UĞUR, YEŞİL ALAN DOSTU
Tarih : 2014.09.30  09:08:09
Turizmin gözbebeği bölgesi Ayvalık’ta, Belediyenin SİT alanı olan yeşil alanı imara açma girişimi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildi.

AK Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Büyükşehir Belediye Meclisi Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Av. Mehmet Birol Şahin, “Bu tip imar rantına göz yumulması asla mümkün değildir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür girişimlere asla geçit vermeyiz” derken, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise “Burada ağaç kesimi yok. Bu arsaları biz satmadık. Sahiplerinin kim olduğunu bilmiyoruz. Biz bir tane bile ağaç kesilmesini istemiyoruz Ayvalık’ta. Kime rant sağladığımız iddia ediliyor, kimin arsasını ranta çeviriyoruz? İspat esinler. Ben ispata davet ediyorum” dedi.

Ayvalık Belediyesi  4 Haziran 2014 tarihli Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in başkanlık ettiği Meclis toplantısında ilçe merkezinde Kemalpaşa Mahallesi’nde “C. Y. ve iştirakçilerine” ait olduğu belirtilen bazı taşınmazların imar planı tadilatı istemiyle gündeme alınan konu CHP’li üyelerin evet oylarıyla Ayvalık Belediye Meclisi’nden geçirildi.  Ayvalık ilçe merkezinin en güzel bölgesi olan Çamlık tepe mevkiindeki toplam 2 bin 500 metrekareye yakın alanın kamuoyundan habersiz bir şekilde imara açılmak istenmesi  büyük tepki çekti. Ayvalık Belediye Meclisi İmar Komisyonu’nun olumlu görüş bildirip Belediye Meclisi’ne getirilerek komisyondan gelen evrakların okunup oylanması gündemiyle sessiz sedasız ilçe Belediye Meclisi’nden geçirilen imar kararı Büyükşehir Belediyesi’nde AK Parti Grubunun oyları ile reddedildi. 

KONUMU DİKKAT ÇEKİYOR

Ayvalık’taki söz konusu bölge konumu itibariyle son derece dikkat çekici. Şöyle ki; imara açılmak istenen yer, denize birkaç metre sayılacak mesafede. Yaklaşık 300 civarında çam ağacı ve endemik bitki örtüsü ile kaplı ilçenin ünlü Çamlık bölgesi.  Denize sıfır olan yer imar planında yeşil alan olduğu gibi 22 Ocak 1994 tarihinde Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından doğal SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. SİT ilan edilerek korumaya alınan yeşil alanda bu tarihten sonra yapılan arsa alım-satımları da son derece dikkat çekici. Ayvalık Belediye Meclisi’nde imara açılması onaylanan 6 parselin büyük kısmı SİT alanı ilan edilen tarihten sonra satın alınıyor ve ardından imara açılması için Belediye Meclisi’ne getiriliyor. Yine bölgenin bulunduğu deniz kıyısında Yelken İhtisas Kulübünün olduğu bir de iskele ve aynı bölge Koç Grubu’nun işlettiği Ayvalık Yat Limanı (Marina)’na yaklaşık 500 metre mesafede bulunuyor. Her biri  50-60 yıllık ağaçlardan oluşan doğal SİT v e yeşil alanın CHP’li Ayvalık Belediye Meclisinde imara açılması için onay verilmesi birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor.

 

“TAM ANLAMIYLA SKANDAL”

AK Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Büyükşehir Belediye Meclisi Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Av. Mehmet Birol Şahin, konunun tam anlamıyla bir skandal olduğunu bildirdi. Av. Birol Şahin, Büyükşehir Yasası gereğince ilçe belediyelerinin imar değişiklikleri kararlarının Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanması zorunluluğunun olduğunu hatırlattı. Böyle bir girişimin kabul edilemez olduğunu belirten Şahin, “Bu olay AK Parti Belediyelerinin çevreye ve yeşile, SİT alanlarına tarihe ve sosyal dokuya olan saygısının ve hassasiyetinin sonucudur. Ayvalık ilçemizde, Edremit gibi Balıkesir’in CHP belediyelerinin bulunduğu ilçelerde Gezi bahanesiyle AK Parti belediyeleri ağaç katliamı ile suçlanıp günlerce protesto edilmişti. CHP Belediyesinin yeşil alan hatta SİT alanında bulunan ağaçları kesilerek imara açılması konularında sessizliğe bürünmeleri son derece düşündürücü ve manidardır. Görüldüğü gibi AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, CHP’li belediyenin İstanbul’daki Gezi’nin en az 100 katı ciddi bir katliamını bizzat önlemiş, engel olmuştur.  Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Edip Uğur, mevcut yeşil alanların, tarihsel dokunun korunması yanında yeni  yeşil alanların oluşturulması konusunda son derece hassas ve kararlıdır. Bu tip imar rantına göz yumulması asla mümkün değildir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür girişimlere asla geçit vermeyiz. Bu arada Ayvalık ve Körfez Bölgemiz başta ülke genelinde günlerce “Her Yer Gezi” diyerek gösteri yapanların Ayvalık’ta CHP Belediyesinin yeşil alandaki ağaç katliamı sonucu doğuracak kararına sessiz kalmaları gerçek yüzlerini göstermektedir.” diye konuştu.

 

MİLYONLARCA LİRALIK RANT

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Av, Mehmet Birol Şahin,  Ayvalık Belediyesinin imar girişimiyle ilgili yaptıkları araştırmada imara açılmak istenen SİT ve yeşil alanda özellikle tek bir kişinin çoğunlukla satın alarak sahip olduğu 6 parselin imara açılmak istendiğini, Yeşil alan ve doğal sit alanı iken imar değeri olmadığı için maddi değeri düşük olan parsellerin imara açıldıktan sonra her birinin 1 milyon TL civarında ederinin olduğun kaydetti. Av. Birol Şahin, “Bu bölge SİT alanı ilan edildikten sonra parsellerin el değiştirmesi, belli kişiler tarafından toplanması ve seçimlerin ardından Ayvalık Belediye Meclisinin gündemine alınarak apar topar imara açılmak istenmesi olayın aslında boyutunu ve anlamını ortaya koymaktadır. Ancak,  Ayvalık Belediye Meclisinde alınan bu büyük rant getirisi olan ballı imar kararı Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne getirildi.  AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi CHP Ayvalık Belediyesinin yeşil alanı imara açan oyununu bozdu. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen konu AK Partili üyelerin ret oyu ile iptal edilerek Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla meclislerinden geçirdiği karar Büyükşehir Meclisinde AK Partili meclis üyeleri tarafından reddedildi” dedi.

“İSPATA DAVET EDİYORUM”

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “90’lı yıllarda imara alınıp belediye tarafından satılan 5 ya da 6 arsa daha sonra aldıktan 2 sene sonra yeşil alana çevrilmiş. Fakat bu şahıslar itiraz ediyorlar. Bizim malımızı bize imarlı olarak satıldı daha sonra yeşil alana çevrildi diye. Biz de Ayvalık’ta bunu kendi imar komisyonumuzla görüştük ve tekrardan imarlı hale dönüştürülmesi için Büyükşehir’e götürdük ama geçmedi.

Burada ağaç kesimi yok. Bu arsaları biz satmadık. Sahiplerinin kim olduğunu bilmiyoruz. Biz bir tane bile ağaç kesilmesini istemiyoruz Ayvalık’ta. Kime rant sağladığımız iddia ediliyor, kimin arsasını ranta çeviriyoruz? İspat esinler. Ben ispata davet ediyorum” dedi.

 

Koruma altındaki Çamlık mevkiindeki ormanlık alanda, 22.1.1994 tarihinde SİT alanı ilan edilmesinin ardından yapılan arsa alım-satım hareketleri, burayla alakalı planları da gün yüzüne çıkarıyor. S.T. 1997 tarihinde SİT olduğunu bildiği yerden bir parsel satın alırken,  C. Y. isimli şahıs ise 2006 yılında (28 Temmuz, 7 Ağustos ve 22 Ağustos tarihlerinde) 3 ayrı parsel satın alıyor.  2 bin 500 metrekarelik alanın 1.300 metrekareden fazlası  C. Y.’a ait. 

511 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri