DESPOT, KÖTÜ KADERİNİ YENECEK Mİ?
Tarih : 2014.09.15  09:04:08
Ayvalık’ın sembol yapılarından olan ve 1862 yılına tarihlenen Episkos Grigorios Agathonikeos'un Sarayının (Despotun Evi) bakanlıklar arasında el değiştirirken zamanın aşındırıcı etkilerine dayanamıyor.

Çatısı büyük ölçüde çöken tarihi yapı, Ayvalıklı bir işletmeciye ihale edildi, TURSAB’ın dönem başkanı Başaran Ulusoy ve Ayvalık eski Kaymakamı Nihat Nalbant tarafından talep edildi ancak hiçbiri olumlu sonuçlanmayınca kötü kaderiyle baş başa kaldı. Binanın tahsisini alan Kültür ve Turizm Bakanlığının ihaleye çıktığı Despot Evi’nin, kötü kaderini yenip yenemeyeceği Ayvalık’ta merakla bekleniyor.

Topal azize'nin (Fatma Girik), kör kemancı Ali'ye (Kadir İnanır)duyduğu aşkın anlatıldığı filmde Tasula Abla’nın evi olan, bir dönemler Çocuk Esirgeme Yurdu olarak kullanılıp boşaltıldıktan sonra unutulan ve viran hale gelen, 1862’ye tarihli Despotun Evi’nin taliplisi çok oldu ama yapı bir türlü onarılıp kullanıma açılamadı. Yunanistan’ın devlet olduğu gün toplanan bağışlar ile yaptırılan görkemli yapı geçmişten günümüze tarihe tanıklık etti. Binayı yaptıran Despot, 1877 yılında binaya yapılan bir baskın da hayatını kaybetti ve bu görkemli yapının ancak 15 yıl keyfini sürebildi. Osmanlı Devleti, binayı satın alarak Hükümet Binası olarak kullanmaya başladı. Yıllar sonra mübadele ile birlikte bina ‘Öksüz Yurdu’ oldu ancak okulun taşınması ile bina kaderine terk edildi.

BAŞARAN ULUSOY, CUMHURİYET KÜTÜPHANESİ YAPMAK İSTEMİŞTİ

Despot Evi’nin kötü kaderi olduğunu düşündüren süreçte, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un Ayvalık ziyaretinde beğendiği ve ‘Burasını Cumhuriyet Kütüphanesi yapmak isterim’ açıklaması yaptığı, 2010 yılında Mülkiyeti hazinede bulunan Despot’un Evinin 49 yıllık işletmesini, yıllık kira bedeli olarak 401 bin 100 TL karşılığında Ayvalıklı işletmeci Güven Ezer almış ancak projeler hazırlanırken sıkıntı yaşayan vatandaş bu talebinden vazgeçmişti.

“BU YER YAPILIRSA CUMHURBAŞKANINI MİSAFİR ETSEK MAHCUB OLMAYIZ”

TÜRSAB olarak talepte bulunacaklarını belirten Başaran Ulusoy’un tahsis talebinin o dönem bina üzerinde yetkisi bulunan Bakanlık tarafından kabul edilmediği öğrenildi.  Takvimler 2013 yılını gösterdiğinde yapının üçüncü taliplisi ise Ayvalık eski Kaymakamı Nihat Nalbant oldu. Tarihi yapıyı Butik Otel yapmak istediğini kaydeden Kaymakam Nihat Nalbant, “Bu yer yapıldığı zaman Cumhurbaşkanını misafir etsek mahcup olmayız” açıklaması yapmıştı.

BAKANLIKLAR ARASINDA EL DEĞİŞTİRDİ

Maliye Bakanlığına ait bina önce Milli Eğitim Bakanlığına, 1.5 yıl önce ise  Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildi. Hemen arkasında Çocuk Yuvası bulunduğu için Milli Eğitime tahsis edildiği süreçte eğitimle ilgili bir konuda kullanılacağı düşünülen bina, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihaleye çıkarıldı.  Bakanlığın 6 ay içinde yapacağı değerlendirme sonunda binanın en az 15 en çok 49 yıllığına kiraya verilmesi bekleniyor.  Yapının restorasyonu için gereken miktarın 2-3 milyon olduğu belirtiliyor. Ayvalık Ali Bey (Cunda) Adası’nda yılların aşındırıcı etkisine direnmeye çalışan, adanın görkemli tarihi yapılarından Episkos Grigorios Agathonikeos'un Sarayının (Despotun Evi)  kötü kaderini yenerek, Ayvalık’ın güzelliğine güzellik katmak için ihaleye başvuracak yeni sahiplerini bekliyor. 

731 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri