KAÇAK ELEKTRİKLE MÜCADELEDE TÜRKİYE'DE BİR İLK
Tarih : 2014.08.07  09:20:22
Türkiye’nin elektrik kaçaklarını tespit eden ilk cihazını UEDAŞ Ar-Ge birimi üretti.

UEDAŞ’ın ‘Çekirge’ ismini verdiği elektrik kaçaklarını tespit cihazı Güney Marmara Bölgesi’nde kaçak elektrik kullananlara göz açtırmayacak. Üretilen cihazın dağıtım şirketlerinin ihtiyacına cevap verecek şekilde kaçak elektrik kullanımı ile mücadelede Türkiye’de üretilen ilk cihaz olma özelliğini taşıdığını aktaran Uludağ Elektrik Dağıtım Ar-Ge ve Stratejik Planlama Direktörü Mesut Efe, gelişen teknolojiyi yakından takip etti. Elektrik dağıtım sektöründe ilklere imza attıklarını belirten Efe, "Uzun süren bir çalışmanın ardından bu projeyi hayata geçirdik. Ar-Ge birimimiz tarafından üretilen kaçak elektrik tespit cihazı projemiz sayesinde Güney Marmara Bölgesinde kaçak elektrik kullananlar artık kaçamayacak. Türkiye’de ilk kez bir elektrik dağıtım şirketinde uygulanacak sistem ile kaçak kullanım oranımızı daha aşağı seviyeye düşüreceğiz" dedi.

"KAÇAK KULLANIM MİNUMUM SEVİYEYE İNDİRECEK"
Proje ile ilgili bilgiler veren Efe, “Eskiden bu alanda kullanılan cihazlar yurt dışından ithal edilirken şimdi ise kendi bünyemizde çok düşük bir maliyetle üretmeyi başarmış olduk. Cihazın üretiminde yerli parça kullanmaya özen gösterdik. Bu nedenle kullanılan malzemenin yüzde 40’ını Bursa’daki sanayicilerden aldığımız parçalarla ürettik” diye konuştu. 
Projenin hayata geçirilmesi ve cihazın üretilmesinde başta Erol Yumuk olmak üzere tüm Ar-Ge birimi çalışanlarına teşekkür eden Efe, bu alanda birçok farklı proje üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Geliştirilen cihaz sayesinde kaçak elektrik kullananların anında tespit edilebildiğini kaydeden Efe, “İlk aşamada bu cihazdan 5 adet üretildi. Çekirge’yi hizmet alanımız olan Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da kullanarak kaçak elektrik kullanımını minimum seviyeye indirmiş olacağız. Teknik ekiplerimiz tarafından yapılan taramalarda personellerimiz bina ve işyerinin içine girmeden, ana trafoya, box panoya cihazı bağlayarak işyerinin elektrik kullanımını dışardan ölçecek. Cihazdan alınan veriler ile iş yerinin elektrik sayacındaki veriler karşılaştırılıp, kaçak elektrik kullanıp kullanmadığı kolayca tespit edilebilecek” açıklamasını yaptı.
Şirketin inovasyon yatırımlarının devam edeceği bilgisini veren Mesut Efe, cihazın isminin neden 'Çekirge' olduğu sorusuna ise, "Kaçak elektrik kullanan bir zıplar, iki zıplar, üçüncüde ‘Çekirge’ye yakalanır. İronik bir şekilde anlatmak istedik” şeklinde konuştu.

251 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri