KÖRFEZ ALEVİLERİ SİYASİLERİ UYARDI
Tarih : 2015.01.28  09:44:58
Körfez Alevi Dernekleri, Ayvalık Pir Sultan Abdal Derneği’nde bir araya geldi. Kısa süre önce Güç birliğine gittiklerini açıklayan Körfez Alevi dernekleri açıkladıkları ortak bildiride sekiz talep iletti, uymayan siyasi partileri oy vermeyerek cezalandıracaklarını vurguladı.

25 Ocak Pazar günü yapılan toplantıya; Ayvalık Pir Sultan Abdal Derneği, Burhaniye Alevi Kültür Derneği, Altınoluk Alevi Kültür Derneği, Zeytinli Pir Sultan Abdal Derneği, Zeytinli. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı,Tahtacı Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği ve  Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı şube yönetimleri katıldı.  

KÖRFEZ ALEVİ BİLEŞENLERİ AYVALIK’TA BİR ARAYA GELDİ

Bir araya geldiklerini 9 Ocakta kamuoyuna duyuran Körfez Alevi Güç Birliği bileşenleri ortak bildirilerini Ayvalık’ta yaptıkları toplantıda yayınladı. Körfezde bulunan her kurumdan iki üyenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, Burhaniye Alevi Kültür Derneği Başkanı Durmuş Türkmen’in açılış konuşması ve gündemin belirlenmesiyle başladı. Gündem belirlendikten sonra oturumu Selçuk Koç devam ettirdi. Siyasi partilerle ilgili Alevilerin düşünceleri ve alınabilecek karar, Körfez Alevi Güç Birliği gurubunun sosyal medyada oluşturulması, 8 Şubat mitingi ile ilgili yapılacak çalışmalar, 3 Şubat 2015 Balıkesir’de Gezi direnişinde katledilen Abdullah Cömert’in mahkemesine katılım gündemde ele alınan konular oldu.

“BİZİM DE KRİTERLERİMİZ VAR”

 Seçimlerin yaklaşması nedeniyle Siyasi partilerle ilgili bir basın açıklaması yapılması önerisi geldi. Aleviler olarak bazı kriterleri olduğunu belirten Körfez Alevi Güç Birliği bileşenleri, ‘Bizim de bir duruş sergilememiz gerekir. Bu duruşumuzu partilere ortak basın açıklamasıyla iletebiliriz’ düşüncesinde birleşti.  Oy birliği ile kabul edilen bildiride;  ‘9 Ocak 2015 tarihinde Burhaniye’de yapılan basın açıklaması ile, körfezde yaşayan Aleviler olarak “Körfez Alevi Güç birliği”ni oluşturduğumuzu ilan ettik. Körfezde kurulan Alevi kurumları bir araya gelerek birlikte hareket etme ve birbirimizle güç birliği kararını açıkladık. Alevi-Bektaşi dünyasının uzun zamandan beri acı, endişe ve kaygıyla izlediği Türkiye gündemi üzerine paylaşımlarda bulunmak üzere birlikteyiz. Gelişmeler tatsız, kaygımız büyüktür. Şimdi ise 25.01.2015 tarihinde Körfez Alevi Güç birliği Ayvalık Pir Sultan Abdal Derneğinde toplanarak şu kararları aldık;  1- Artık biz de varız. Bu toplumun kültürüne, geleneklerine, inançlarına çok şey katan bir güç olarak ; bizleri ayrıştırmaya, ötelemeye, demokratik ve hukuk normlarını kaldırmaya, gericiliğe ve faşizan dayatmalara karşı sesimizi yükseltmek zorundayız. Çünkü bizim kültürümüz bunu gerektiriyor’ denildi.

“BU GİDİŞATINIZ YURTTAŞLARIN AĞIZ TADINI BOZMAKTADIR”

Ortak bildiride  siyasi partilere taleplerini ilete Alevi bileşenleri, “Buradan tüm siyasi partilere çağrımız şudur; Bu gidişatınız, salt farklı mensubiyetleri değil, vicdani olan, empati yapan ve “aynayı yüzüne tutan” her bir değerli yurttaşımızın ağız tadını bozmaktadır. Gelin, sadece kendinizi değil, bizi ve herkesi, diğer farklılıkları da kucaklayın. Birliğimize dirliğimize, bir olmamıza kıymayın. Bizleri; ırk, dil, din, mezhepçilik hastalığı boğazlayan kavramlar; varlık, birlik, dirliğimizi bozmaktadır. Daha geniş açıdan baktığımızda ise bu talepler, aslında sadece Alevi-Bektaşilerin değil, bulunduğumuz coğrafyadaki, bütün halkların kazanımıdır, mirasıdır. Taleplerimizi tekrar hatırlatmak istersek: Ulusal ve uluslararası mahkemelerde (AİHM) elde ettiğimiz haklarımız, verilmelidir. İnanç ve öğretimizi yok sayan, din dersi ve pratiğinden Alevi-Bektaşi öğrenciler muaf tutulmalıdır. Cem evlerimiz; hiçbir kayıt ve koşul olmaksızın, hukuken ibadethane statüsüne kavuşmalıdır. Laik bir ülkede olmaması gereken Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurum kaldırılmalıdır.  Eşit yurttaşlık hakkı yaşama geçirilmelidir.  Madımak Oteli, anı-utanç müzesi olmalıdır. Alevi-Bektaşi köylerine cami yapılmasına, imam-müezzin atanmasına son verilmelidir. Tüm Alevi-Bektaşi Dergâhları asıl sahiplerine iade edilmelidir. İşçinin, köylünün, emekçinin hak mücadelesinin yanında ve  bölgemizde, tüm dünyada savaşa karşı barış için mücadele edeceğimizi, açıklıyoruz. Kamuoyunun çok iyi bilmesi gerekir ki, musahip alevi kurumları ve örgütümüzün taleplerini göz önünde bulundurmayan ve bizleri dinlemeyen partileri bundan sonra desteklemeyeceğiz ve oy vermeyerek cezalandıracağız. Halkın örgütlenmesine seyirci kalan partilere, Alevilerin ve diğer muhalif grupların kendilerine verdikleri desteği görmeyen, ona göre siyaset üretmeyen, ona göre örgütlenmeyen  partilere, Şu ana kadar gördük ki;değişime ve dönüşüme kapalı bir partiden  demokrasi çıkmaz, çıkmıyor. Bu tutumda ısrar eden partilere, Kendi çıkarlarını toplumun beklentilerinin önüne geçirmeye çalışan partilere, Geçmişiyle yüzleşmekten kaçan partilere, Seçimler öncesi aday belirleme çalışmalarında merkezi atama veya eğilim yoklaması yapan, tabanının düşüncesini yok sayan, kısaca ön seçim yapmayan partilere oy vermeyeceğiz ve onları oylarımızla cezalandıracağız.  Tüm partilere üye ve yönetimde bulunan yetkililerin bu basın açıklamamızdaki öngörüleri kendi parti ilçe, il ve genel merkez yönetimlerine bildirmelerini talep ediyoruz. Bundan sonraki çalışmalarında, aydınlanma yolunda verecekleri mücadelede başarılar dileriz” dedi.

Toplantıda ayrıca 8 Şubatta yapılacak mitinge katılma kararı alındı. Ayrıca 9 Şubat tarihinde Körfez Alevi kurumları saat 12.30’da kendi bulundukları yerleşim birimlerinde “Zorunlu Din Derslerine Hayır” basın açıklaması yapılacak. Bu basın açıklamasına sivil toplum örgütleri destek için davet edilecek, kararı alındı.  3 Şubatta Abdullah Cömert’in mahkemesine de kitlesel olarak katılım kararı alındı. Her kurum kendi yerelinde araç temin etmeleri gerekir kararı kabul edildi. Bir sonraki toplantının 28 Şubatta Altınoluk AKD’de saat 13.00’da yapılacağı kararı alındı. Ayrıca 31 Ocak 2015 saat 14.00’da Burhaniye’de Reha Yurdakul Salonunda  Laiklik ve Demokrasi konulu panel yapılacağının duyurusu yapılarak, toplantı bitirildi.  

517 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri