DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ ŞENÖZ, BELEDİYE BAŞKANI YAVAŞ’I ZİYARET ETTİ
Tarih : 2014.07.18  09:21:31
Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz ve beraberindeki heyet Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ı makamında ziyaret etti. Bölge Müdürü Şenöz ile Belediye Başkanı Yavaş, bir süre sohbet ettikten sonra ilçe genelinde bulunan derelerin ıslahları hakkında görüş alışverişinde bulundu. Başkan Yavaş, daha sonra Bölge Müdürü ile birlikte saha çalışması yaptı.

Sındırgı genelinde bulunan Ilıcalı Deresi, Kalem Deresi, Yılancı Deresi, Abbas Deresi ve Kara Orman Deresi’nde incelemeler gerçekleştirildi. Sındırgı Merkezi’nden geçen Sulama Kanalında da incelemelerde bulunan Bölge Müdürü daha sonra Karakaya Mahallesi ve Gölcük Mahallesi’nde de incelemelerde bulunarak Balıkesir’e döndü. Bölge Müdürü ziyaretini değerlendiren Belediye Başkanı Yavaş 2004 -2009 yıllarında yaptığı ve yarım kalan dere ıslahlarının bitirilmesi ve diğer derelerin ıslah çalışması için ziyaretin çok önemli olduğunu belirtti.

DERELER ISLAH EDİLECEK

Bölge Müdürünün ziyaretinin Devlet Su İşleri Genel Müdürü ziyaretinden sonra olduğunu ifade eden Başkan Yavaş; “Ankara’da Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı’yı ziyaret ettik ve ilçemizdeki derelerin ıslah edilmesi için bir talebimiz olmuştu. Bizim bu talebimizden sonra Balıkesir Bölge Müdürümüz yapılacak çalışmaları yerinde görmek için ilçemize geldi. İlçe merkezinden geçen derelerin ıslahları çok önemli. Hem sel taşkınları önleniyor, hem de sinek yatakları temizleniyor. Bölge Müdürümüzle birlikte Ilıcalı Deresi, Kalem Deresi, Yılancı Deresi, Abbas Deresi ve Kara Orman Deresi’nde incelemelerde bulunduk ve neler yapılması gerektiğini söyledik. 2004 -2009 yılları arasında taşı Devlet Su İşlerinden, Çimento ve İşçilik Belediyemiz tarafından karşılanarak 1500 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde Ilıcalı Deresi ve Kara orman deresinin ıslahını gerçekleştirmiştik. Bu derelerin ıslahı ile sel taşkınlarının önüne geçilmişti. Şimdi ise yarım kalan kısımları tamamlanacak ve sıfırdan Kalem Deresinin ıslahı ve Abbas Deresi ve Yılancı Deresi’nin ıslah edilmesi için çalışmalar yapılıp, Sındırgı’nın hem sel baskınlarından kurtulması hem de dere kenarlarının peyzajıyla bütünlük arz eden çalışmalar yapacağız. Bunun yanında Karakaya, Şahinkaya, Kozlu sel baskınlarına maruz kalan Kürendere ve Taşköy mahallelerimizden geçen derelerin ıslah edilmesi için projeler hazırlanıyor. Hazırlanan projeler Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne gidecek ve bunlar Belediye işbirliği ya da direk ihale yöntemiyle yapılacak” dedi.

KANALIN ETRAFI KAPATILACAK

İlçe Merkezinden geçen 6 km’lik su kanalının etrafının da bariyerlerle kapatılacağını müjdeleyen Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ; “Sındırgı Ovası ve Gölcük Ovası’nın sulanması için ilçe merkezinden su kanalı geçiyor. Kanal çocuklarımız için önemli derecede tehlike arz ediyor. Yazın sıcak havalarda serinlemek için çocuklar kanala giriyor ve bu da ölümlere neden oluyor. Allah’a Çok Şükür ilçemizde böyle bir acı yaşanmadı ama hiç yaşanmayacak anlamı da taşımıyor. Bunun önlemini almak bize düşüyor. Onun için Bölge Müdürümüzden kanalın etrafının bariyerle kapatılmasını talep ettik. Kanalın etrafı kapatıldığı zaman trafik açısından sıkıntılı olan kısımlarında ortadan kalkması hedefleniyor” dedi.

SULAMA SİSTEMİ YER ALTINA ALINACAK

Sındırgı Ovası’nın sulamasında kullanılan kanaletlerin kaldırılarak yerine yer altı sulama sistemi kurulması için Bölge Müdürüne teklifte bulunulduğunu belirten Başkan Yavaş; “Sındırgı ovasının sulamasında eski tip kanaletler kullanılıyor. Kanaletler %30 su kaybına neden olduğu için yeraltı sulama sistemine geçilmesi için Bölge Müdürüne teklifte bulunduk. Eğer teklif kabul edilirse %90’ı DSİ’den, %10’u Sulama Birliği bütçesinden karşılanarak yer altı sulama sistemine geçilecek. Yer altı sulama sistemiyle %30 su kaybının da önüne geçileceği için şuan sulanmayan araziler sulanabilecek. Bölge Müdürü son olarak Gölcük Barajıyla ilgili incelemelerde bulundu. Gölcük Barajı 2015 proje programına alındı. Projesi bittiği zaman yatırım programına alınacak. Gölcük Barajı bittiği zaman Sındırgı’da pompa ile sulama dönemi bitecek. Şuan Gölcük ovasının sulanması için Çaygören Barajı’ndan akan su ise o zaman Çelebiler ve Karaağaç Mahallelerimizin ovalarının sulanması için kullanılacak. Bu nedenle Bölge Müdürümüzün ilçemize ziyareti çok önemliydi. Yapılması gereken işleri yerinde görerek bilgi sahibi oldu” dedi.

DSİ 25. Bölge Müdürü saha incelemesi yaptıktan sonra Sındırgı’dan ayrıldı. Saha incelemesinde Bölge Müdürüne Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Belediye Meclis Üyesi Hasan Avcı eşlik etti.

Rahmi GÖÇER

429 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri