“SAĞLIĞIMIZ TEHDİT ALTINDA!”
Tarih : 2015.07.01  09:24:18
Ayvalık Küçükköy Mahallesi Yonca 1 Mevkii sakinleri, fosseptiklerin kaldırılması ve kanalizasyon sistemine bağlanmaları konusunda yaşadıkları sıkıntılarla ilgili imza toplayarak Balıkesir Su Kanalizasyon İşleri (BASKİ) Ayvalık Müdürlüğüne başvurdu. Toplanan 330 imzayı veren ve konuyu Sağlık Bakanlığına taşımaya hazırlandıklarını kaydeden vatandaşlar, “Atık parasından geçtik sağlığımız tehlikede” dedi.

Pazartesi günü saat 15.00’te Balıkesir Su Kanalizasyon İşleri (BASKİ) Ayvalık Müdürlüğüne gelen Sarımsaklı Yonca 1 Mevkii Tepecik Caddesinin yaklaşık 50 sakini, kanalizasyon sistemine bağlanmak için Gönül Engin adlı vatandaş öncülüğünde topladıkları imzaları Şube Müdür vekili Özcan Kaykın’a teslim etti. Cadde sakinlerinin, çocuk, yaşlı, engelli mahallede yaşayan kişilerin ortak sorununun alt yapı olmaması olduğunu ifade etti. 

“ATIK SU BEDELİ ÖDEDİĞİMİZ HALDE DOLAN FOSEPTİĞİ ÇEKTİRMEK İÇİN AYRICA BEDEL ÖDÜYORUZ”

Cadde sakinleri, “Kanalizasyon sistemi kurulup daha önceden kullanılan fosseptikler birçok yerde kaldırıldığı halde bizim bölgemizde alt yapı çalışması başlamamıştır. Bu yüzden, İzmir yolu oteller bölgesi de bu sisteme bağlandığı halde aynı yolun karşı tarafı olan Yonca 1 Mevkiinde kanalizasyon sistemine hala geçiş yapılamamıştır. Ayrıca atık su bedellerimizi ödediğimiz halde dolan fosseptiklerimizi çektirmek için de ayrıca bedel ödemek durumunda kalmaktayız. Semtimizdeki fosseptikler hem çevre kirliliği yaratmakta hem de halk sağlığı için bir risk oluşturmaktadır. Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak hepimizin hakkıdır. Sesimizi duyurmak için bireysel olarak her yere başvurduk, bize söylenen cevap hep benzer şeyler oldu. Ayvalık BASKİ Müdürümüz Sadettin beyin bize söylediği cevap,  ödenek ve plan proje için çalışılıyor,  bir de biliyorsunuz para durumu çözülünce halledeceğiz olunca biz halk olarak çaresiz kaldık.  Çünkü bu sorunları bizler yaşıyoruz, evlerimizde keskin lağım kokusu ve hiç görmediğimiz böcekler türemeye başladı. Bazı yazlıkçılar evlerine gelmediği için çekilemeyen fosseptikler taşıyor,  oradan üreyen böcekler çocuklarımızı ısırıyor. Çocuklarımızı yüksek ateş ve kusma titreme şikâyetleriyle acillere kaldırmak sorunda kalıyoruz.  Yaslılarımızda nefes darlığı ve alerjisi olanlar var, engelli arkadaşlarımız var. Tedbir alınmadığı sürece sağlık sorunlarımız artıyor. Bizler bir an önce YONCA 1 mevkiinde eksik olan alt yapı çalışmasının bitirilmesini kanalizasyon bağlantılarımızı yapmayı istemekteyiz. Halkımızın sesidir bu topladığımız imzalar” dedi. 

“HER SENE EYLÜL AYINDA YAPILACAK DENİYOR. HANGİ SENENİN EYLÜL AYINDA YAPILACAK?”

Konuyu Sağlık Bakanlığı ve İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacaklarını belirten vatandaşlara Şube Müdür vekili Özcan Kaykın tarafından yapılan açıklamada, “Biz bir kurumuz, savsaklamıyoruz. Plan Bütçe Daire Başkanlığı ile yazışmalarımızı yaptık. Ayvalık’ta olmayan hatlarımızı bildirdik. Bekliyoruz” dedi. Açıklama üzerine vatandaşlar, “Her sene durumu anlattığımızda Eylül ‘de yapılacak deniyor, planlanıyor deniliyor. Hangi senenin Eylül ayında yapılacak bari onu söyleyin. Saraya para var da alt yapımıza para yok mu? Sağlığımız tehlikede. Kesin çözüm istiyoruz” dedi.

“HEM ÇEVRE KİRLİLİĞİ YARATMAKTA HEM DE HALK SAĞLIĞI İÇİN BİR RİSK OLUŞTURMAKTADIR”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı BASKI Genel Müdürlüğüne gönderilen dilekçede; ‘Küçükköy mahallemizde kanalizasyon sistemi ve biyolojik arıtma tesisi kurularak daha önceden kullanılan fosseptikler kaldırılmış bulunmaktadır. İzmir yolu oteller bölgesi de bu sisteme bağlanmıştır. Fakat aynı yolun karşı tarafı olan YONCA 1 Mevkiinde kanalizasyon sistemine bağlantı yapmamız hala mümkün olmamıştır. Semtimizdeki fosseptikler hem çevre kirliliği yaratmakta hem de halk sağlığı için bir risk oluşturmaktadır. Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak hepimizin hakkıdır. Bizler atıksu bedellerimizi ödediğimiz halde dolan fosseptiklerimizi çektirmek için de ayrıca bedel ödemek durumunda kalmaktayız. Sesimizi duyurmak için bireysel olarak her yere  başvurduk ancak sonuç alamadık. Halk olarak çaresiz kaldık.  Bu sorunları bizler yaşıyoruz, evlerimizde keskin lağım kokusu  ve hiç görmediğimiz böcekler türemeye başladı. Bazı yazlıkçılar evlerine gelmediği için çekilemeyen fosseptikler taşıyor,  oradan üreyen böcekler çocuklarımızı ısırıyor. Çocuklarımızı yüksek ateş ve kusma titreme  şikâyetleriyle acillere kaldırmak sorunda kalıyoruz.  Yaslılarımızda nefes darlığı ve  alerjisi olanlar var, engelli arkadaşlarımız  var. Tedbir alınmadığı sürece sağlık sorunlarımız artıyor. Halkımızın sesidir bu topladığımız imzalar. Bizler bir an önce YONCA 1 mevkiinde eksik olan alt yapı çalışmasının bitirilmesini kanalizasyon bağlantılarımızı yapmayı istemekteyiz’ denildi.

630 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri