ENGELSİZ KÜTÜPHANE
Tarih : 2014.09.29  09:53:39
Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi, ilçede yaşayan ortopedik engellilerin de kütüphaneden yararlanabilmesi için bina içinde yeni bir düzenleme yapıyor. Binanın giriş katında engelli vatandaşlar için özel bir okuma bölümü ile tuvalet yapıldığını kaydeden Kütüphane Müdürü Aygül Öncel Şahin, engelsiz kütüphane olmak için bir adım attıklarını belirtti. Kent merkezine uzaklığı kadar yüksek bir tepede bulunması nedeniyle de ulaşımda sıkıntılar yaşanan İlçe Halk Kütüphanesi, bu sıkıntıları bertaraf ederek üyelerini arttırıcı çalışmalar yaparken, engellilerin de kütüphaneden faydalanması için çalışma başlattı.

“BİZ YAPMAZSAK ÇOK AYIP OLUR DEDİK”

Önceki yıl içinde okur bölümlerinde yeni düzenleme yapılan, kitap içeriği zenginleştirilip sayısı arttırılan Kütüphanenin giriş katı, engelliler için yeniden düzenleniyor. Engelli erişilebilirliğine uygun yasa ve yönetmeliklerin olduğunu kaydeden Kütüphane Müdürü Aygül Öncel Şahin, “Kütüphane inşaatı esnasında uygun bir yere konumlandırılmamasına rağmen daha ulaşılabilir ve daha kullanışlı hale getirmeye çalışıyoruz.  Ulaşımda çok ciddi engellerin olduğu bir yerdeyiz ama Kütüphanemiz engelleri aşmaya çalışıyor. Daha önce Belediyeye, en azından haftada bir gün engellilerin bir araçla kütüphaneye gelmesi yönünde teklifte bulunmuştuk. Yeni belediye başkanının bu teklifi değerlendireceğini düşünüyoruz. Ayvalık’ta yaşayan çok sayıda engelli vatandaşımız var. Ayvalık, Ortopedik Engelliler Genel Merkezi’nin bulunduğu bir kent. Dolayısıyla biz yapmazsak çok ayıp olur dedik ve çalışma başlattık. Binamızın Konferans Salonu ile karşısında bulunan alanda düzenleme yapılmasını fırsat bilerek engelsiz kütüphane olmak için ilk adımı attık. Binamızın içinde asansör yapılacak alan olmadığı için giriş katı uygundu. Burada bir okuma alanı ve tuvalet yapılıyor. Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğüne yazı yazdık. Bizim eksik bırakabileceğimiz, atlayabileceğimiz bir nokta olabilir düşüncesiyle, bu yazımızda iç donanım ve düzenleme projesinin yapılmasını istedik. 1.5 ay içinde gelmelerini bekliyoruz. 15 Ekim tarihine kadar inşaat tamamlanacak donanım ve tefrişat için projelendirdik. Senen sonuna gelmeden okuma salonunu hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.  25 yıllık binada depo olarak kullanılan alandaki 7 adet pencere büyütülecek. Asma tavan yapılacak. Aydınlatma sistemi ilavesi ile engelli vatandaşlar, rahat ve ergonomik bir salona kavuşacak. Bu bölüme giriş, binanın arka tarafından yapılacak. O kısma otomatik sensörlü kapı yerleştirilecek.

KONFERANS SALONU DÜZENLENECEK, KARŞISINA SERGİ SALONU YAPILACAK

Kütüphanenin Konferans Salonunda da düzenleme yapılacak. Mevcut salonun zemin ve aydınlatması yenilenecek. Hemen karşısında bulunan ve geçtiğimiz yıllarda Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Ebru kurslarının yapıldığı Salon, yenilenerek Sergi Salonu olarak hizmet vermeye başlayacak.  Sergi salonu, Konferans Salonu, Engelsiz salon, elektrik tesisatı ve tüm tuvaletlerin yenilenmesini kapsayan çalışmanın maliyeti 133 bin lira.

ULAŞIMIN KOLAYLAŞMASI İÇİN BİR ÖNERİ

Kütüphane binasına vatandaşların daha rahat ulaşması için Vergi Dairesi-Yenimahalle yönüne giden dolmuş taksilerin kütüphane önünden geçmesi ile bu sorunun biraz azaltılabileceği belirtiliyor. 

725 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri