MUMCU’YA KIRMIZI KARANFİL
Tarih : 2015.01.26  08:52:31
24 Ocak 1993 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Gazeteci-Yazar uğur Mumcu ölümünün 22. yıl dönümünde Ayvalık’ta anıldı. Evinin önünde düzenlenen törende bir araya gelen vatandaşlar, Mumcu’nun resmine birer kırmızı karanfil bıraktı.

Hain bir saldırı sonucu 22 yıl önce hayatını kaybeden Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, Ayvalık Tapu Kadastro Sitesi’ndeki evinin önünde anıldı.  Çağdaş Yaşamı Destekleme ve Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şubeleri tarafından düzenlenen törende, Mumcu’nun evinin önüne yerleştirilen fotoğrafının üzerine kırmızı karanfiller bırakıldı.

Aralarında Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Belediye Meclis üyeleri, CHP İlçe Başkanı Ahmet Toker, CHP Balıkesir Milletvekili aday adayları Filiz Karayelli ve Asım Sürer, İP İlçe Başkanı Deniz Tuğhan Arbak, EMEP İlçe Başkanı Ömer Aslan, EMEP ilçe eski başkanı Mehmet Cemil Tosunoğlu, ADD Şube ve Kent Konseyi Başkanı Ahmet Üzgeç, ADD ilçe yönetimi, ÇYDD Şube Başkanı Nuray Özer, ÇYDD ilçe yönetimi, Pir Sultan Abdal Dernek Başkanı Vedat Tekten’in bulunduğu çok sayıda vatandaşın katıldığı  tören bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

“AYDINLANMA IŞIĞININ KİTLELERE ULAŞMASI HER DEVİRDE ENGELLENMİŞTİR”

ÇYDD Şube Başkanı Nuray Özer, “Aydınlanma yolunda ilerlerken aydınlanmanın ışığının kitlelere ulaşması her devirde hep engellenmek istenmiştir. Işığın getirdiği aydınlıktan, bilgiden ve gerçeklerden, karanlık ilişki ağlarını çıkar ilişkileriyle örüp halkın yarınlarını çalanlar korkarlar. Bu korkuyla da sürekli baskı ve zulüm yaparlar. Ölüm emirlerini yağdırırlar. Aydınlarımız, aydınlanmanın ışığını topluma aktarmak isteyen o güzel insanlar, bu korkakların verdiği emirlerle arkalarından, eşler, öksüz ve yetim çocuklar, acılı ana babalar bırakarak öldürülmüşlerdir. Bu ‘Faili meçhul’ cinayetlerini milletçe yaşadığımız bu güzel ülkemizde bilinçli bir şekilde karşı koymak aydın olmanın gereğidir. Bir toplumda adalet ve demokrasi ancak baskılara, işkencelere ve haksızlığa direnen yurttaşların çoğalması ile yerleşebilir. Bu bilinçle 24 Ocak 1993’te öldürülen gazeteci yazar Uğur Mumcu ile 31 Ocak 1990 da öldürülen Prof. Dr. Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Necip Hablemitoğlu, Gaffar Okkan, Doğan Öz, Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Hrant Dink ve daha pek çok komutan, yazar, akademisyenin ölümlerinin yıl dönümlerini belirleyen 24-31 Ocak arası ‘Adalet ve Demokrasi Haftası’ olarak kabul edilmiştir. 1993’ten beri düzenlenen bu hafta demokrasi ve adaletin kurumsallaşması için el ele veren demokratik kitle örgütlerimizin, yerel yönetimlerin ve suskun kalmayan tüm aydınlarımızın ortak başarısıdır. Işıklar içinde uyusunlar.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer,  anma töreninde kısa bir konuşma yaptı. Mumcu'nun babasının işi nedeniyle 3 veya 4 yaşında geldiği Ayvalık'ı çok sevdiğini ve sonraki yılarda yaz aylarında sürekli geldiğini belirten Gençer, "Mumcu gerçek bir Atatürkçü, kararlı bir anti emperyalist, yürekli bir yazardı. Bugün onu anıyoruz ama gençlerimizi getiremiyoruz. hepimize bu konuda görev düşüyor. Gençlerimize bu duygu ve heyecanı vermemiz lazım" dedi. 

MUMCU’NUN RESMİ KIRMIZI KARANFİLLE DONATILDI

Konuşmaların ardından Mumcu’nun resmi kırmızı karanfillerle donatıldı. Bağlama Ustası Yaşar Uçurum’un mini dinletisi ve Ayvalıklı Şair Turgut Baygın’ın okuduğu bir şiirin ardından anma töreni sona erdi. 

208 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri