AYVALIK GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNÜN ONARILAN BİNASI TÖRENLE AÇILDI
Tarih : 2015.01.24  09:35:16
1800’lü yıllara tarihlenen Ayvalık Gümrük Binası yapılan restorasyonun ardından törenle hizmete açıldı. Törende, tarihi yapıların korunup yaşatılması gerekliliğine ve Gümrük Müdürlüğünün de bir ülkenin yüzü olarak önemine dikkat çekildi.

Ayvalık siluetinin tamamlayıcı yapılarından olan Tarihi Gümrük Binasının restorasyonu tamamlandı. 4 ay süren ve 400 bin lira maliyetli restorasyon çalışmasının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Ayvalık Gümrük Müdürlüğü modern bir binaya kavuştu.  1800’lere tarihlenen Yunanlılardan kalma ve restorasyon çalışmaları Delta Mimarlığın hazırladığı proje kapsamında yapılan Gümrük Binası törenle hizmete açıldı. 

Cuma günü saat 14.00’te düzenlenen törene Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Emniyet Müdürü Ali İhsan Avcı, Yazı İşleri Müdürü Elif Kıvanç, Mal Müdürü Abdullah Karadeniz, Toplum Sağlığı Merkez Tabip vekili Gülçin Nazlı, Tapu Müdürü Zekeriya Bencik, Meteoroloji Müdürü Mehmet Emin Yılmaz, Gençlik Müdürü Cem Hamzaoğlu, Sahil Güvenlik Bot Komutanı Yüzbaşı Yasin Çevik, Nüfus Müdürü Meral Çıkmaz, Vergi Dairesi Müdürü Adem Torun, Liman Başkanı Hüseyin Demir, Kütüphane Müdürü Aygül Öncel Şahin,  Gümrük Müdürü Salih Arık, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, Belediye Meclis üyeleri, Restorasyon Projesini yürüten Delta Mimarlıktan Mimar Hasan Suda, NYZ İnşaat Firmasından Dilara Senek katıldı.  Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken, Bölge Müdür Yardımcısı Ayhan Yazıcı ve Çevre Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Sadullah Özel açılış için konuk olarak geldi. Binanın açılış kurdelesi, Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken tarafından kesildi. Binanın eski ve yeni halini gösteren fotoğraflar ile yaklaşık 150 yıl öncesine ait görünümünün yer aldığı fotoğrafları inceleyen Kaymakam ve beraberindeki heyet, 12 personelin görev yapacağı binanın modern restorasyonunun ilçeye yakıştığını ifade etti.

“GÜMRÜKLER ÜLKELERİN AYNASIDIR”

1933 yılından bu yana hizmet veren Ayvalık Gümrük Müdürlüğü binasının 100 yılı aşan bir tarihe sahip olduğunu belirten Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken, “Tarihi eserleri iki şekilde yönlendirmek mümkün.  Kolay; yık, kurtul. Zor olansa onu ayakta tut. Bunun için emek gerekir, uğraş gerekir. Brifing dosyasında eski halini görünce ‘Ayvalık bu mu?’ dedim. Müdürlüğümüz kısa sürede bunun değişmesine karar verdi.  Şimdi değişmiş halini görüyoruz. Midilli’den 200 bine yakın insan 5 binin üzerinde araç geçişi oluyor Ayvalık’tan. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Gümrükler ülkelerin aynasıdır. Gümrük personelinin yüzü gülerse, binası güzel olursa gelenlerin düşüncesi ona göre şekillenir” dedi.

“AYVALIK’A EKONOMİK KATKISI BÜYÜK”

Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Böyle tarihi bir binanın restore edilmesi ve işlev kazandırılması çok önemli. Geçmişte işlevi vardı ama günün şartlarına uyması ve tarihi önemini kaybetmemesi çok önemli. Gümrük’ün Ayvalık’a ekonomik olarak çok büyük katkısı var” dedi.

“DOSTLUĞUN İLK KAPISI GÜMRÜK KAPILARIDIR”

Gümrük Binasının eskisini de yenisini de görme imkânı bulduğunu söyleyen Kaymakam Namık Kemal Nazlı, “Nereden nereye diyebileceğimiz ayrıntılara sahip. Küçük bir bina ama büyük işler yapıyor. Dostluğun ilk kapısı gümrük kapılarıdır. Hoşgörünün, sıcaklığın sergilenmesi gereken noktalardır. Bu bina 100 yıldır o hoşgörüyü göstermiş ki bugün geldiğimiz noktada 200 bini aşkın kişinin geçtiği bir yer olmuş” dedi. Kültür Varlıklarının korunması gerektiğine dikkat çeken Kaymakam Nazlı, Ayvalık Liman İşletme Binasında olan eksikleri Belediyeye bir toplantı ile bildirdiklerini söyleyerek, “Umarım aynı sıcaklık orada da sağlanır” dedi.

MÜDÜR SALİH ARIK’TAN ÖRNEK PLAKET ÇALIŞMASI

Törende Bina restorasyonuna emeği geçen Delta Mimarlık, NYZ İnşaat Firması ile Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna verilmek üzere Ayvalık Gümrük Müdürü Salih Arık tarafından hazırlanan örnek plaketler dikkat çekti. TEMA Vakfının Denizli Acıpayam’da 5’er adet fidan dikilmesi karşılığı hazırlanan plaketler, beğeni topladı. Kaymakam Nazlı, “Bundan sonra Ayvalık’ta gelenek haline gelmesini bekliyoruz” dedi. 

1317 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri