BALIKESİR TİCARET BORSASI İKİNCİ KEZ İTİRAZ EDİYOR
Tarih : 2015.03.17  09:13:54
Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Çevre Planında tarımsal amaçlı entegre yapılacak parsellerin en az 20 bin metrekare büyüklüğüne sahip olmaları maddesine İl Tarım Müdürlüğü ve Balıkesir Ticaret Borsası itiraz etmişti. Ancak itirazlar değerlendirilmeden yeniden askıya çıkan planda bu maddelerde değişiklik yapılmaması üzerine Balıkesir Ticaret Borsası ikinci kez itiraz etmeye hazırlanıyor. Başkan Kula “İlimizde tarımsal ve hayvansal üreticilerin büyük kısmı aile işletmeleridir. Üretim alanlarına baktığımız zaman parçalı araziler yoğundur. Bu şekli ile küçük aile işletmeleri yaşam hakkı bulamayacaktır” dedi

Balıkesir’in tarım ve hayvancılığın en yoğun yapıldığı il olması bu özelliği ile Türkiye’yi doyuran il unvanına sahip olması ve ciddi bir kırsal nüfusa sahip olması tarım ve hayvancılık alanında yapılan düzenlemelerde etkilenen nüfusun da çok olmasına neden oluyor. Balıkesir Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Çevre düzen Planında tarımsal amaçlı entegre yapılacak parsellerin en az 20.000 metrekare büyüklüğü şartı getirilmesi, soğuk hava depoları yapılacak parsellerin en az 5 bin metrekare olacağı şartlarının ilimiz tarım ve hayvancılığında bazı sakıncalar doğurabileceğine dikkat çekildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula şunları söyledi:

AİLE İŞLETMELERİ BİTER

“İlimiz tarım ve hayvancılığın en yoğun yapıldığı ve ekonomisinin ve sanayisinin temelinin tarıma dayalı olduğu nadide illerden biridir. Bu özellikleriyle Balıkesir Türkiye’yi doyuran il unvanına sahiptir. Balıkesir batıda yer alıp en çok kırsal nüfusa sahip ildir. Balıkesir’de tarımsal ve hayvansal üreticilerin büyük kısmını aile işletmeleri oluşturmaktadır. Aile işletmelerinin sahip oldukları üretim alanları ve arazilere baktığımız zaman toprak bütünlüğünün olmadığını, parçalı arazilerin yoğun olduğunu görmekteyiz. Bu durum neticesinde askıda olan Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Çevre Düzen Planıyla üyelerimiz ve üreticilerimiz arasında yer alan tarımsal aile işletmelerine yaşam hakkı vermeyecektir.

1/100.000’lik Planın 8.20.1.7 maddesinde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu uyarınca mutlak tarım arazisi ve marjinal tarım arazisi olarak belirlenen arazilerde; T.C. Başbakanlık, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ilgili bakanlıklar ve bunların bağlı olduğu kuruluşları tarafından desteklenen projeye dayalı entegre olmayan tarımsal amaçlı yatırımlar ve destekleme projeleri ile en az 100 büyükbaş, 200 küçükbaş ve üzeri hayvancılık kapasiteli veya 50.000 adet kanatlı hayvancılık ve üzeri kapasiteli yatırımlarda bu planda tanımlanan yapılaşma emsalleri %50 oranında arttırılabilir” denmektedir. Bu madde ile gelecekte işletme kurmak isteyen üreticiler 8.20.1.6 maddesinde yer alan 20.000 metrekare tarımsal amaçlı entegre yapılacak parsel şartına takılarak ne işletme kurabileceklerdir ne de bu projeden yararlanabileceklerdir.

TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Balıkesir Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı, Plan Hükümleri uygulamaya konulursa başta üyelerimiz, üreticilerimiz ve ilimiz genelinde tarım ve hayvancılıkla iştigal eden ve ileride edecek tüm girişimcilerin önü kapanacak ve ticari hayatları bitecek hatta yaşam hakları ortadan kalkacaktır. Yine bu plan ile sektörler arasında kurulacak olan ilişkiler tıkanacaktır. Bu bağlamda askıda olan bu Çevre Planı’nın uygulamaya konması konusunda endişelerimiz bulunmaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz maddelerde bulunan koşulların üretim yapan ve ileride yatırım yapmak isteyen başta aile işletmeleri olmak üzere küçük ölçekli işletmelerin önünü tıkayacağı kanaatindeyiz. Konu ilimiz için hayati önem taşımakta. Balıkesir’i çok iyi tanıyan, kırsal alanın sorunlarını bilen milletvekillerimiz ve Balıkesir Büyükşehir Belediyemizin  planın bu ilgili maddelerinin ilimize zarar vermemesi için gerekli hassasiyeti göstereceklerini temenni ediyoruz.  Bahsedilen maddelerdeki arazi ölçülerinin ve imar durumundaki oranların, Tarım ve Hayvancılık alanında iştigal eden Üretici Birlikleri, Kalkınma Kooperatifleri, Ticaret Borsası, Ziraat Odaları gibi kurumlarla birlikte görüş alışverişi yapılarak karar verilmesi daha uygun olacaktır”

497 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri