“FITRAT DEĞİL ANAYASA: “KADINLAR VE ERKEKLER EŞİT HAKLARA SAHİPTİR”
Tarih : 2014.11.28  09:40:19
Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifinin de aralarında bulunduğu 20 Demokratik Kitle Örgütü ortak açıklama ile Kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğunu, bunun fıtrat değil Anayasa’da yer alan hükümlerle olduğunu vurguladı.

Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi,   EŞİTİZ - Eşitlik İzleme Kadın Grubu,  İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Haklı Kadın Platformu,   İHD Ankara Şubesi Kadın Komisyonu, İstanbul Feminist Kolektif,  Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER),  Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği, Kadın Partisi, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, KAOS GL Derneği, Kırmızı Biber Derneği,  Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı,  Muş Kadın Çatısı Derneği, Ordu Kadını Güçlendirme Derneği,  Sosyalist Feminist Kolektif,  Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi ve 81 Şubesi, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Van Kadın Derneği yaptığı ortak açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadınla erkeğin eşit olamayacağı yönündeki açıklamaları kınandı.

“TÜRKİYE’DE ON YILLARDIR TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN ÇABA GÖSTEREN KADIN HAREKETİNİN TÜM KAZANIMLARININ YOK EDİLMESİ AMAÇLANMAKTADIR”

Açıklamada, ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz 2010’da ilk defa dile getirdiği kadınla erkeğin hiçbir şekilde eşit olamayacağı söylemini bugün bir kez daha tekrar etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu söylemi, Türkiye’nin de imza attığı birçok uluslararası sözleşmede yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine karşı çıkmaktadır. Zaten Dünya Ekonomik Forumu’nun Cinsiyet Eşitsizliği Raporuna göre 142 ülke arasında en sonlarda, 125. sırada olan Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu söylemiyle cinsiyet eşitliğini sağlamak konusunda bir politika uygulamayacağını Cumhurbaşkanı’nın ağzından beyan etmiş oldu. Türkiye Anayasası’nın 10. Maddesi diyor ki, ‘Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.’ Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan bu söylemi ile Türkiye Anayasası’nı da ihlal etmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü beyanatları Türkiye’de on yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği için çaba gösteren kadın hareketinin tüm kazanımlarını yok etmeyi amaçlamaktadır. Bu söylem ayrıca uluslararası insan hakları rejimleri çerçevesinde oluşturulmuş, Türkiye’nin de imzacısı olduğu ve Türkiye Anayasası’nın 90. Maddesi uyarınca kanun hükmünde olan, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve İstanbul Sözleşme’ye aykırıdır. Ayrıca Cumhurbaşkanı’nın bu beyanı Türkiye’nin de taraf olduğu 1995 Pekin Deklarasyonu, Pekin +5, Pekin +10, Pekin +15 ve bunlara ilişkin tüm BM Kadının Statüsü Komisyonu (CSW) kararlarına da aykırı bir beyandır. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde günde üç kadın öldürülürken eşitlik olmadan adaletin mümkün olmadığını hatırlatıyoruz. Son yıllarda %1400 artan kadına yönelik şiddetin önemli bir nedeninin evrensel eşitlik anlayışının bu şekilde reddedilmesi olduğuna tanığız. İmzası bulunan kurumlar olarak eşitlikten ödün vermeyeceğimizi ve eşitliğin bir pazarlık malzemesi değil, demokratik ve evrensel bir hak olduğunu bir kez daha hatırlatıyor ve kadınların neredeyse 100 yıl önce kazandıkları haklarını geri alma hamlesi olarak gördüğümüz bu yaklaşımı kabul etmediğimizi belirtiyoruz.” denildi.

167 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri