“TABİAT PARKINA BETON DÖKÜLÜYOR!”
Tarih : 2015.07.28  10:19:15
Ayvalık Ali Bey Adası Pateriça Mevkiinde sondaj yapıldığını belirleyen Ayvalık AR-GE Derneği ve Ayvalık Tabiat Platformu, Pazartesi günü ilgili kurumlara sondaj ve betonlama yapan şirket hakkında şikâyet dilekçesi verdi.

Nilgün KAYA

Dilekçede, ’Danıştay kararına göre, 2009 değil 2004 yılı revizyon planının geçerli olduğu’ hatırlatıldı.

Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan 17 bin 950 hektarlık Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içindeki Ali Bey Adası Pateriça mevkiinde yapılan sondaj ve betonlama çalışmasına ilk tepki Ayvalık AR-GE Derneği ile Ayvalık Tabiat Platformundan geldi.

ŞİKAYET DİLEKÇESİ VERİLDİ

Tabiat Parkını korumaya ilişkin yasa ve mevzuata aykırı olarak SS. Ege Turistik Tesisleri Arsa Yapı Kooperatifi tarafından sondaj çalışması ve toprak zemin betonlama işlemi yapıldığını belirten dernek ve platform, bilgilendirme için Ayvalık Kaymakamlığı ve Belediye, şikâyet için de Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna dilekçe verdi.

“KARAR KESİN; 2009 DEĞİL, 2004 YILI REVİZYON PLANI GEÇERLİDİR”

 Pazartesi günü verilen dilekçede, ‘İlçemiz “Ayvalık Adaları Tabiat Parkı” içindeki Pateriça Sahilinde, SS. Ege Turistik Tesisleri Arsa Yapı Kooperatifi tarafından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na ve ilgili mevzuata aykırı şekilde sondaj çalışması ve toprak zemin betonlama işlemi yapıldığı 26.07.2015 tarihinde çekilen fotoğraflarda da görüleceği üzere tespit edilmiştir. Ayvalık Belediyesi Zabıta Birimini arayarak konuya ilişkin müdahale talep edilmiş ve Zabıta Birimi araziye giderek tarafımıza; ilgili tüzel kişilik muhataplarının “DSİ 25. Bölge Müdürlüğünden sondaj yapma izinleri” ve ilgili Bakanlık izinleri olduğunu beyan ettiklerini ifade etmişlerdir. Ayvalık Tabiat Platformu olarak,  Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın iç işleyişini tamamen değiştiren 2009 Yılı Revizyon Planının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (bakanlık işlem sırasında Çevre ve Ormancılık Bakanlığı adını taşıyordu) aleyhine Danıştay 6. Dairesinde açmış olduğumuz dava lehimize sonuçlanmıştır. Tabiat Parkının koruyucu hükümlerini yok ederek, Mutlak Koruma Alanlarının önemli bir bölümünü Sınırlı Kullanım Alanlarına dönüştüren, yapılaşmanın, eski eserleri farklı amaçla kullanmanın yolunu açan, Bölgenin imar durumuna etki edecek koruma sınırları değişikliğini içeren 2009 Revizyon Planı Danıştay 6'ncı Dairesi tarafından iptal edilmiştir. Danıştay 6. Dairesi Başkanlığı tarafından 2012/368 Esas sayısı,12/02/2013 tarihinde tarafımıza tebliğ edilen kararda, 2009 Revizyon Planı'nın; Ali Bey (Cunda) Adası, Hakkıbey Yarımadası ve Sarımsaklı Yarımadası üzerindeki mutlak koruma alanlarının sınırlarını çok azalttığı, bu bölgelerin en can alıcı noktalarını mutlak koruma kapsamından çıkarttığı ifade edilmiştir. Karar Danıştay üst kurulunun 28 Ocak 2014 tarihli oturumunda görüşülerek kesinleştirilmiştir. 2009 Yılı Revizyon Planının Danıştay tarafından iptali sebebiyle, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nı mutlak koruma alanı olarak gören 2004 Yılı Planı geçerlidir. Şikâyet gerekçesi uygulamalar 2004 yılı Plan Karar ve Hükümlerine de aykırıdır’ denildi.

“ARAZİYİ ESKİ HALİNE GETİRİN, CEZAİ İŞLEM UYGULAYIN”

Bu çerçevede yetkililerden,   ‘İlgili yasa ve mevzuata aykırı –varsa- idari işlem, karar, ruhsat ve izinlerin araştırılarak iptali, devam eden sondaj çalışmalarının ve toprak betonlama işlemlerinin durdurulması, ,ilgili arazinin eski hala getirilmesinin sağlanması, doğal yapıya verilen zararın tam tespit edilmesini ve mümkün olduğunca giderilmesini, bu tespitin kamuoyu ile idarenin saydamlığı ilkesi gereğince paylaşılması, yasaya ve mevzuata aykırı sondaj ve betonlama işlemleri yapan ilgili tüzel kişilik hakkında gerekli idari ve cezai yaptırımların uygulanması, yapılmakta olan sondaj ve betonlama çalışmasına ilişkin varsa izin, işlem ve kararların dayanaklarının tarafımıza yazılı olarak iletilmesi, yasaya ve mevzuata aykırı varsa verilmiş idari izin, karar ve işlemleri düzenleyen yetkililer hakkında ilgili kurumlarına, amirlerine bildirimde bulunulması, yasaya ve mevzuata aykırı inşa amacı taşıyan tüm izin, karar, ruhsat, işlem başvurularının ilgili tüm kurumlarda takibi ile iptal ve reddinin sağlanması, ilgili şikayet konusu “mutlak koruma” alanında gerçekleştiğinden ve emsal teşkil edeceğinden Ayvalık Adaları Tabiat Parkına ve doğaya geri dönülmez zararlar vereceğinden acilen müdahale edilmesi istendi.

Dernek ve Platform temsilcileri, 60 günlük idari dava süresi içinde ilgili makamlar gereğini yapmadığı takdirde idari dava açma yoluna gideceklerini söyledi. 

777 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri