GTB'DEN AMERİKA’YA ANTEP FISTIĞI ÇIKARTMASI
Tarih : 2015.02.13  09:30:23
aziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, dünyanın en büyük fıstık üreticisi konumunda olan Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) teknik araştırma ve inceleme gezisi düzenleyeceklerini açıkladı.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, ABD'de Antep fıstığı üretimi ve işlenmesi konusunda yapılacak incelemelerin sonucunun bir rapor halinde tüm sektör temsilcilerine sunulacağını söyledi. Tiryakioğlu, ABD fıstık araştırma gezisinin 20-28 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirileceğini, geziye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra bazı illerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü temsilcileri ve teknik elemanlarının katılacağını ifade etti. Amerika’da fıstık üretiminin yapıldığı çeşitli bölgelerde yerinde incelemeler ve araştırmalar yapılacağını kaydeden Tiryakioğlu, heyetin yaklaşık 1 hafta sürecek teknik gezi süresince hazırlayacağı kapsamlı raporu sektör temsilcilerinin bilgisine sunacağını dile getirdi.
GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Heyetimiz, dünya pazarında etkin bir role sahip olan bu ülkede, Antep fıstığı fidan üretimi, yetiştiriciliği, zirai mücadele, işleme ve pazarlama teknikleri konusunda incelemeler yapacak. Ayrıca heyetimiz, ABD'de fıstığın yanı sıra zeytin üretimi ve işletmeciliği konusunda da önemli çalışmalar gerçekleştirecek" dedi.

TÜRKİYE 3. SIRADA
Amerika’nın son yıllarda Antep fıstığı üretiminde ciddi bir atılım yaptığını ve benimsediği profesyonel tarım anlayışıyla, kısa süre içerisinde dünya sıralamasında üçüncülükten birinciliğe çıktığını hatırlatan Tiryakioğlu, "2006 yılında Antep fıstığı yetiştiriciliğinde ülkemiz, İran’ın arkasından ikinci sırada yer almaktaydı. Fakat Amerika yeni yetişen aşılı fidanlarının ürün vermeye başlamasıyla birlikte 2007 yılı içerisinde dünyanın en büyük fıstık üretici ülkesi konumuna geldi. Şehrimizin adıyla özdeşleşen kültürel ürünümüz Antep fıstığının üretiminin ve rekoltesinin arttırılması için son yıllarda çok sayıda fidan toprakla buluşturuldu. Yeni yetişen ağaçlarımız ve değişen tarım anlayışımızla bu sektörde dünya pazarlarındaki hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz. Bunun için üretimde rakibimiz olan ülkelerin tarım sahalarını yerinde inceleyerek, Antep fıstığı tarım politikalarını bizzat o ülkelerin üreticilerinden dinlemek istiyoruz” şeklinde konuştu.

SULAMA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Antep fıstığında verimin artması için sulamanın büyük önem arz ettiğine dikkat çeken GTB Başkanı Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“İran ve ABD gibi ülkelerde Antep fıstığı üretimi daha çok ovalarda ve sulu tarım arazilerinde yapılmakta. Bu sayede üreticiler dekar başına daha yüksek verim ve gelir elde ediyorlar. Türkiye’de ise Antep fıstığı üretiminde çeşitli nedenlerden dolayı genellikle kıraç alanlar tercih edilmiş. Sulama işleminin pek yapılamamasından dolayı yıllık verim olumsuz bir şekilde etkilemekte. Yapılan araştırmalara göre, yağışla birlikte verim çağındaki Antep fıstığının yıllık su ihtiyacı 803 milimetredir. Son yıllarda şehrimize düşen yağmur miktarının ise 180-250 milimetre arasında olduğu düşünüldüğünde, bir fıstık ağacının ihtiyaç duyduğu su farkının ne olduğu açıkça ortaya çıkmakta. Tüm bunları göz önüne aldığımızda, sadece sulamadan dolayı verimin ne kadar düştüğünü net bir şekilde görmekteyiz. Bu nedenle sulama yöntemi yüksek rekolte için hayati önem taşıyor. Fakat tüm bu eksikliklerimize rağmen, asırlardır bölge insanımıza önemli bir geçim kaynağı ve ekmek kapısı olan Antep fıstığı, yoğun aroması ve eşsiz lezzetiyle yeryüzündeki en güzel meyvesini de bölgemiz insanına sunmakta."

TÜRKİYE’DE YAKLAŞIK 38 MİLYON FISTIK AĞACI VAR
Türkiye’de 27 ilde ürün veren yaklaşık 38 milyon Antep fıstığı ağacının var olduğunu kaydeden GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, ağaçların yaklaşık 16 milyonunun Gaziantep topraklarında bulunduğunu belirtti.
Gaziantep’te son yıllarda yeni dikilen aşılı ve aşısız meyve vermeyen Antep fıstığı fidan sayısının ise 4 milyon civarında olduğunun tahmin edildiğini aktaran Tiryakioğlu, "Birkaç yıl içerisinde şehrimizde ürün veren ağaç sayısı 20 milyonu bulacak ve bu da önemli bir rekolte artışını beraberinde getirecek. Bu sayede daha önce sadece iç pazarda kendimize yeten fıstığımızı, ilerleyen yıllarda ülkemizin ihracat hedefleri doğrultusunda dış pazarlara da gönderme şansı yakalayacağız. Bu nedenle Antep fıstığının işlenmesi ve üretiminin arttırılmasına yönelik farklı ülkelerde sürdürülen çalışmaları da yakından takip ediyoruz" dedi.
Ülke ve bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlayan Antep fıstığının bölgede yaklaşık 200 bin kişiye iş ve aş imkanı sağladığını belirten Tiryakioğlu, ürün veriminin artmasıyla birlikte sektördeki istihdam edilen insan sayısının da katlanarak artacağını sözlerine ekledi.

533 kez okundu
Diðer Ekonomi Haberleri