-ZEYTİNDE İLAÇLAMA YAĞDA KALİTEYİ ARTTIRDI
Tarih : 2014.11.13  09:08:51
Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Edremit körfezinde 2 yıl aradan sonra zeytin sineği ilaçlaması yapılması yağdaki kaliteyi artırdı.

  Yaklaşık 11 milyon dolayında zeytin ağacının bulunduğu Burhaniye, Edremit, Ayvalık, Gömeç ve Havran ilçelerini içine alan körfez bölgesinde hasat sürerken, musluklardan akan sızma yağlar da üreticinin yüzünü güldürdü. İki yıl aradan sonra Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle uçakla yapılan zeytin sineği mücadelesinin yağda verimi ve kaliteyi artırdığı kaydedildi. Yörede hasat sezonunun mart ayına kadar sürmesi bekleniyor.
  Kalitenin yüksek olduğunu anlatan Burhaniye Tariş Müdürü Emrah Öztürk, ”Bu yıl zeytin sezonu erken başladı. Fabrikamızı faaliyete erken başlamış oldu. Bu yıl elde edilen yağlar çok kaliteli. Yemeklik kalitesinde sızma dizyem yağlar. Gerek iklimin etkisi, gerek ilaçlamanın yapılması, bu yıl yağların daha kaliteli olmasını sağladı. Şu an elde ettiğimiz yağlar dizyem seviyesinde” dedi.
  Bu sezon, geçen sezonun aksine yağların daha kaliteli olduğunu dile getiren laborant  Ahmet Korkmaz ise, "Bu sezon yağın nefaseti de çok güzel. Ayrıca asitleri de düşük çıkıyor. Yüksek ihtimalle bu kurt olmamasından kaynaklanıyor. Güzel bir sezon olacağını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
  Hasada yeni başladığını anlatan üretici Mehmet Yücesoy da, "Mahsul kıt, ama yağ bol çıkarsa telafi edecek” dedi. 
  Bir başka üretici Muharrem İbiş ise, ”15 işçim vardı. 20 çuval zeytin toplayabildim. Asit durumu çok güzel. Nefaset çok güzel. Körfezimizin zeytin yağı başkadır” diye konuştu. 
  Ziraat Odası Başkanı Ali Duman da, ”Bu sene 2014 kampanyası hızla başladı. İlaçlamadan dolayı asit düşük. İyi fiyat olursa çiftinin yüzü daha da gülecek” şeklinde konuştu. 

348 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri