AYVALIK UNESCO DÜNYA MİRASINA GİREBİLİR Mİ?
Tarih : 2015.05.25  09:30:38
22-23 Mayıs tarihlerinde UNESCO Dünya mirası ve Ayvalık kültürel peyzajı sempozyumu düzenlendi. Ayvalık Ar-Ge Derneği Güney Marmara Kalkınma Ajansı ortaklığıyla gerçekleştirilen sempozyumda, Ayvalık’ın UNESCO Dünya Kültür Mirasına alınması için yapılacak çalışmalar ele alındı.

Cunda Turizm Otelcilik Uygulama Oteli'nde saat 09.00’da başlayan sempozyumun açılışında Ayvalık Ar-Ge Derneği Başkanı Elçin Kılıç, Ayvalık’ın doğal, kültürel ve geleneklerinin korunması, geleceğine sürdürülebilir katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmayı başlattıklarını belirtirken GMKA temsilcisi ile BAÜ Ayvalık Meslek Yüksek Okulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Figen Erdoğdu, projeyi önemsediklerini ve çalışmanın her aşamasında destek vereceklerini ifade etti.  Sempozyuma, Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkan Yardımcıları Gökay Bacan, Uğur Dündar, BAÜ Ayvalık Meslek Yüksek Okulu, Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Kent Konseyi,  Ayvalık Park Forumu temsilcileri de katıldı.

“BALIKESİR’İN 12 KONUSU UNESCO LİSTESİNE GİRDİ”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Balıkesir’de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar doğrultusunda 12 konunun UNESCO Listesine girdiğini belirterek, “ Çetmi ve Tahtacılarda Kamberlik geleneği, Barana geleneği, Yağcıbedir Halıları, köy hayırları, keçe yapımı, Zili (Kilim) yapımı, Gönen’in iğne oyası, Deve oyunu, Şayat aba dokuma, Savaştepe’nin Sarıbeyler beldesindeki seferberlik çöreği, Pamukçu Bengi oyunları

UNESCO somut olmayan kültür mirası listesine şu anda girmiş bulunmakta. Öteden beri Kaz Dağları ve Ayvalık sürekli gündeme geliyor, bunun için çaba sarf ediyor ama demek ki bu konuda ciddi bir çalışma yapılmamış. Bu çalıştayın önemli bir basamak olacağını düşünüyorum. Ayvalık’ın UNESCO’ya girmesi konusundaki çalışmaların sonuçlanmasını diliyorum. Buna örnek olarak Bakanlık dosyasına baktım; Bursa’nın Cumalıkızık köyü listeye girmiş. Bizden yardım isterseniz bu konuda yardım sunmak görevimizdir” dedi.

“BİR AYAĞA KALKMA, DİRENME, BOY GÖSTERME FIRSATI BULDUK”

Kaymakam Namık Kemal Nazlı, ruhu güzelleştirenin kültürel değerler olduğunu belirterek, “Ruh güzelliği her şeyin ötesinde bir şey. Ruhumuzu güzelleştiren şey de tabii ki kültürel değerlerimiz. Milletler açısından konuşuyoruz bunu. Bu kültürel değerler her ne kadar geçmişten bize miras kabul edilse de aslında yaşayan insanlar açısından büyük bir sorumluluk; geleceğe devretme sorumluluğu.  Ayvalık için çok önemli bir adımı bugün itibariyle atmış bulunuyoruz. Emperyalizmin en vahşi ayağı kültürel yozlaşma ile milletleri ortadan kaldırma, yok etme ya da benliğinden koparma şeklindedir. Millet olarak ne yazık ki ucundan bucağından bu kültürel yozlaşmaya ulaşmış durumdayız. Bu çalışma ile buna karşı da bir ayağa kalkma, direnme ve boy gösterme fırsatı buluruz diye ümit ediyorum. 

Ayvalık güzel bir miras ama biz mirasyedi olarak görmemeli, davranmamalıyız. Bu mirasa bir şeyler katarak gelecek nesillere aktarmalıyız. Ayvalık kültür mirasını koruma açısından, Ayvalık’ın eski yerleşim yerini biraz daha rahatlatmak ve halkın daha iyi hizmet alması için Kaymakamlık ve Belediye Hizmet binalarının eski şehirden yeni gelişen şehre kaydırmayı düşündüm. Bununla ilgili bir adım attık. Başarabilirsek sıkışmış Ayvalık eski şehrini rahatlatabiliriz diye düşünüyorum. Kaymakam olarak benim elimden ne gelirse, Ayvalık’ın bir miras olarak yaşatılması ve geleceğe aktarılması için emeğimi harcamaya her zaman varım” dedi.

“DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRMENİN TERBİYE EDİCİ YÖNÜ VAR”

Türkiye’den 62 yerin UNESCO Geçici listesinde olduğunu belirten Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay, “Bu tip dünya mirası listesine girmenin bir çeşit terbiye edici yönü var. Onların normlarına uyma ile ilgili yapılması gereken şeylerin zorunlu hale getirilmesi gibi. AB’ye girerken tarımla ilgili ulaşımla ilgili bir yığın uğraşı içine girdik yıllardır bu da onun gibi. Epey çalışmak lazım son derece de faydalı. Ayvalık, UNESCO Dünya Mirası listesine karma ya da kültürel olarak girebilir. Bunu bir yıl içinde toparlar geçici listeye Ayvalık’ı sokarız şüphem yok” dedi.

“100 YIL SONRA BU SALONDAKİ İNSANLAR OLMAYACAK AMA AYVALIK OLACAK”

Mersin’de insan eliyle yapılmış Toroslar diyerek 10 katlı binaların çirkinliğinden ve düzeltilemeyeceğinden bahseden Vali Yardımcısı Olcay, “100 yıl sonra bu salonda olanların hiçbiri burada olmayacak ama Ayvalık burada olacak ve 100 yıl sonra Ayvalık’ın nasıl olacağına bu salondakiler karar verecek. Bir sonraki neslin bizi hayırla yadetmesi için şimdiden tedbir almalıyız. Ben 50 yıllık yaşamım boyunca Market için gelen turist görmedim. Siz gittiğinizde neyi görmek istiyorsanız burada onu sağlamalısınız. AVM için gelmez turist. Tarihi kente gelir. Burada olmaz, başka yerde de olmaz. Bu güzelliklerin sizin olduğunu bilmemiz yetmiyor, pazarlamanız lazım. Ayvalık çok güzel ee, çaycı markası gibi, bunu ben pazarlayıp turiste satarsam, uluslar arası piyasada bir değeri olursa, her zaman arandığında insanlar tarafından tercih edilen bir yer haline getirirsem o zaman Ayvalık güzel. Bana artısı olmayan bir Ayvalık’ın kimseye faydası yok. Bu tür bilimsel olarak başlayıp uygulamaya dönen çalışmalar çok önemli” dedi.

“SÜRECİN BİR YARISI KENTİ ANLATMAK SA DİĞER YARISI NASIL KORUYORUZU GÖSTERMEK”

1.            Oturumda konuşan Bergama Belediyesi Yaşagül Ekinci, UNESCO’nun çalışmalarındaki ifade özgürlüğünden beraber yaşamaya kadar belirlediği ana başlıkları anlatarak “ Zor bir sürece giriyor Ayvalık ama güzel bir süreç. Bizden sonraki süreçlerin takdir etmesi güzel. Bergama’da biz bizden önceki nesilleri takdir ettik; iyi ki paraları yokmuş diye. Apartman dikememişler. Umarım bizden sonraki nesil de bizi takdir eder. UNESCO kültürün bilimsel temellerle geleceğe aktarılmasını istiyor. UNESCO’nun ana çalışma alanları içinde bizim şu anda Ayvalık için düşündüğümüz Dünya Mirası listesi çok küçük bir parça, daha büyük düşünmemiz gerekiyor. Sürecin yarısı alanı tanımlamak ne kadar güzel olduğunu anlatmaksa, diğer yarısı bunu ne kadar koruyoruz, toplumda bu korumayı ne kadar bilimsel olarak yarattık konusudur” dedi.

Doğa, kültür ve geçmişten gelen gelenekler olarak belirlenen 3 farklı olgu ile Ayvalık’ın UNESCO Dünya Kültür Mirasına girmesi için yapılması gerekenler sempozyumda ele alındı. Sempozyumu , geçtiğimiz yıl Ekim ayında kurulan Ayvalık Ar-Ge, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ortaklığı, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği, Anadolu Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin katkılarıyla düzenliyor.

Ayvalık’ın doğal, kültürel ve geleneklerinden gelen değerlerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası'na alınması amacıyla; 22 - 23 Mayıs 2015 tarihleri arasında Ayvalık, Cunda Turizm Otelcilik Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilecek olan sempozyum halka açık olarak yapıldı. Alanlarında aktif çalışan akademisyenlerin, uzmanların, sivil toplum örgütü temsilcilerinin sunumlarının yer aldığı sempozyumun amacı; Ayvalık Kültürel Peyzaj'ının UNESCO Dünya Mirası ile ilişki çerçevesinin değerlendirilmesi olacak. Sempozyumdaki değerlendirmelerin ardından yapılacak atölye çalışmalarında elde edilecek veriler ışığında Ayvalık'ın UNESCO Dünya Mirası sürecinde yer alıp alamayacağına yönelik analizler tamamlanacak; ardından yapılması akademisyenlerce uygun bulunan bir dizi çalışma ile sürecin bir sonraki aşamaları belirlenecek. Ayvalık Ar-Ge bu süreçte tüm paydaşlar arasında iletişim ağı oluşturma, lobi çalışmaları, başvuru ve kabul süreçlerinde koordinatör dernek görevini üstlenecek. Sempozyumun ilk gününde ‘UNESCO Dünya Mirası’, ‘UNESCO Dünya mirası rejimi ve lobi çalışmaları’, ‘Kentlerin karar alma süreçlerinde katılımcı demokrasi araçlarını kullanmalarının UNESCO Dünya Mirası rejimine etkisi’, ‘Ayvalık UNESCO Dünya Mirası sürecinde stratejik iletişimin rolü’, ‘Ayvalık’ta mekansal değişimler’, ‘Kıyı yerleşimlerinde Kültürel mirasın korunması ve tehditler, Ayvalık tarihi depolar bölgesi, değerler, sorunlar ve koruma önerileri’, İkinci gününde ‘Cunda Ali Bey Adası geleneksel kent dokusu ve mimarisi/dünden bugüne bugünden geleceğe sürdürebilirlik’, ‘Mirasın tanımlanması; Bergama Kentsel Kültür varlıkları envanteri’, ‘Ayvalık Kültürel Peyzaj alanında yönetim planlaması’, ‘Ayvalık’ta kentsel morfoloji; ibadet binaları ilişkisi; kiliseler ve Hamidiye Camisi’, ‘Geleneksel Ayvalık kent dokusunun Hayrettin Paşa Mahallesi örneğinde değerlendirilmesi’, ‘Antikçağ’da Ayvalık’ başlıkları altında konular ele alındı. 

579 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri