AYVALIK BELEDİYESİ’NDEN DEV HAMLE
Tarih : 2014.10.22  09:15:55
Almanya’ya 4 günlük ziyaret gerçekleştiren Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Bavyera bölgesindeki temaslarında Ayvalık’ta Güneş Enerjisi Elektrik Santrali kurulması, bu bölgeden Regensburg kenti ile Ayvalık’ın kardeş şehir olmaları konusuna ilk adım atıldığını açıkladı.

Belediye Meclis üyesi Ufuk Ova, Korkut Billurcu ve Sevinçer Övmen’den oluşan bir heyet ile Almanya’ya giden Belediye Başkanı Gençer, Güneş Enerjisi elektrik santrali, kardeş şehir ve eski bir sabunhanenin geri kazanım çalışmasıyla kültür merkezine dönüştürüldüğü projeleri yerinde inceledi, ilgililerden detaylı bilgi aldı.

ELEKTRİK İHTİYACINDAN FAZLASINI SATARAK GELİR ELDE EDECEK

Başkan Gençer, Ayvalık Belediyesi güneşten elektrik elde etmeye hazırlandığını açıkladı. İlçede kurulması planlanan 3.5 MW’lık güneş enerji santralinden (GES) elde edilecek elektrik enerjisinden belediye ihtiyacı kadarını kullandıktan sonra fazlasını satarak gelir elde etmeyi hedefliyor.  Güneş Enerjisinde elektrik elde edilecek olan paneller yerleştirilirken bölge seçiminde çok hassas davranacaklarının altını çizen Gençer; “Yaklaşık olarak 3.5 MW’lık bir proje için araştırıyoruz. Bununda Türkiye’de ruhsatlarla, prosedürlerle ilgili bürokratik işlemleri olacak. Bunları hallettiğimiz takdirde çok kısa zamanda bu sistemi kurabiliriz. Ama tabi Türkiye’de kanunların uygulamasıyla ilgili bir süreç önümüzde var. Enerji ruhsatıyla ilgili bir süreç var. Bu işi çok uzamadan halledeceğimize inanıyorum. Güneş panellerinin konuşlandırılması için yaklaşık bize 40 dönüm bir arazi lazım. Bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Paneller kesinlikle tabiat parkları içinde olmayacak. Tabiat parkı dışında bir bölgede olacaktır. Aynı zamanda tarım arazisinde de olmayacaktır. Bunlara çok dikkat ediyoruz. Böyle bir araziyi tahsis edeceğiz” diye konuştu. 

“ALMANYA GEZİSİ ÇOK VERİMLİ OLDU”

ilçeye yeni projelerle dönen Gençer,  “Almanya seyahatimiz verimli geçti. Öncelikle güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili güzel bir çalışma yaptık. Almanya’da güneş enerjisinden elektrik üretimi çok fazla. Şimdi Türkiye’de de yatırım yapmayı düşünüyorlar. Biz de bunu inceledik. Eğer prosedürler Türkiye’dekilerle uyumluluğu sağlanırsa Türkiye’de ilklerden birini yapmak istiyoruz. Öncelikle kendi elektriğimizi, belediyenin kullandığı elektriğini üretmesi için bir girişimde bulunacağız. Bununla ilgili bilgilendik. Bu konuyla ilgili kafamızdaki soru işaretlerinin hepsini attık. O açıdan da bu gezi bizim için çok verimli oldu” dedi.

İMPARATORLARIN VE KRALLARIN ŞEHRİ AYVALIK’A KARDEŞ OLACAK

Alman- Türk Tabipler Birliği Başkanı İsmail Baloğlu’nun daveti ile Almanya’ya giden Rahmi Gençer, Bavyera Başbakanı Günther Beckstein, Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Ulrich Maly ve Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya’nın da hazır bulunduğu programa katıldı.

Gençer,  “Almanya’da Bavyera bölgesinden bir kardeş şehir ile ilgili çalışmamız oldu. Oradaki Türk – Alman Tabipler Derneği Başkanı Dr. İsmail Baloğlu, Bavyera Eski Başbakanı Günther Beckstein, Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Ulrich Maly ve Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya ile beraber olduk. Bu konuyu konuştuk, önümüzdeki dönemlerde Ayvalık ile Almanya’nın bir kenti arasında kardeş şehrin olmasıyla ilgili adımlar atıldı. Bir başlangıç oldu. Bu görüşmeler olumlu geçti. Güzel görüşmeler oldu. Kendilerini Ayvalık’a davet ettik özellikle başbakanı, büyükşehir belediye başkanını. Onlar da bu davetimize icabet edeceklerini söylediler. İlk adımlar atıldı hem enerji konusunda hem de kardeş şehir olmak konusunda” dedi.  Orta Çağ'dan kalma ve 2000 yıllık bir tarihin izlerini taşıyan şehir, İmparatorların ve kralların şehri olarak biliniyor.  Regensburgla ilgili olarak, ‘Regenburg'lular tarihi şehirlerine olan sevgilerini biraz geç keşfettiler. Henüz 1960'larda şehrin tarihi mevcudiyetini ortadan kaldırıp yerine yeni bir şehir oluşturma yönünde planlar yapılıyordu. Bu gün herkes bunun gerçekleşmemiş olmasından son derece memnun ve 1970'lerden beri tarihi şehir muhafaza ediliyor, bakımı yapılıyor’ deniliyor.

ALMAYA’DA ÖRNEK BİR PROJEYİ İNCELEDİLER

Kırlangıç Tesisleri konusunda Ayvalık Belediyesi olarak bir proje hazırlığı içinde olduğunu da vurgulayan Gençer, “Biz de Kırlangıç’ı sosyal hayata, kültür hayatına ve Ayvalık ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Bununla ilgili Bavyera bölgesinde küçük bir örneğini gezdik. Yani bir sabun fabrikasının sosyal hayata, kültür hayatına nasıl kazandırıldığıyla ilgili projeyi de gezmiş olduk. Bu da bize ayrı bir bilgi oldu. Hepsini değerlendirdik çok verimli bir gezi oldu” ifadelerini kullandı. Gençer, Almanya programının hazırlanmasında ve gerçekleşmesinde büyük katkıları olan Korkut Billurcu ve Sevinçer Övmen’de çok teşekkür etti.

 

 

531 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri