“YETKİLİLER İLGİLENMİYOR”
Tarih : 2014.08.19  09:02:42
Dünyanın en kaliteli çam fıstığının üretildiği Kozak yaylasındaki, Ayvalık’a bağlı Bağyüzü Mahallesi’nde, belirlenemeyen bir hastalık nedeniyle 4 yıldır ürün vermeyen çam fıstığında bu sene yeşeren ‘Umut’ kozalaklarında böcek görüldü.

‘Fıstıkta hastalık bitiyor mu’ derken, üretici ağaçlara bu sene umutla bakarken, fıstıkta böcek paniği yaşanıyor. 4 yıldır fıstıkları etkileyen ve rekolteyi sıfırlayan hastalığın nedeni kesin olarak belirlenemezken, bu hastalığa yol açabileceği düşünülen Leptoglossos Occidentalis adlı böcek, çam kozalaklarında yoğun olarak görülmeye başlandı.

KOZALAKLARI BÖCEKLER SARDI

Ağaçlarda fazla ve sağlam olarak görülen kozalakları neredeyse her gün kontrol eden üreticiler, iki hafta önce kozalakları böceklerin sardığını belirtti. Böcek paniği yaşanan Kozak Yaylası içinde bulunan Ayvalık’ın Bağyüzü Mahallesi’nde üreticiler endişeli.

“GTH VE ORMANA İLETTİK. HİÇ KİMSE BİRŞEY YAPMIYOR”

Bağyüzü Mahalle Muhtarı Mehmet İlhan, “2008- 2009 yılından beri bu böcek var bizim bölgede. İki hafta kozalakların üstünde gördük. İçlerini boşaltıyor. Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Ayvalık Orman İşletme Şefliğine bildirdik. Hiç kimse bir şey yapmıyor. Gelsin incelesinler . Bakanlık mı el atacak ne yapacak bilmiyorum. Terminatör böcekle bu zararlının yok edilmesini istiyoruz. İlaç kullanmak istemiyoruz. Doğaya zarar olmasın diye ama başka çaremiz kalmayacak. Bizi ilaç kullanmaya mecbur bırakıyorlar. Bizim köyde 20 milyon zarar olduğunu tahmin ediyoruz” dedi. Öte yandan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden araştırma ekibinin Bergama tarafında yapacakları incelemeden sonra bugün Bağyüzü Köyü’ne uğrayacakları öğrenildi.

LEPTOGLOSSOS OCCİDENTALİS NASIL BİR BÖCEK?

15-20 mm boyutunda, donuk soluk kırmızısımsı kahverengi bir rengi olan böceğin yetişme ortamı da iğne yapraklı ağaçlar. Böceğin gıdasını da yeşil koniler ve ince dallar olduğu kadar tohum hamuru bazen iğneden saplar oluşturuyor. (Çam, baldıran, ladin) ticari açıdan bitkilerde önemli tohum kaybına neden olan bu böceğin, çam ağaçlarından beslenmesi ve bölgede görülmesi nedeniyle incelenmesi gerekiyor.

Nilgün  KAYA

367 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri