“65 YAŞA BALKART EZİYETİ YAPILDI”
Tarih : 2015.09.02  09:21:15
Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin Toplu ulaşım planı kapsamında Akıllı Balkart uygulamasına geçişi, Ayvalık’ta en çok 65 yaş üstü vatandaşları etkiledi.

Yaklaşık 2 aydır ne kart kuyruğu ne de yaşanılan sıkıntıların bitmediğini belirten vatandaşlar, “65 yaşa Balkart eziyeti yapıldı” diyerek tepki gösterdi. 

Ayvalık’ta Balkart almak zorunda kalan 65 yaş üstü vatandaşlar, 2 aydır Kayalar İş Hanı içindeki Balkart Kişiselleştirme Merkezi önünde kuyrukta bekliyor. Sadece 2 personelin hem başvuru aldığı hem de daha önce verilen kartlarda sistemle eşleşmemesi nedeniyle karşılaşılan bir sorunu çözmeye çalıştığı merkezde kuyruk, 1 Eylül günü daha artarak pasaj dışındaki caddeye, oradan Merkez Karakoluna ulaştı.

“PERSONEL SAYISININ YETMEDİĞİNİ YETKİLİLER GÖRMÜYOR MU?”

Önceki yıllarda sadece nüfus cüzdanlarını göstererek toplu taşımadan ücretsiz yararlanan 65 yaş üstü vatandaşlar, Balıkesir’de değişen toplu taşıma planı kapsamında Balkart’a dahil edildi. Başvuru için sadece nüfus cüzdanı fotokopisi ve bir fotoğraf talep edildiği açıklanmasına karşın, ‘Balıkesir Belediye Meclisi henüz karar almadı’ denilerek durdurulan başvurular başlayınca 7.5 lira kart parası alınacağı öğrenildi.  Nüfus cüzdanı, bir fotoğraf ve parası ile kart almaya gelenler bu kez, kart bekleyen çok sayıda vatandaş, kuyrukta uzun süren bekleyiş, saat 08.00 yerine saat 09.00’da açılan merkez ve sayıca yetersiz personel sorunları ile karşılaştı.  Başvurusun yapan vatandaş, kartını hemen alamadı. Vatandaşlara 1 Eylül tarihinde kartların dağıtılacağı duyurusu yapıldı.

1 Eylül Salı günü, 2 aydır pasaj içinde var olan vatandaş kuyruğunun sayısının artmasına neden oldu. kuyruk pasaj dışına çıkarak Merkez Karakoluna kadar uzandı. Sadece 65 yaş üstü vatandaşlardan oluşan kuyruk nedeniyle, kart alması zorunlu tutulan diğer vatandaşlar kart alamadı.

“VATANDAŞLARDAN 1 BİNİŞ ÜCRETİ DENİLEREK 7.5 LİRA ALINIYOR, BİZ ÜCRETSİZ BİNECEKSEK NEDEN BİZDEN  KART PARASI 5 LİRA DEĞİL DE 2.5 LİRA FAZLA PARA ALINIYOR”

 Kuyrukta sıra bekleyen vatandaşlar, kendilerine eziyet edildiğini söylerken diğer vatandaşların 1 biniş ücreti denilerek karta 7.5 lira verdiğini, 65 yaş üstünün ücretsiz bineceği göz önüne alınırsa 2.5 lira fazla paranın kendilerinden neden alındığını sordu.

“7.5 LİRANIN BELGESİ YOK”
Kuyrukta bekleyen vatandaşlardan Yakup Can,” İlk geldiğimde eski kartım var diye yeni kart almam gerekmediğini söylediler. İkinci geldim yine aynı. 15-20 gün evvel istenenlerin verdim bugün hala kuyruktayım. Ve bizden istenen 7.5 lira için belge istedim maalesef vermediler. 7.5 liranın belgesi yok” diyerek tepki gösterdi.

“YAPILAN KIRTASİYECLİK. KALDIRIN BUNU HÜVİYETLE GİDELİM”

Erdoğan Adem adlı vatandaş ise, “Emekli devlet memuruyum. Türkiye Cumhuriyetinin verdiği hüviyet dünyanın her yerinde geçiyor. Türkiye’de neden geçmiyor? Bu kırtasiyecilik hem devlete masraf hem vatandaşa eziyet oluyor. Kaldırın bunu hüviyetle gidip gelelim. Geçen sene hüviyetle gittik geldik gayet rahattık. Bu eziyet ne için? Alınan para vurgunculuk düpedüz” dedi.

Ulaşım sisteminden ücretsiz olarak yararlanacağı açıklanan 65 yaş üstü nüfusun yoğun olması nedeniyle kişi başına alınan 7.5 lira önemli bir miktara dönüşüyor. Vatandaşlar, para ödemelerine karşın gerek başvuru gerekse  kart dağıtımı sırasında kendilerine neden bu eziyetin yaşatıldığını, sorarken teknolojik olduğu belirtilen kartlar için başvuru ve hazırlık süresince de teknolojiden yararlanılabileceğini hatırlatıyor.

 

 

851 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri