- "DIŞ TİCARET ATAĞI GEREKLİ
Tarih : 2014.11.24  09:54:09
Balıkesir ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve oda çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler ihracatın önemine vurgu yaparak "2015 yılı içinde Balıkesir'in ciddi bir dış ticaret atağına kalkmasını istiyoruz"dedi.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler BTO Kasım ayı Meclis toplantısında yeni logo tanıttıklarını ifade ederek "Bizim yaklaşık olarak bin 800 üyemizin vergi dairesinden kayıtları silinmiş ama odamızda kayıtları devam etmiş gözüküyor. Şuana kadar 380 üyenin başvurusu bize gerçekleşmiş. Başvuru için 1 Aralık son gün. Üyelerimizden ricamız geriden gelen sıkıntılı durumu düzeltmeleriyle ilgili ciddi bir imkan var. Öncellikle geriden gelen faizle ilgili olarak af var ve mevcut ana parayı da ister taksitle 3'er aylık ödemelerle 8 taksit, isterlerse de peşin ödeyerek yüzde 10 indirim imkanı var. Böylece ticaret siciliyle ilgili bütün sıkıntıların tamamlanması anlamına geliyor. Üyelerin bu problemli olan süreçte onların çok ciddi kabahatlerinin olmadığını düşünüyorum. Yapılan işlemlerin eksikliğinden kaynaklanan ama olmaması gereken şeyler bunlar. Şunu bilmek gerekir ki ticaret, ticaret odasında başlayıp, ticaret odasında bitiyor. Vergi dairesinde başlayıp bitmiyor. Torba yasa çok önemli bir fırsat. Bundan sonraki süreçte inşallah yükümlülüklerimizi bildiğimiz daha güncel bir döneme BTO olarak devam edeceğiz"dedi.
Oda olarak Balıkesir ve Türkiye karşılaştırmasına başladıklarını belirten Ermişler "TÜİK'den bazı veriler aldık. Bu zamana kadar yapılmayan bir çalışmaydı. Balıkesir'in durumunu görerek Türkiye oranlarıyla karşılaştırarak, bundan sonra Balıkesir'de nasıl bir yol haritası çizmeliyizi ana hedeflerimizden biri olarak düşündük. Bu verileri çok ciddi şekilde takip edip il bazındaki gelişmeleri de hem diğer odalarımızla birlikte Balıkesir'i nasıl şekillendirebiliriz noktasında bu veriler bizim için önemli. Her kapsamda durumumuzu görüp ona göre de yönlendirme yapılması lazım" şeklinde konuştu.
"GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ"
Dünya ve Avrupa'nın ardından Türkiye'nin bir kriz geçirdiğini hatırlatan Ermişler, "Yaşanan krizde Türkiye diğer ülkelere göre çok daha az etkilendi bu verimli bir durum bizim için. 2008 yılının ortasında başlayan ve 2009 'da hissettiğimiz ekonomik krizin o zamanki deyimiyle kriz teğet geçti. 2015 yılına geldik ABD'de bu krizden yeni çıkılıyor. Emlak fiyatları, inşaat piyasasındaki hareketlenme, diğer piyasalardaki gıda fiyatları yeni yerine oturuyor. Bunun yansıması Avrupa'da 2015'in ortasında olacak. Türkiye'de bu takvime baktığınız zaman 2016'da her şeyin düzelmesini bu krizden çıkılması ön görülmesi lazım normalde. Ancak bakıyoruz ki bizim bütün verilerimiz Avrupa'da düşüşe geçerken bizimki artıda biz daha umutla bakıyoruz. Özellikle Balıkesir olarak geleceğe çok umutla bakıyoruz. Bu da zaten istatistiklerde çıktı. Geleceğe umutla bakan şehir sıralamasında Balıkesir ön planda. Bizim bu tip krizlerde bu tip çalışmalarda Türk insanı ve özellikle Balıkesir insanı güvenilir ve çalışkan insanlar. Bize önce moral lazım. Bu yüzden moralimizi yüksek tutmalıyız. Ondan sonra yapacağımız işin reçetesi belli. Çalışmamız lazım. Türkiye'nin 2023 hedefleri var, Balıkesir'in 2023 hedefleri var. Bu hedeflerde Balıkesir'in yapması gereken çok iş var" dedi.
"BALIKESİR'DE ÇOK DEĞERLİ GENÇLERİMİZ VAR"
2013 verilerine göre Balıkesir'in nüfusunun 1 milyon 163 bin kişi olduğunu hatırlatan Ermişler "Balıkesir'de çok değerli gençlerimiz var. Üniversite sonrası büyükşehirlerde iş imkanı olması nedeniyle oralarda çalışıyorlar. Bizim verdiğimiz genç göçünü terse çevirmemiz lazım. Eğitimde okur yazar oranımız Türkiye'de yüzde 96 iken Balıkesir'de yüzde 97. Sağlık personeli başına düşen kişi sayısı 577 hemşire, 773 hekim düşüyor Balıkesir'de. Şehir hastanesi planlandı büyük değer katacak ilimize. İşsizlik oranına geçersek 2007'de yüzde 5.5, 2010'da 7.7, 2013'de yüzde 6. Türkiye ortalaması yüzde 9.7 gözüküyor, Balıkesir'de yüzde 6. Demek ki Balıkesir'de işsizlik yok, mesleksizlik var. Hane halkı tüketim harcamasının türlerine göre dağılımında konut ve kira yüzde 25.9. En önemlilerinden ulaştırma yüzde 17.7'ye yükselmiş. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 19.1 . Giyim ve ayakkabı 5.4'den 5.3'e düşmüş. Son 3 ayda çok fazla bir değişiklik yok. Bir önceki yılın aynı ayına göre enflasyon oranı TÜFE'ye göre yüzde 8.6, Yurt içi üretici fiyatları endeksine göre yüzde 10.10 Ekim ayı itibariyle" şeklinde konuştu.
DEĞİŞEN FİYAT ORANLARI
Değişen fiyat oranlarına da değine Ermişler "Ekim ayında Türkiye'de değişim oranı yüzde 43.03 ile domates iken Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde kadınlar için gömlek yüzde 50.20 ile birinci sırada. Mont kazak yüzde 40 civarında devam ediyor. Önceki aya göre fiyatı en çok düşen ürünlerse limon yüzde 29.16 ile Türkiye'de birinci sırada yüzde 38.31 ile bizde de birinci sırada. Tavuk eti 2. sırada, kuru fasulye, yumurta ve benzin diğer fiyatı düşen ürünler. Finansal yatırım araçlarının TÜFE ile indirgenmiş yıllık reel getiri oranları Ekim 2014 itibariyle yüzde 4.6 Amerikan doları yükselmiş, devlet içi borçlanma yüzde 0.68 düşmüş. Külçe altın ve Avro'da gerileme var yüzde 3 civarında. Mevduat faizlerinde de bir düşüş var. Yıl sonu içi çeşitli tahminler var ama ben bu düzeyde gidecek diye tahmin ediyorum. Son hafta altın ile ilgili gelen çok haber var dünya piyasalarında yükseleceğiyle ilgili. Gayri safi yurt içi büyüme hızımızda 2013 verilerine göre yüzde 4 gibi bir oranda. Kişi başı gayri safi yurt içi hasıla 2013'de Türkiye'de yüzde 10 bin 807 dolar. Dış ticaret verilerine baktığımız zaman 2014 Ocak ile Eylül arası ihracatımız 118 milyar 500 milyon dolar, ithalatımız ise 179 milyar 700 milyon dolar. Dış ticaret dengemizde, açığımızda kapatmamız için ihracat çok önemli. 2015 yılı için ciddi bir dış ticaret atağına Balıkesir kalkmasını istiyoruz" şeklinde sözlerini tamamladı. 

 

468 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri