SÜT TÜKETİMİNDE SINIFTA KALDIK
Tarih : 2015.05.22  09:20:00
Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 21 Mayıs Dünya Süt Günü kutlandı. HAYKOOP Başkanı Faruk Özen Sütün en büyük rakibinin gazlı içecek sektörü olduğuna dikkat çekerek "Ülkemizde son on yılda gazlı içecek oranı yüzde 45 artış sağlamıştır" dedi.

Balıkesir'de 21 Mayıs Dünya Süt Günü etkinlikleri hazırlanan kısa film gösterisi ile başladı. HAYKOOP Başkanı Faruk Özen yaptığı konuşmada "Süt üretiminde ve hayvan varlığında ilk 3 sıradaki yerini muhafaza eden Balıkesir imiz de süt üreten kooperatiflerin üst birliği olan HAYKOOP olarak her yıl gerek kendi başımıza gerekse diğer paydaş kurum ve kuruluşlarla etkinlikler yapmaktayız. Süt hem sağlığımız hemde milli ekonomimiz açısından asla ihmal edilmemesi gereken bir besin kaynağıdır. Vücudumuza sayısız yararlar sağlayan süt, ekonomik olarak da denge unsurudur. Sütün en büyük rakibi gazlı içecek sektörüdür. Dünyayı hakimiyeti altına alan gazlı içecek sektörü süt tüketimi önünde en büyük tehdittir. Gazlı içecek sektörünün lideri durumundaki ABD'de son on yılda kişi başına tüketim 174 litreden 138 litreye gerilemiştir. Ülkemizde ise aynı yıllar arasında 31 litreden 45 litreye yükselmiştir. ABD'de yüzde 25 oranında düşüş olurken, ülkemizde gazlı içecek oranı yüzde 45 artış göstermiştir. Dünya süt günü tüm süt üreten çiftçilerimize ve Balıkesirimize kutlu olsun hayırlar getirsin " dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur ise "Bu gün 21 Mayıs Süt Günü, HAYKOOP'ta 21 Mayıs'ta sütü tanıtmak , tüketimini arttırmak için bir farkındalık yaratıyor. Su hayat, ama sütte sağlık, sütün sağlığımıza faydaları ortada, amacımız süt tüketimini arttırmak. Balıkesir'de süt üretiminde bir problem yok, ama daha fazla tüketirsek üretimde artacak. Balıkesir 8 yüz bin tona yakın süt üretiyor. Bu üretimin artmasında, hayvancılığın Balıkesir'de gelişmesinde hükümetimizin vermiş olduğu desteklerin çok büyük önemi var. Balıkesir'li çiftçilerimizin de Tarım İl Müdürlüğümüzle beraber disiplinli bir şekilde üretimlerin hepsi kayıt altında ve Türkiye'de en fazla süt ve hayvancılık desteğini Balıkesir alıyor. Buda bizim çiftçimizin disiplinli çalışmasından kaynaklanıyor. Soğutma tankları kaliteli süt üretimini arttırıyor. Hükümetimizin desteği bundan 12 yıl önceki üretimden yüzde yüz daha fazla bir üretim var. Bizde süt tanklarını dağıtmaya devam ediyoruz bundan sonrada tarım ve hayvancılığa Büyükşehir Belediyesi olarak desteklerimiz devam edecek. Bende bir süt üreticisi olarak aranızdayım. Tabiki süt hayvancılığı yaptığımız için sütün ne kadar önemli olduğunu, hem üretici hemde tüketiciyim bende sütü severek tüketiyorum. İstiyoruz ki ülkemizde süt daha fazla tüketilsin"şeklinde konuştu.
Balıkesir Valisi Mustafa Yaman Birleşmiş Milletlerin 1956 yılında aldığı bir kararla 21 Mayıs'ın Dünya Süt Günü olarak kutlanmakta olduğunu belirterek "Bir ülkenin sosyal ve ekonomik açıdan güçlü olabilmesi bedensel ve zihinsel olarak güçlü sağlıklı yetenekli değerlerin çokluğuyla doğrudan ilişkilidir. Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının ortak hazırlanan ve 2011 yılında uygulamaya konulan okul sütü kullanma ilimizde 2014-2015 eğitim ve öğretim yılının 2. döneminde resmi ve özel ana okulu ana sınıfı, uygulama sınıfı ve ilk okul öğrencilerimize uygulanmaya başladı. İlimizde 65 bin öğrencimiz Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri olmak üzere haftanın 3 günü süt dağıtılarak sütle buluşturuluyor. Süt ve süt ürünlerinin yeteri kadar tüketimiyle özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu her yaş gurubu için büyük önem taşımaktadır. Ancak yapılan araştırmalar ülkemizdeki tüketim önerilen miktarların altında olduğunu ve Avrupa Birliği ülkelerine göre geride kaldığımızı göstermektedir. İnsan gelişiminin en önemli gıda maddesi olan sütün hem tanıtım hemde kamuoyuyla paylaşılması, dünya süt gününde böyle bir etkinlik yapılması hepimiz mutluluk duyuyoruz"dedi.
Konuşmaların ardından Dünya Süt Günü nedeniyle öğrenciler arasından düzenlenen yarışmalarda derece alan öğrencilere ödülleri Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A.Edip Uğur, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ve ilçe belediye başkanları tarafından verildi.

393 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri