KOYUNLARDA MAVİ DİL HASTALIĞI
Tarih : 2014.08.26  10:05:41
Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Şenol ÖZCAN koyunlarda görülen MAVİ DİL HASTALIĞI konusunda önemli bilgiler verdi.

Başkan Özcan yaptığı açıklamada “Bölgemizde koyunlarda görülen (MAVİ DİL HASTALIĞI) Koyun sahiplerini tedirgin etmektedir. Bayramiç, Yenice-Avunya bölgesinde, Balıkesir, Burhaniye ve Edremit İlçelerimizde koyun ölümlerine sebep olduğu duyumlarını almaktayız...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri, gerekli tedbirleri almakta gecikmektedirler. Derhal gerekli önlemler alınmazsa, büyük ekonomik kayıplar olacaktır.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Koyun üreticilerimizi çok zor durumlara sokacaktır.

 

 MAVİ DİL (BLUE TONGUE)

Mavi dil, özellikle koyunlarda görülen sokucu sineklerle nakledilen viral bir hastalıktır. Mevsime bağlı olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günleri hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmı hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağıda kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Ancak kuzularda ölüm oranı yüksektir. Koyunlardan başka sığırlar, keçiler ve yabani gevişenler de hastalığa yakalanır.

ETKEN:

Hastalığın etkeni, Reoviridea familyasından bir virüs olup dünyada 24 antigenic serotipi tespit edilmiştir. Ülkemizde iki tip tespit edilmiştir.

BULAŞMA

Etken “Tatarcık” olarak bilinen sokucu sineklerin (Culicoides) hasta hayvandan emerek aldıkları kanda bulunur ve aynı sineğin sağlıklı bir hayvandan kan emmesi sonucu sağlam hayvana geçer. Bu sinekler özellikle yağmurlu yaz günlerinin ardındaki rutubetli gecelerde aktiftirler. Hasta boğaların spermalarıyla da virüs sağlıklı ineklere bulaşabilmektedir ki bulaşmada dikkat edilmesi gereken önemli yollardan biridir. Sığırlar belirgin bir hastalık belirtisi göstermeksizin virüsü kanlarında taşırlar ve hastalığın koyunlara bulaşmasında önemli rol oynarlar. Etken sokucu sineklerin olmadığı zamanlarda dahi sığır kanında 14 hafta aktif olarak kalabilmektedir.

BELİRTİLER

Sokucu sinek tarafından kan emme sırasında etkeni alan hayvanda ilk belirtiler 7 gün sonra görülmeye başlar. Bu süre hayvanın ırkına ve bireysel direncine göre uzayıp kısalabilir. Örneğin Merinoslar diğer koyun ırklarına göre çok daha duyarlıdır ve çok daha fazla etkilenir. Kuzular da koyunlardan daha duyarlıdır.

 

Tipik bulguları şunlardır:

 Aniden 40-42 oC’ye varan ateş,

 Ateşin başlamasından hemen sonra görülen dudak emme hareketleri,

 Dil ve dudak ödemleri dilde mavileşme,

 Önce sulu sonra irinli burun akıntısı,

 Ağızda ve burun girişinde ülser ve kabuklu yaralar, bunun sonucu solunum güçlüğü ve yem alınımının durması,

Ağızdaki ve burundaki yaraların iyileşmesinden sonra ayakta tırnak aralarında yaralar,

Deride kırmızılıklar, yapağıda kırılma dökülme

Genç hayvanlarda ishal ve bulguların görülmeye başlanmasından 2-8 gün sonra ölüm.

Bazı durumlarda ölüm çok daha uzun zaman sonra görülebilir. Kuzularda ölüm oranı % 95’e varabilir.

Sığırlarda benzer belirtiler görülmekle birlikte belirtiler çok daha hafiftir, bazen fark edilmeyebilir. Ancak gebe ineklerde AH sendromu denilen anomalili buzağı doğumları ve ölü doğumlar da görülebilir” dedi. 

549 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri