BASKİ’NİN 2015 BÜTÇESİ 364 MİLYON 725 BİN TL
Tarih : 2014.11.27  09:29:39
BASKİ’NİN 2015 BÜTÇESİ 364 MİLYON 725 BİN TL

BASKİ’nin 2015 Yılı Gelir ve Gider Bütçesi, 2015- 2019 BASKİ Stratejik Planı ve Su tarifesinde revizyonla ilgili kararların görüşüldüğü genel kurulda, BASKİ’nin 2015 yılı bütçesi 364 milyon 725 bin TL olarak kabul edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un talimatıyla Tarife Komisyonu’na sevk edilen su tarifelerinde yapılan yeni düzenlemeyle; su kullanım bedelinin yüzde 50’si olarak su faturalarına yansıyan atık su bedeli kanalizasyon arıtma tesisi olan ilçelerde yüzde 30 oranında alınmasına karar verildi. Ayrıca her ilçe belediyelerinin 30 Mart 2014 tarihi itibariyle kendi belediye meclislerinde karar alarak uygulamakta olduğu su ücret tarifelerinin aynı biçimde uygulanmasına karar verilirken tarife ücretlerinin TÜFE oranında güncelleneceği açıklandı. Yeni su tarifesiyle su faturalarında sayaç bakım ücreti olarak yansıyan bir buçuk ton su bedeli kaldırılarak, bu ücret 1,5’de sabitlendi.

BASKİ’NİN BORCU 450 MİLYON TL

BASKİ’nin yeni kurulan bir kurum olduğuna dikkat çeken Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, bu dönemde geçici sıkıntıların ortaya çıkmasına rağmen çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğine dikkat çekti. BASKİ’nin 450 milyon TL borcu bulunmasına rağmen yatırımları sürdürdüklerini kaydeden Başkan Uğur, “Büyükşehir Belediye Kanunu’yla birlikte Su Kanalizasyon Daireleri Büyükşehir’in uhdesine bırakıldı. Biz de ilk altı ayda vatandaşın alacağı hizmetin aksamaması için Eylül ayının sonuna kadar bu yetkiyi ilçe belediyelerine devrettik. 1 Ekim tarihinden itibaren bu yetkiyi devralmaya çalışıyoruz. Mahsuplaşma devam ediyor. Geçiş döneminde bir takım sıkıntılar oluyor. Belediyeler farklı şirketlerden hizmet alıyor. Bu firmalar işi zorlaştırıyor. Bu firmalar bilgileri vermiyor, bizim iş yapmamızı engelliyor. Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra bu kadar borç aldık diye enkaz edebiyatı kesinlikle yapmadık. Ama tutup da bize haksız bir muhalefet yapılınca biz de bunu söylemek zorunda kaldık. Kanun bu borcu bize vermiş. Bu borç bizim sırtımızda. BASKİ’nin şu anda borcu 450 milyon TL. Biz tutup da kimseye bizim 450 milyon borcumuz var ne yapacağız demedik. Enkaz edebiyatı yapmadık” dedi. 

“İKİ-ÜÇ YIL İÇERİSİNDE TEK FİYAT TARİFESİNE GEÇECEĞİZ”

Balıkesir’de uygulanan su tarifeleriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, hedeflerinin iki-üç yıl içerisinde il genelinde tek fiyat tarifesine geçmek olduğunu söyledi. Başkan Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de tek fiyat var. Buna baktığımız zaman Balıkesir’de 30 Mart 2014 tarihinde 50 kuruş ile 3.29 TL fiyat aralığı var. Balıkesir’de 80 çeşit tarife var. Bunu şu anda 62’ye indirdik. Biz de mutlaka BASKİ’yi iki-üç yıl içerisinde tek fiyata geçireceğiz. Yüksek fiyatları indirip, düşükleri yukarıya çekmeye çalışırsak olmayacak. Dedik ki; 30 Mart 2014’te kapanan belde belediyeleri, su kanalizasyonları bize devrolan ilçe belediyelerinin uygulaması neyse aynen ona uyalım dedik. TEFE, TÜFE’ye göre yüzde 8.21 fiyat artışı yaptık. En son Tarife Komisyonu’nun aldığı kararla atık su tesisi olan yerler yüzde 30 atık su bedeli ödesin dedik” BASKİ’nin şu anda 475 bin abonesi var. Bunların kayıtlarını almamız lazım. Şu anda tahsilâtlar düşük. Şu anda istediğimiz tahsilâtı yapamıyoruz. Ekim ayında tahsilât yapmaya başladık. BASKİ şu anda cebinden harcıyor.

HER İLÇE VE KIRSAL MAHALLEYE ARITMA TESİSİ

İlçelerde ve kırsal mahallelerde tüketilen suyun kalitesini yükseltmek için arıtma tesisleri yapmayı planladıklarını ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Bütün ilçelerin arıtma tesisi olsun istiyoruz. Şu anda 890 kırsal mahalle var. Bu 890 kırsal mahallenin hiçbirinin arıtması yok. Hepsi dere deşarj. İçme suları arsenikli olan var, nitratlı olan var, nitritli olan var. Bütün ilçelerin su analizlerini de yaptırıyoruz. Arsenik anlamında sıkıntılar var. Arsenikle ilgili yedi mahallemize arıtma tesisi yapıyoruz. Yedi mahallenin arıtma tesisi iki milyon TL tutuyor. Baktığımız zaman Balıkesir’de 60 mahallede arsenikli su var. Kırsal mahallelerimizdeki insanlar da sağlıklı su içmeli” dedi.

776 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri