EDREMİT’TE KÖYLÜNÜN BARAJ TEPKİSİ
Tarih : 2014.10.23  09:11:43
Balıkesir’in Edremit ilçesinde köylerine baraj yapılmasını istemeyen köylü, barajın yapılacağı vadide toplanarak eylem yaptı. Çevreci kuruluşların bulunmadığı eyleme, köyün yaşlısı, genci ve çocukları ile katıldı .

  Köy muhtarı Metin Aktaş, gazetecilere açıklamalarda bulunurken," Ben mücadele vermezsem, ileride torunlarımın yüzüne bakamam”diyerek eylemde gözyaşlarına boğuldu
  Mehmetalan Mahallesi muhtarı Metin Aktaş öncülüğünde toplanan yüze yakın kadınlı erkekli köy sakini, ‘dereler özgür aksın, baraja hayır’diyerek pankart açarak tepki gösterdiler.
  Aktaş, basın açıklamasında,”Mehmetalan Kiriçlik vadisinde yapılması düşünülen bir baraj projesi var. Bu baraj köyümüz için tehtid oluşturmaktadır. Bugüne kadar ne kadar uğraşsak, hiçbir kurumdan tam anlamıyla bu baraj projesi hakkında bir bilgi sahibi edinemediğimiz gibi buraya zemin çalışması için gelen mühendislerle yaptığımız görüşmelerde köyümüze bir zararı olmayacağı hatta bize faydası olacağı gibi komik bilgiler söylenmiştir”dedi.
  Çok büyük kaygı içinde olduklarını anlatan muhtar Aktaş, “Milletvekillerimizden, valimizden, kaymakamımızdan bilgi verilmesini istiyoruz. Fakat haritalar bakıldığında bize hiçbir faydası olmayacağı gibi, köyümüzün baraj sahası içerisinde kaldığından, yerinden kaldırılması gibi çok ciddi bir durumla karşı karşıya kaldığımız için son derece kaygı duyuyoruz. Köyümüzün kaldırılması gibi bir durumdan dolayı insanlar son derece huzursuz ve geleceği hakkında endişelidir. Bu yüzden bilinmelidir ki 200 yıldır burada huzurlu bir şekilde yaşamını devam ettiren biz Mehmetalan köylüleri olarak ne olursa olsun, asla ama asla köyümüzü terk etmeyeceğiz. Bu köy, bu araziler bizlerin ataları dedeleri nineleri tarafından sırtlarında su bidonları taşıyarak bu hale getirilmişti. O yüzden bin bir zorluk ve çilelerle kazanılan bu yerlere sahip çıkmak bizim en büyük onurumuz ve vicdanımızdır. Atalarımızdan bizlerinde, bırakılan bu güzel köyümüzü doğamızı tarlalarımızı bizlerde çocuklarımıza bırakmak en büyük arzumudur.”dedi.
  Eylem sonrası basın mensuplarına açıklama yapan köy muhtarı Metin Yıldız, “Ben bunun mücadelesini vermezsem, bizler vermezse ben torunlarımın yüzüne bakamam diyerek gözyaşlarına boğulması duygu dolu anlar yaşanmasına neden oldu. Bilindiği üzere önceki gün çalışma yapılması için gelen iş makineleri köylünün tepkisi ile karşılaşınca bölgeden ayrılmıştı.

389 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri