TOPRAĞIN GİZLİ GÜCÜNÜ SANATLA YOĞURDU
Tarih : 2014.07.19  10:06:48
Toprağın gizli gücünü sanatla yoğuran Mehmet Tüzüm Kızılcan, üç ayrı çalışmasının bileşiminden oluşan sergisini Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde açtı. Porselenden yaptığı hamam tasları ile Avrupalıya, ‘Aklanmayı, paklanmayı siz kimlerden öğrendiniz?’ diye soran, deniz kestaneleri ile baba-oğul ilişkisini irdeleyen Kızılcan, gerek bu iki çalışması gerekse ‘Geleneksel güncelleştirilebilir mi?’ sorusuna yanıt aradığı çalışmaları ile beğeni topladı.

Ahmet Tüzüm Kızılcan’ın, Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde 17 Temmuz Perşembe günü saat 17.30’da açılan sergisine, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Belediyesi meclis üyeleri, Seramik Sanatçısı Naile Cimit, demokratik kitle temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

BELEDİYE BAŞKANI SANATÇININ ÇALIŞMALARINI TEK TEK İNCELEDİ

Sergide, Kızılcan’ın çalışmalarını tek tek inceleyip bilgi alan Başkan Gençer, Kızılcan'ı Ayvalık'ta ağırlamanın onur ve mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. 2000 yılından bu yana yaptığı eserler arasından 50’sine Ayvalık’taki sergide yer verdiğini belirten Sanatçı Kızılcan, buradaki sergisinin üç ayrı sergisinin bileşimi olduğunu ifade etti.

AVRUPALI’YA HAMAM HATIRLATMASI, BABA VE OĞUL İLİŞKİSİNDE DENİZ KESTANESİNİN DİKENLERİ VE GELENEKSEL GÜNCELLENİR Mİ SORUSUNA YANIT

Serginin girişinde Macaristan’da açtığı ‘Hamam’ adlı sergisinden örneklere yer veren Kızılcan, “Avrupalının Türklere bakışı her zaman aşağılayıcı olmuştur. Her zaman bizi başka türlü görmek isterler. Ben de Türk Hamamlarını hatırlatarak, ‘Siz aklanmayı, paklanmayı kimlerden öğrendiniz?’ diye sordum bu çalışmalarımla. Porselen deniz kestaneleri ‘Babam ve Oğlum’ adlı sergimde yer alıyordu. Biliyorsunuz, deniz kestaneleri denizin en temiz en sağlıklı ortamında yaşar. Böyle bir canlı. Baba ve oğul arasındaki ilişkide saf ve temiz bir ortamda şekillenir. Siz çocuğunuzu yönlendirmek için doğruları söylersiniz ve söylediğiniz her şey ona bir diken gibi saplanır. Bunu da deniz kestaneleri ile örnekledim. Babasının dikenleri çocuğuna karşı yoktur ama çocuğun babaya dikenleri çoktur. Bir diğer sergimde ise gelenekselin çağdaş yorumunun nasıl olacağını irdelemiştim. Desenin kuyruğunu bozup lale ve gülle birleştirmiştim. Geleneksel güncelleştirilebilir mi? Sorusuna yanıt aramıştım. Ama bu bir yanlış ve bu bir bozma. Çünkü geleneksel olunması için geçmişten günümüze aynı özelliklerle gelmesi gerekli. Tabi bu bir kural ve sanatta kural olması da özgünlüğü bozar” dedi. Ayvalık’a ilk kez geldiğini kaydeden sanatçı, ilçeyi beğendiğini belirterek, “Ben beğendim ama bakalım Ayvalıklılar ne diyecek?” dedi. Kavramsal yaklaşım, teknik mükemmellik ve özgün formların yer aldığı sergi 31 Temmuz 2014 tarihine kadar Orhan Peker Sanat Galerisi'nde gezilebilecek.

368 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri