HALKLARIN DOSTLUĞU İÇİN AYVALIK’TA BULUŞTULAR
Tarih : 2015.02.27  09:13:34
Midilli Sniparksi ile Ege Barış ve İletişim Derneğinin ortaklaşa düzenlediği ‘Türk Yunan ilişkilerinde yeni politikalar, yeni yaklaşımlar’ konulu toplantı, Ayvalık’ta gerçekleştirildi. Göçmenlerin Ege’de boğulmasının nasıl önleneceğinden daha etkili iletişim için yapılabilecek ortak eylemlere kadar 6 gündem maddesinin konuşulduğu toplantıdan çıkan ortak fikir; ‘Bizim dostluğumuz genel politikaların krizlerine hedef olmasın istiyoruz’ oldu.

26 Şubat Perşembe günü Ayvalık Sanat Fabrikasında gerçekleştirilen toplantı için Midilli Sniparksi Derneği Başkanı Stratis Pothas, başkan yardımcısı Stratis Pallis, dernek yönetim kurulu üyeleri, Egede Barış ve İletişim Derneği Başkan Yardımcısı Murat Mumcu, yönetim kurulundan Mehmet Soysalan, kurucularından 2009-2014 Dönemi Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, esi Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın, eski Lesvos Valisi ve Milletvekili Pavlos Vogiatzis, Midilli Belediye Başkan Yardımcısı Pantelis Paterellis, Midilli Ticaret Odası Başkanı  Thrasos Kalogridis, Midilli Tüketiciler Birliği Başkanı Gıorgos Papaporfiriu, eski Agia Paraskeyi Belediye Başkanı Alekos Evaggelinos, Lesvos Oteller Başkanı Antonıoy Periklis Ayvalık’a geldi. Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Belediye Meclis üyeleri ve Ayvalık Ticaret Odası yönetimi ile yenilen öğle yemeğinin ardından 6 gündem maddesinin ele alındığı toplantıya geçildi.

Yunanistan’daki son seçimlerden sonra oluşan yeni politika değişikliği çerçevesinde Türk-Yunan ilişkilerine dostluk ve işbirliği çerçevesinde yeni bakış, kabul görebilir ölçülerde turizm, gençlik, kültür, ticaret, spor alanlarında karşılıklı değişim, göçmenler ve mülteciler ile ilgili insani yaklaşım çerçevesinde yapılacaklar, Ege Denizindeki boğulmaların ne oranda engellenebileceği, daha etkili iletişim ve ortak eylemler konusunda nasıl daha iyi çaba sarf edilebileceği, vatandaşların serbest dolaşım konusunda karşılaştığı sınırlamalar ve kardeş şehirler konuları toplantıda ele alındı.

“EGE BARIŞI AKDENİZ BARIŞINA YOL AÇACAK VE DÜNYAYA ÖRNEK OLACAKTIR”

Ege’de Barış ve İletişim Derneği kurucularından eski Belediye Başkanı Bülent Tanık, “Birbirinden uzak düşmüş iki halk olarak birbirimizi kucakladık. Dostluk ilişkileri resmileşti neredeyse ve Türkiye tarafında herhangi bir kasabada çok canlı bir şekilde Grek müziği dinleme imkânı bulabilirsiniz. Bizim dostluğumuz genel politikaların krizlerine hedef olmasın istiyoruz. Küresel krizin yarattığı ekonomik buhrana beraberce karşı koyabilmek için neler üretebileceğimizi düşünmeliyiz. Hepimizin ortak duygusu şu oldu; biz yerel yönetimler barışın teminatı olmaya devam etmek zorundayız. Ege Barışı Akdeniz barışına yol açacak ve dünyaya örnek olacaktır” dedi.

Toplantının Ayvalık’ta yapılmasından mutluluk duyduğunu belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Yunanistan’da iktidar değişikliği oldu, bu hayır getirsin ve vatandaşların işleri bir an önce düzelsin. Türkiye ile olan barış sürecini de hızlandırmasını umut ediyorum. Darısı bizim başımıza. Konuşma yaparken herkesi görüyorum. Kimin Yunanlı kimin Tür olduğunu ayırt edemiyorum. Bu insanlar barışı isteyen insanlar, günümüzde zor bir şeyi istiyorlar ama bu yürekli insanları kutluyorum” dedi. Başkan Gençer, konuşmasının ardından Balıkesir’e gitmek üzere salondan ayrıldı.  

“YUNANİSTAN’IN KONGO İLE BARIŞ KOMİSYONU VAR AMA TÜRKİYE İLE YOK”

Murat Mumcu, Osman Özgüven, Sefa Taşkın, Mehmet Soysalan, Stratis Pallis, Neli Hatzidaki, Stratis Pothas ve Pavlos Vogiatzis’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, Türk halkı ile Yunan halkını ayıran unsurlardan çok birleştiren unsurlar olduğu, oluşturulacak dostluğun sonuçlarının ise Ege’yi aşıp dünyaya yayılacağına dikkat çekildi. Barışın mimarının halklar olduğu belirtilen toplantıda, halkların hükümetlerden çok daha önde olduğunu belirten Eski Lesvos Valisi Pavlos Vogiatzis, Yunanistan’ın Kongo ve Afrika ülkeleriyle bile barış komisyonu olduğunu ancak Türkiye ile olmadığını gündeme getirdi.  Vogiatzis, “İki ülke parlamentosuna barış komisyonu kurulması için baskı yapalım ve bu komisyonun kurulmasını sağlayalım” dedi. Vogiatzis iki ülkenin eğitim sisteminde de değişikliğe gitmesi gerektiğine dikkat çekti.

“EGE’DE ASKERİ TATBİKATLAR ÖNLENMELİ”

Engelleri kaldırmak, amaçlanan geleceği sağlamak ve kesin çözümler için Stratis Pallis, ‘Milliyetçilik, dinsel monarşizm ve faşizmin etkin politikada yer almasını önlemek gerektiğini’ belirtti ve Askeri tatbikatların Ege’de yapılmamasını istedi.

“SAHİL GÜVENLİKLER ARASINDA İLETİŞİM VE ORTAK KARAR OLMALI”

İki ülkeye temel anlaşmalar için baskı yapılması gerektiği belirtilen toplantıda Sniparksi Derneği Başkanı Stratis Pothas ise Ege’de boğulmaların önlenmesi için çalışmalar yapılması üzerinde durdu. Pothas, “Ege’de kaçak ve boğulma olaylarına çok rastlıyoruz. Sahil Güvenlikler arasında iletişim olmalı ve ortak karar olmalı. İnsan hayatını kurtarmak için insani kararlar alınmalı. Zor durumda kalan göçmenlere Sahil Güvenlikler daha çok yardım etmeli. Bu konuda Yunanistan ve Türkiye’ye fonlar verilmesini teklif etmeliyiz” dedi.  Sefa Taşkın ise, “Biz denize bakıyoruz ama her yıl denizin karşısına geçmek için daha çok insan ölüyor. Belediye Başkanları, Ticaret Odaları ve STK’lar yetkililere daha çok baskı yapmalı. Daha sıkı denetim gerek” dedi. Neli Hatzidakı, her iki ülkenin gençlerine karşı ülkeyi tanımaları için eğitim verilmesi ve kaynaştırmak için etkinlikler düzenlenmesi üzerinde dururken Sefa Taşkın, Üniversiteler, Ticaret odaları ve STK’ların daha sık bir araya gelip proje üretmesi gerektiğini söyledi. Yerel yönetimler içinde çalışma grubu oluşturulması da önerildi. Midilli Ticaret Odası Başkanı Thrasos Kalegridis, ilişkiler düzeldikçe ticaret adamlarına yol gösterici olacağını, ATO Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Büyükçıvgın ise turizmin her şeyin başında geldiğini ve beraberinde kültürel, sosyal alışveriş ve ticareti getireceğini kaydetti. Osman Özgüven de,  “Barış, dostluk ve dayanışma zaten ticareti beraberinde getirir” dedi. 

541 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri