ZEYTİN ÜRETİCİLERİ UYARILDI
Tarih : 2014.12.10  09:53:51
Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, zeytin üreticisine seslenerek tarımda mekanizasyonun önemine değindi.

.  Zeytin hasadında sırıkla toplama ile makinalı toplama arasında maliyetlerin 3’te bire kadar düştüğünü ifade etti.

 Türkiye’nin önemli zeytin bölgelerinden birisi olan Edremit’te son günlerde yaşanan zeytin hasat işçisi bulma problemlerine değinen Edremit  Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker “Sırıkçı genelde erkek işçilerden olur. Onun bir yapılış usulü vardır. Ağaca vururken yandan vurulur. Mümküm olduğunca dal kırmamaya, filiz kırmamaya dikkat eder. Geçtiğimiz yıllarda sırıkçılar genelde zeytin bölgesinin köylerinden oluyordu.  Ancak bu günkü şartlarda bölgemizde bu şekilde tayfa (sırıkçı) bulmak çok zor. Dolayısıyla yakın kırsal bölgelerde sabahın erken saatlerinde arabalar ile çıkarak hiç zeytin ile ilgisi alakası olmayan insanların sırıkçı olarak sadece iş umuduyla çalıştırıldığı bir gerçek. Bunlarda zeytin ağacına ne şekilde yaklaşacağını bilmediği için meyve verecek filizlerine vurarak hem zeytinin dökülmesine sebep oluyorlar, hem de filizin kırılmasına sebep oluyorlar.  Zeytin ağacı o filizler ile bir sene sonra mahsulü hazırlar. Bunlara zarar verirsen ağaç bir yıl sonra yapacağı mahsulü eksik yapar. Bundan dolayı zeytin ağacında bir sene var bir sene yok kayıpları yaşanmıştır. Bu hem milli ekonomiye zarardır, hem de zeytin üreticisine zarardır.” Dedi.

 Zeytin hasadında mekanizasyonun üreticinin karına olduğunu ifade eden Başkan Vekili Diker “Son yıllarda sırık yerine zeytin hasadında kullanılan, zeytin danesinin ağaçtan düşürülmesi için tarımsal mekanizasyona gidildi.  Bu konuyla bir çoğu ithal olmak üzere aletler geliştirilmiştir. Bunlar dal sarsıcıları, dal silkici ve ağaç silkici yada sarsıcı cihazlardır. Bu sistemler sırık ile silkmeye göre zeytin hasadına çok daha iyi ve çok daha modern bir teknik. Bu teknik ile yapılırsa ağaçta filiz kırımlarını mümkün olduğunca asgariye indiriyor. Hiç dal kırılma ve filiz kırılma olmamakta, sadece ömrünü tamamlamış yaprakların dökülmesine sebep olmakta. Bu yöntemler ile ağaç yıpranmıyor. Ağaç yıpranmadığı için bir sene sonraki ürüne zarar vermiyor. “ dedi.

 Zeytin hasat maliyetlerinin düşürülmesi için mekanizasyona geçilmesi gerektiğini savunan Diker “Bir sırıkçı ile bir makinalı işçinin günlük zeytin hasadını karşılaştırırsak. Bir sırıkçı ile bir makinalı hasat arasında 3 kat kadar fark vardır. Bir sırıkçı günde iki çuval zeytin toplarken, makinalı hasatta bu 6 çuval ile 10 çuval arasında değişir. Böyle olunca hasat maliyeti üçte bir oranına kadar düşer. Örneğin sırıkla hasat 5 liraya mal oluyorsa makinalı hasatta bu maliyet 2 liraya kadar düşmekte. Buda çiftçimizin gelir hanesine yazar. Makineli tarıma geçin kar edin.” Dedi.

 Ali Yılmaz Diker piyasada 3 bin lira ile 7 bin lira arasında değişin maliyetler ile çiftçilerin zeytin hasat makinelerini alabildiklerini ifade etti.

983 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri