlü Başpehlivanlar İbrahim Gümüş, Mehmet Ali Yağcı'nın oğlu Basol Yağcı, Kadir Ergin, Fevzi Çakır ve Edirne Kırkpınar'da güreşen pehlivanlar katıldı. İftarın ardından Karesi Belediyesi tarafından bu yıl 34'üncüsü düzenlenecek olan Kurtdereli Güreşleri hakkında güreşçiler ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. 
KARESİ BELEDİYESİ YENİ BİR MİLAT BAŞLATIYOR 
Kurtdereli Güreşleri adına Balıkesir'de yeni bir dönem başlayacağını belirten Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz; Büyükşehir, Karesi ve Altıeylül belediyelerinin, Balıkesir merkezinde bulunan Kurtdereli Güreşleri'ne ciddi bir destek vereceği müjdesini verdi. 1 trilyondan daha fazla masraf yapılarak çok farklı yerlerde güreşler yapıldığı bilgisini veren Başkan Yılmaz: "Allah nasip ederse bu güreşlerin hepsinin finalini Kurtdereli'de yaptıracağız. Kırkpınar'ın rövanşı olan, pehlivanların bir üst mertebeye ulaşmak için mücadele ettiği Samsun, Antalya gibi merkezlerden bir tanesi olup, güreşçilerin buraya gelmesini sağlayacak bir alt yapıyı oluşturacağız" dedi. 
"TECRÜBELERİ HARMANLAMAK İSTİYORUZ"
Karesi Belediye başkanlığı olarak siyaset üstü bir komisyon kurduklarını açıklayan Başkan Yılmaz, komisyonu komiteye dönüştürerek sivil toplum örgütlerinden destek aldıklarını, bu işe gönül vermiş güreşçilerin hepsinin fikirlerini, emeklerini ve tecrübelerini harmanlamak istediklerini ifade etti. 
KURTDERELİ'DE DERECE YAPAN BOY ATLAYACAK 
Başkan Yılmaz: "Kurtdereli Güreşlerini, yılın hep aynı döneminde Kırkpınar Güreşleri'nden sonra insanların rövanş maçlarını yapmak istedikleri veya sıkletlerini bir üst kademeye yani baş altından başa yükselmek istedikleri bir yer yapmak istiyoruz. Gerçekten güreşçilerin kendilerini iyi temsil edildiğini ve ağırlandığını hissetmeleri gerekiyor. Bunları biz başarırsak, güreş için Balıkesir'e gelen insanlar ticaret yapar, konaklar, ürünlerimizi de satın almaya başlar" diye konuştu. 
"YAĞLI GÜREŞ KÜLTÜRÜMÜZDEN UZAKLAŞMAK İSTEMİYORUZ!" 
Başkan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Karesi Belediyesi olarak güçlü bir tarımı olan, hayvancılığı, sanayide tarımsal iş makineleri, işlenmiş et ve süt ürünleri ile süt endüstrisine dayalı bir Balıkesir düşünüyoruz. Bunun yanında Balıkesir'in en zengin gençlerinin de köylü çocuklarının da yağlı güreş yaptığı kültürümüzden uzaklaşmayan bir Balıkesir istiyoruz. Okullarda yağlı güreşlerin yapılır hale gelmesini hedefliyoruz. Güreşe gönül vermiş büyüklerimizin iyi ahlaklarıyla, özendirme gayretleriyle ve Belediyenin bize verdiği imkanlarla ekonomik tarafını üstlenerek bu işi belirli bir noktaya getirmemiz gerekiyor."
"BU ZAMANA KADAR KİMSE KARESİ'NİN YAPTIĞINI YAPMADI"
Tek tek kendilerini tanıtan güreşçiler, bu zamana kimseden hiç bir destek görmediklerini ve kendi imkanlarıyla güreşlere hazırlandıklarını söyledi.  Yağlı güreşlere bu zamana kadar sahip çıkılmadığını ve burada çok güzel hava olduğunu vurgulayan güreşçiler:" Birlik beraberlik içinde çok daha güzel yerlere gelebiliriz.  Güreşçilerin er meydanına çıktığında kafasında galip gelmekten başka bir düşünce olmamalı. Maddi kaygı gütmemelidir. Bizlere bir gelecek sağlanırsa Balıkesir'den nice pehlivanlar çıkar. Güreşler sizlerin sayesinde çok daha güzel yerlere geleceğine inanıyoruz" dedi.    
GÜREŞÇİLER HEDİYELER İLE ONURLANDIRILDI 
Toplantının sonunda Başkan Yücel Yılmaz ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Ay, Kırpınar'da derece yapan ve boy atlayan; deste büyük boy üçüncüsü Aykut Işık'a, deste küçük boy birincisi Hidayet Avcı'ya, minik-2 boy üçüncüsü Ufuk Yıldırım'a ve minik -2 boy ikincisi Mahsun Bilgiç'e, "Kurtdereli Mehmet Pehlivan - Katrancı Mehmet Pehlivan" adlı iki kitap, saat ve altın hediye etti. Kırkpınar'da Balıkesir'i iyi temsil eden diğer güreşçiler de kitap ve saat hediye edilerek onurlandırıldı.
EDİRNE KIRPINAR'DA GÜREŞEN VE İFTARA KATILAN BALIKESİRLİ PEHLİVANLAR
Fevzi Çakar (Baş -Balıkesir), Mahmut Yakan(Başaltı-Balıkesir), Ertuğrul Dağdeviren (Büyük Orta-Susurluk), Recep Bölme(Büyük Orta-Balıkesir), Muhammet Günaydın(Büyük Orta- Susurluk), Gökhan Öz (Küçük Orta Büyük Boy-Balıkesir), Ali Can Kaplan (Küçük Orta Büyük Boy-Balıkesir), Murat Saçaklı (Küçük Orta Büyük Boy-Balıkesir), Gürcan Çalışkan (Küçük Orta Küçük Boy-Balıkesir), Ferdi Zengin (Küçük Orta Küçük Boy-Susurluk), Suat Süren(Küçük Orta Küçük Boy-Susurluk), İbrahim Gümüş (Küçük Orta Küçük Boy-Balıkesir), Celil Işık (Küçük Orta Küçük Boy-Balıkesir), Kadir Karaman (Küçük Orta Küçük Boy-Balıkesir), Aykut Işık(Küçük Orta Küçük Boy-Balıkesir-Deste Büyük Boy 3.), Hidayet Avcı (Deste Orta Boy -Balıkesir-Deste Küçük Boy 1.), Emir Yılmaz (Deste Orta Boy -Kepsut), Enes Karakulak (Deste Küçük Boy-Kepsut), Onur Özkan (Ayak-Kepsut), Hakan Çekiç (Ayak-Kepsut), Ahmet Acar (Ayak-Kepsut), Ramazan Emre Kılıç (Tozkoparan-Kepsut), Olcay Demir (Tozkoparan-Kepsut), Emre Can Onat (Teşvik 2- Kepsut), Soner Koca (Teşvik 1- Kepsut), Samet Eryılmaz(Teşvik 1- Kepsut), Muharrem Emir (Teşvik 1- Kepsut), Ufuk Yıldırım (Teşvik 1- Kepsut - Minik-2 Boy 3.), Mahsun Bilgiç (Teşvik 1- Kepsut - Minik-2 Boy 2.), Yunus Bilgiç (Minik-1-Kepsut), Fikri Emir(Minik-1-Kepsut), Hasan Bıkmaz(Güreş Antrenörü-Kepsut), Turgay Sakallı (Kepsut Bld. Güreş İdarecisi), İsmail Çaylak, Emirhan Ergin.
ANLAŞMA SAĞLANAN 29 BAŞPEHLİVAN
 İsmail Balaban, İbrahim Çoraman, Hasan Cengiz, Fatih Çakıroğlu, Mehmet Yeşilyeşil, Şükrü Kazan, Hüseyin Şahinal, Osman Özgün, Fatih Atlı, Bayram Ertan, Ali Rıza Kaya, Mükerrem Kıyı, Yüksel Kalay, Faruk Akkoyun, Savaş Yıldırım, Aydın Polatçı, Fevzi Çakır, Hüseyin İycan, Ümit Balta, İsmail Güzel, Mustafa Kemal Karaboğa, Ekrem Yavuz, Hakan Çalışır, Ünal Karaman, Hasan Zeybek, Sezgin Yüksel, Cengiz Zengin, Hasan Tuna, Kadir Ergin.

Rahmi GÖÇER

469 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri