SURİYELİ MÜLTECİLERİN ALMANYA HAYALİ ŞİMDİLİK SONA ERDİ
Tarih : 2015.09.02  09:23:20
Macaristan Başbakanlığı'na bağlı olarak çalışan Bakan ve aynı zamanda hükümet sözcülüğü de yapan Janos Lazar’ın yaptığı açıklamayla, Suriyeli mültecilerin Almanya’ya gitme hayalleri şimdilik sona erdi.

Bakan Janos Lazar, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in açıklamasının ardından gerekli mesajları aldıklarını, Avrupa Birliği serbest dolaşım kriterleri çerçevesinde uygulamalara devam edeceklerini, bundan böyle Schengen vizesi olmayan hiçbir mültecinin Avusturya ve Almanya’ya gitmelerine izin vermeyeceklerini açıkladı. Bu açıklamaların ardından başkent Budapeşte’deki Doğu Garı’nda trenlere binerek Almanya’ya gitmek isteyen binlerce Suriyeli mülteci, yüzlerce çevik kuvvet polisi eşliğinde 1 buçuk saat süren bir çalışmanın sonucu gar binasından zorla çıkartıldı. Dün Macar devletinin izin vermesiyle başkent Budapeşte’deki Doğu Garı’ndan Almanya’ya gidebilmek için saatlerce bilet almak için kuyruğa giren Suriyeli mültecilerden 3 bin 600’ü Avusturya’nın başkenti Viyana’ya gitmişti. Macar polisler gara giren girişleri kordon ve polis gücüyle tamamen kapatırken, sadece normal tren yolcularının girmesine izin vermeye başladı.
Gar etrafında toplanan Suriyeli binlerce mülteci trene binmek için zaman zaman Macar polisini ve Macar devletini protesto ederken, mülteciler çaresizce trene binmelerine izin verilmesini beklemeye devam ediyor. Türkçe söylediği şarkı ve türkülerle tanınan Macar sanatçı Hanna Berger İHA muhabirine yaptığı açıklamada, neler olduğunu anlayamadığını ancak çok üzüldüğünü belirterek, “Macaristan’da, Budapeşte’de neler var. Bu zavallı insanlarla nasıl uğraşıyorlar çok çok üzülüyorum. Ama çok iyi Macarlar da var. Bu zavallılara, perişan insanlara yardımcı oluyorlar. Onlara çok çok teşekkür ediyoruz. Biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu zavallı insanlar için çok üzgünüz” diye konuştu.
Berger, mültecilerin trenlere binmelerine izin verilmediğini, şimdi artık sonbaharın geldiğini, ondan sonra da kış aylarının geleceğini, o zaman mültecilerin nereye gideceğini, ne yapacağını söyledi.
Andrea Farkas, Macar hükümetini suçlayarak, hükümetin mültecilerin bir an önce Almanya’ya gitmesine izin vermesinin gerektiğini, Macar devletinin mültecilerin çile çekmesine izin verdiğini, bunun çok ayıp olduğunu ve bu davranışı kınadığını belirtti. Farkas, Macar halkının mülteciler konusundaki görüşlerinin birbirinden farklı olduğunu, ancak kendisinin bu kişilerin bir an önce Almanya’ya gitmelerine izin verilmesi olduğunu açıkladı.
Kalman Nagy ise, uzun yıllar Kanada’da yaşadığını, Kanada’da mülteci statüsünü alabilmek için 2 yıl yaşama zorunluluğunun olduğunu, Suriyeli ve diğer mültecilerin ise mülteci statüsüne hemen kavuşmak istediğini bunun kabul görmesinin mümkün olmadığını söyledi. Nagy, Macar Başbakanı Viktor Orban’ın mültecilerle ilgili açıklama yapmamasını da şaşkınlıkla izlediğini, bu gibi durumlarda Başbakanın kararlı adımlarını herkesle paylaşmasının gerektiğine değinerek, "Başbakan Orban, televizyona çık ve açıklama yap. Macar halkını yatıştırması gerek" diye sözlerini tamamladı.
Öte yandan, dün Macaristan’a illegal yollardan giren mülteci sayısının bin 800 olduğu, son 2 aydan bu yana Macaristan’a illegal yollardan giren mülteci sayısının 155 bini aştığı açıklandı.

270 kez okundu
Diðer Dünya Haberleri