GÜNEY AFRİKA'DAKİ FIRSATLAR DEİK İLE MASAYA YATIRILDI
Tarih : 2015.07.29  10:10:23
DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Türkiye-Güney Afrika İş Forumu'ndan olumlu mesajlar çıktı.

DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın’ın ev sahipliğinde bugün İstanbul’da gerçekleşen Türkiye-Güney Afrika İş Forumu'ndan olumlu mesajlar çıktı. Forum, T.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Güney Afrika Cumhuriyeti Kobilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe, Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo’nun katılımlarıyla gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “Hedefimiz iki ülke arasındaki potansiyelden maksimum verimi elde etmek, ticaret politikalarına yoğunlaşmak ve ortak yatırımları arttırmaktır” dedi. Afrika stratejisi sayesinde ile ticari ve ekonomik ilişkilerde önemli mesafelerin kat edildiğini belirten Yıldırım, Afrika’daki Türk yatırımlarının 6,3 milyar dolara ve Türk müteahhitlik firmaları tarafından kıtanın tamamında üstlenilen projelerin değerinin 55 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Türkiye’nin Sahra Altı Afrika’daki en büyük ikinci ticaret ortağının Güney Afrika olduğunu belirten Yıldırım, iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki kattan fazla arttırıldığını söyledi. Yıldırım, “Türkiye’nin sadece Güney Afrika’da yaklaşık 500 milyon dolar değerinde yatırımı mevcuttur. Müteahhitlerimizce bugüne kadar Güney Afrika’da 19 milyon dolar değerinde toplam 3 proje üstlenilmiştir. Türkiye-Güney Afrika 3. Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısını 2015 yılı bitmeden gerçekleştirebiliriz” dedi. İki ülke arasındaki ticaretin ve yatırımların hedeflenen seviyelere çıkması için 2000 yılında imzalanan “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması”nın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, mevcut potansiyel ve stratejik pozisyonlarına bakıldığında, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için sayısız fırsatların olduğunu hatırlattı.
Güney Afrika Cumhuriyeti Kobilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe, Güney Afrika’nın birçok ülke ile tercihli ticaret anlaşmasının olduğunu söyledi. İki ülkenin stratejik konumlarından faydalanılması gerektiğini belirten Thabethe, Afrika’da Güney Afrika’nın ekonomik güç olarak yoluna devam ettiğini söyledi. Güney Afrika’da yatırımcılar için önemli fırsatların bulunduğunu belirten Thabethe, Türk işadamlarına yerel üreticiler ile ortaklık kurabileceklerini, ülkenin bir yatırım destinasyonu olduğunu söyledi. Afrika'nın nüfusunun 1 milyar civarında olduğunu ve Güney Afrika'dan her yere açılımın mümkün olduğunu hatırlatan Thabethe, "Gümrük vergilerimiz iş adamları için son derece dostane seviyede. Teşviklerle de doğrudan yatırımları cezbediyoruz" dedi.
Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo, gelişmekte olan ülkelerin bir takım engeller ve zorluklar ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Güney Afrika ile Türkiye’nin işbirliği ve yatırım fırsatlarını atağa geçirmek için çalıştıklarını belirten Khumalo, Güney Afrika’da Arçelik ve Anadolu Holding’in büyük yatırımcılar arasında olduğunu söyledi. Khumalo, iki ülke ekonomilerinin ortak platformlarda küçük ve orta ölçekli şirketler için bir araya gelmesi gerektiğini belirtti.
DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Afrika kıtasının en büyük ekonomisi ve Sahra Altı Afrika’nın ekonomik lideri olan Güney Afrika ile Türkiye’nin ticaret hacminin 2014 yılında 1 milyar 734 milyon dolar olduğunu söyledi. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin zengin hammadde kaynakları, tekstil, turizm otomotiv ile tarım gibi sektörlere ve oturmuş bir altyapıya sahip olduğunu belirten Taşkın, iki ülke arasındaki ticaretin çeşitlendirilerek geliştirilebileceğini vurguladı. Güney Afrika’da gerçekleştirilmesi planlanan projelerde Türk iş adamlarının önemli roller alabileceğini vurgulayan Taşkın, firmaların Güney Afrika piyasasında kısa vadeli değil uzun vadeli planlama ve strateji izlemeleri gerektiğini söyledi.

326 kez okundu
Diðer Ekonomi Haberleri