AYVALIKLILAR İSYANDA; “SULAR AKMIYOR, KANALİZASYON TAŞIYOR, ULAŞIMDA KAOS VAR”
Tarih : 2015.08.19  09:08:51
Su kesintileri, Kanalizasyon taşıntıları, trafik yoğunluğu ve ulaşım sistemindeki kaos, cadde ve sokaklardaki karmaşıklık, hizmet kalitesindeki yetersizliğe karşın fahiş fiyat uygulaması 2015 yaz sezonunda Ayvalık turizmini baltaladı

. Tüm sorunlar çözüm beklerken su kesintisi ve kanalizasyon taşıntıları bu yıl turizme en büyük darbeyi vuran sorunlar oldu.

12 ay turizm hedefleyen Ayvalık 2015 yaz sezonunu, elinde olan 3 aylık zaman dilimini de kaybetme tehlikesi altında sorun ve eksilerle geçiriyor.

GÜNLER SÜREN SU KESİNTİLERİ VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ, TURİSTLERİ KAÇIRDI

Ayvalık’ta kışın kendini gösteren, yaz sezonunda ise büyük sıkıntılara neden olan 5 sorunun en önemlisi su kesintileri oldu. Siyasilerin ‘Yaz sezonunda su kesintisi olmayacak’ sözüne rağmen alt yapıdaki yetersizlik Ayvalıklılara günler süren su kesintileri olarak geri döndü. Yeni su hattı çalışmalarına devam ederken diğer hatlarda sıkça yaşanan patlaklar Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İşleri Müdürlüğünce (BASKİ) onarılmaya çalışılıyor. Saat 00.00’dan sonra bir gece Şirinkent, bir diğer gece Ali Bey (Cunda) Adasına su veriliyor. Bu hafta içinde Küçükköy Mahallesi Sarımsaklı-Badavut mevkilerinde yaşanan ve 4 gün süren su kesintisinde vatandaşlar, para ödeyip tankerle su getirerek, marketlerden aldıkları ya da denizden doldurdukları suları kullanarak çözüm bulmaya çalıştı.  İlçenin yüksek kesimlerindeki evlerde ise sıklıkla suların akmadığı biliniyor. vatandaşlar, günler süren su kesintilerinden, Yazlıkçılar da su kesintileri, BASKİ’nin kesintileri ve ne zaman su verileceğini bildirmemesinden Yazlıkçılar kesintilerin yanı sıra suda kendilerine uygulanan 15 ton kotasından şikayetçi. Turistik tesis işletmecileri su kesintileri nedeniyle rezervasyonların iptal edildiğini veya gün olarak azaltıldığını belirtiyor. Armutçuk Derya Kent’te yaşayan Orhan Özkan, “Günde 6 sat suyu görür olduk. Allahtan depomuz var da suyu yakalıyoruz. Depomuz olmasa onu da göremeyeceğiz. Gece 12.00’den sonra su geliyor sabah saatlerinde damla su yok. Hatlar eski deniyor ama geçen sene de biraz sorun yaşamamıza rağmen hiçbir sene bu kadar sorun yaşamadık. Çayımı, yemeğimi paralı su ile yapar oldum. BASKİ ya suyumuzu versin ya da çözümü ve aldığı paraları  Ayvalık Belediyesine bıraksın” dedi. Badavut’ta yaşayan Uygur Akın, “Suların ne zaman gideceği, ne zaman geleceği belli değil. Bulaşık yıkanmıyor, tuvaletler kirli kalıyor. Sıkıntı yaşanmayacağı söyleniyordu ama daha fazla sıkıntı yaşadık bu sene.  Denizde duş aldık, damacana sularla iş yaptık. Yetkililerin kesinti süresi konusunda vatandaşı bilgilendirmesi gerek. Artık Ayvalık’ta su sıkıntısı yaşanmamalı” dedi.

SOKAKLAR VE DENİZ KIYISI KOKUYOR

Geçtiğimiz yıl, Küçükköy’de bulunan Atık su Arıtma Tesisindeki bakterilerin ölmesi ve vidanjörler tarafından bacalardan bırakılan atıklar arasında sanayi atıklarının ve siyanür dahil ağır metallerin olduğu iddiası ile sarsılan Ayvalık’ta,  kış aylarında sokak aralarındaki kanalizasyon taşıntıları yazın devam ederken Ayvalıklılar ek olarak denize akan foseptiklerle karşılaştı. Kanalizasyon taşıntıları hemen her sokakta yaşanırken görüntü kirliliği, koku ve beraberindeki çevre sağlığı sorunu ile Ayvalık’ın güzel yüzünü örseliyor. Yağmur drenaj kanallarının olmaması, yağmur sularının kanalizasyon hattına karışmasına, bunun yanı sıra kent içindeki muayene bacaları ve büzlerin 1 yıldır temizlenmemesi, kum ve çöple dolmasının da taşıntılara neden olduğu biliniyor. Ayvalık ilçe merkezindeki büzler temizlik bekliyor. Haziran ayının ortasında çalışma başlatan BASKİ Cunda’dan gelen kanalizasyon hattını, merkez hattından ayırarak direk terfi merkezine yönlendirdi.1 hafta içinde hattın devreye gireceği açıklandı. Cunda için sorunun çözümlenmesi beklenirken Küçükköy Mahallesinde Gümrük ve Badavut mevkilerinde hala arıtma tesisine bağlanmayan site ve evlerden, atıkların vidanjörler aracılığı ile çekilmesi yapılan projelerin işlevselliğini sorgulatıyor. Özel vidanjörlere ücret ödeyerek atıklarını taşıtan vatandaşlar, vidanjörlerin 1 haftadır ‘ruhsatsız’ oldukları gerekçesi ile BASKİ tarafından çalışmaları durdurulması nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

TRAFİKTE İSTANBUL YOĞUNLUĞU, ULAŞIMDA KAOS

Yaz aylarında İstanbul Trafiği yaşanan Ayvalık’ta, 2’si motorize, 2’si araçlı toplam 4 kişilik Trafik ekibi Şube Komiseri Savaş Sağtaş yönetiminde İstanbul trafiği ile baş etmeye çalışıyor. Yaz sezonunda eski hastane binasından meydana yaklaşık yarım saat, Sarımsaklıdan ilçe merkezine kimi zaman 1 saat süren trafik çilesi vatandaşı canından bezdirirken ilçede bu yaz ulaşım sisteminde yapılan yeni düzenlemede tam oturmayınca karmaşa arttı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Toplu ulaşım planı kapsamında Ayvalık’ta Akıllı Balkart uygulamasına geçişi yine ertelenirken 65 yaş üstü vatandaşların henüz kart alamaması, nüfus cüzdanlarını gösterip araca binecekleri açıklanmasına karşın kendilerinden ücret talep edilmesi nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

Şevki Sipahi adlı vatandaş, “Altınova’da yaşıyorum. Yeni düzenleme ile Ayvalık’tan Altınova’ya giden araçların ilçe merkezinden geçmeyerek yeni hastaneden Altınova’ya gitmesi, sadece ring yaparken Tansaş karşısından Altınova’ya gidecek yolcuyu alması yanlış ve saçma buluyorum. 65 yaş üzerindeyim, kartlar henüz hazır olmadığı için nüfus cüzdanımla geçebileceğim açıklandı ama bizden ücret isteniyor. Şoförler bize talimat gelmedi diyor. Bu sistem dolmuşların ve otobüslerin değişmesiyle şoförlere büyük külfet getirdi. Adamların rızasını almadan sadece emir vererek bu sistem değişti.  ‘Hat ruhsatınızı iptal ederiz’ demişler şoförlere. Yeni sistem tam bir kaos. Ayvalık’ın trafik sorunu var. Niye kat garajı yapılmıyor? Yer var. Burada bir menfaat çatışması var ama olan halka oluyor” dedi.

Ayvalık’ta yaşayan Serpil Havaeri adlı vatandaş, “İlçe olarak büyükşehre bağlıyız. İlçe belediyesinin ve büyükşehir belediyesinin yapacağı işler ayrıldı. Bu konu tamam. Ancak şu anda sıkıntı çeken ilçede yaşayan vatandaş. Burada yaşayan ya da tatile gelen vatandaş. İlçe belediyesi olarak, büyükşehir belediyesi ile yaşanan bu sıkıntı görüşüldü mü? Görüşüldü ise çözüm üretme noktasına gelindi mi? İlçe belediyesinin bu konuda bir yaptırım gücü var mı? Yoksa iş büyükşehirde bitiyor mu deniliyor? Ayvalık'ta yaşanan özellikle susuzluk partiler üstü bir durum arz etmekte. Birilerinin bir şeyler yapması lazım. Susuzluk, kötü koku,sivrisinek,ulaşım. Cennet Ayvalık perişan durumda” dedi.

 Değişen güzergâhların yarattığı sıkıntı, vatandaşları, alınan yeni araçlardaki problemler şoförleri canından bezdiriyor. Küçükköy ve Altınova araçlarının kent içinden çıkartılarak çevre yoluna verilmesinin zaman kaybı yarattığını belirten vatandaşlar, özel araçlara bu uygulamanın yapılmasını toplu taşımanın mutlaka kent içine girmesi gerektiğini söyledi.  Vatandaş, hiçbir uyarı yapılmadan uygulamaların değişmesine de tepki gösterdi.

CADDE VE SOKAKLARDA KARMAŞA

Talatpaşa Caddesine motosiklet girişi yasaklandı,  Barbaros Caddesine taşıt trafiği belirli zamanlarda durduruldu ama ilçe sokaklarındaki karmaşa bitmiyor. Yasaklara uyulmaması, kaldırımlarda bitmeyen işgaller, levha ve reklam tabelalarının yarattığı görsel kirlilik ve karmaşa, Ayvalık’ın tarihi yüzü ve sakin yapısına uymuyor.  Neslihan Kürtül Anaz, “Kararlarda sıkıntı yok ama uygulamalarda sıkıntı yaşanıyor. İnsanların kurallara uyma konusundaki saygısızlığı, vurdumduymazlığı, yaptım oldu diye düşünmesi ve uygulamanın kontrol edilememesi sıkıntı yaratıyor. Kaldırımlarda, motosikletler ve esnaf işgalinden yürümekte zorlanıyoruz. Mecburen taşıt yolunu işgal etmek zorunda kalıyoruz. Bu sorunlar giderilirse bizlerde gelen turistlerimiz de daha rahat dolaşır ve düzenli bir kente geldiğini düşünür” dedi.

“HİZMET KALİTESİ DÜŞÜK, FİYATLAR YÜKSEK”

Ayvalık’ta yaz sezonu işletmelerin yiyecek ve içeceklere yaptığı zamla başlıyor. Ayvalık’ta çay 1.5, kahve 3 ila 5 lira, tost ise 5- 9 lira arasında satılıyor. Bazı vatandaşlar sosyal medya üzerinden 12 liraya tost yediklerini yazarken fiyatların ani artışlar tepki topluyor.  Yoğunluk nedeniyle hizmet kalitesinde düşüş yaşanırken fiyatların farklı ve fahiş olması düşündürüyor. İstanbul’dan Ayvalık’a geldiğini söyleyen Fatih Yılmaz, “İşletmelere ruhsat alırken ve yenilerken zorunlu olarak kurs verilmeli. Turizm nedir, turist niçin kazıklanmaz, insanlara niçin çifte fiyat politikası uygulanmamalı ve turistleri memnun edersek tavsiye yöntemi ile daha çok kişinin Ayvalık’a geleceği anlatılmalı. Plajlarda bir şezlong koyarak, yollara masaları atarak hizmet olmayacağı, bu masaların temizlenmesi ve güzel hizmet verilmesi gerektiği anlatılmalı. Ayvalık’ta bunlar var mı, yok. Dikkatimi çeken bir diğer konu, ilçede ilk gittiğimiz yerdeki hizmet kalitesini sonraki gidişlerimizde bulamıyoruz. Aynı lezzet, aynı hizmet kalmıyor. Birini bir yere götüreceğin zaman düşünüyorsun acaba iyi mi kötü mü, çay, kahve bile gündüz ayrı gece ayrı” dedi.

Ayvalık’ın bu seneki sorunları bu konularla sınırlı kalmadı. Sivrisinek yoğunluğu, gürültü kirliliği, illegal parklanma,  sahillerde şezlong ve şemsiye işgali gibi konular da acil olarak ele alınması ve çözümlenmesi gereken konular olarak dikkat çekiyor. 

683 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri