“COĞRAFİ İŞARETE SAHİP ÇIKIN”
Tarih : 2015.09.05  09:16:02
Zeytinyağı üreticilerinin olduğu kadar tüketicilerinin de korkulu rüyası; tağşiş konusu Ayvalık Ticaret Odası’nda yapılan toplantıda ele alındı. Sektör temsilcilerinin yanı sıra GTH ve Vergi Dairesi Müdürlüğü ile yerel yönetimi bir araya getiren toplantıda, nefaseti ve diğer özellikleri ile dünyanın en iyi zeytinyağları arasında sayılan Ayvalık zeytinyağına tağşişin verdiği zarara dikkat çeken ATO Başkanı İbrahim Kantarcı, “Yetkililerden tam destek aldık. Bizim bu mücadeleyi sürdürmemiz için sektör temsilcileri olarak siz de Ayvalık Coğrafi İşaretine sahip çıkmalısınız” dedi.

3 hafta önce yaptığı toplantıda zeytinyağında tağşiş konusunu inceleyen ATO Zeytin Zeytinyağı komitesi, tağşiş konusunu bu kez yetkililerle ele aldı.  Ayvalık Ticaret Odası Salonu’nda Perşembe günü saat 14.00’te gerçekleştirilen toplantıya katılan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, oda yönetim kurulu ve zeytin- zeytinyağı komitesi üyeleri, yaşanan sorunu Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Yusuf Aygün ve İlçe Vergi Dairesi Müdürü Adem Torun ile paylaştı.

“AYVALIK İSMİNİ KULLANAN 10-12 FİRMANIN COĞRAFİ İŞARET İÇİN BAŞVURUSU YOK”

ATO Başkanı İbrahim Kantarcı, “Ayvalık dışından Akhisar’dan, Bergama’dan üreticiler zeytinyağını araçlarına koyup ilçe pazarlarına getirip, Ayvalık’ta üretilmeyen zeytinyağlarının Ayvalık Zeytinyağı olarak satıldığı bize söylendi. Biz de Belediye Başkanımızı, Vergi Dairesi ve Gıda Tarım Hayvancılık Müdürünü işin içine katarak ne yapabiliriz diye çalışma yaptık. Geçtiğimiz günlerde de 39 firmamızı denetledik. 10-12 tanesi Ayvalık ismini kullanıyor ama coğrafi işaret almak için bize müracaat etmemiş. Yasal hakları avukat kanalıyla bildirdik. Basına da açıklayacağız. Sizler ciddi bir emek veriyor, numuneleri getirip bizim laboratuarda incelendikten sonra Ayvalık ismini kullanıyorsunuz. Haksız rekabet oluyor.  4.60 boyunda bir ışıklı totem yaptık. Burada kullanılan logodan Ayvalık ismini kullanan zeytinyağı firmalarına da vereceğiz. Beyaz teneke ile en iyi savaşım logoya sahip çıkmakla olur. Lütfen logonuzu alın ve 6-7-8 Kasım’da yapacağımız Zeytin Hasat Şenliğine katılın” dedi.

“ZEYTİNYAĞI KONUSUNDA KARARLIYIZ, BİZ VARIZ, GERİ ADIM ATMAYIZ”

Belediye Başkanı Gençer, “Sıkıntıyı biliyorum ve çok ta önemsiyorum. Ayvalık belediyesinin yetkileri neyse ve nasıl kullanılacaksa hepsini kullanmaya hazırım. Ayvalık’ın bir ürünü var ve Ayvalıkla özdeşleşmiş bir ürün bu. Bizi en çok yaralayan bu olur. Tağşişle hem zeytinyağını bozuyor hem de tüketiciyi kandırıyorlar. Zeytinyağı tüketimini arttırmak için bu kadar uğraşan bu kente zarar veren bir olay daha olamaz. Tağşiş yağlar ve üretim izni olmayan yağlarla ilgili işlem yapabiliriz. Geri adım atmayız. Zeytinyağı konusunda kararlıyız. Biz mücadeleye varız. Beraber çözeriz bunu çözülmeyecek bir iş değil. Her yerde var bu. Bizim ne yetkimiz varsa kullanırız. Bize ihbarlar verin, üzerine gideriz. Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Bakanlıktan, Gıda üretim sertifikası olmayan bir ürünün satışı yasak. Bunlara dikkat edilirse bunun önü alınır” dedi.

 “COĞRAFİ İŞRAETİNİZE SAHİP ÇIKIN”

Başkan sektör temsilcilerine de seslenerek, “Biz tabii ki yapacağız ama sizlerde kendinizi sorgulayın. Zor elde edilen coğrafi işaretin ne kadar koruduğunuzu sorgulayın. Herkes bu yörede Ayvalık coğrafi işaretine sahip çıkarsa, kullanırsa, otokontrolü sağlarsa bu sorun çözülür. Bu logo Ahmet’in, Mehmet’in değil. Hepimizin. Bu zor şartlara rağmen logomuz ayakta duruyor. Körfezin yaptığı kadar kargo yapıyor Ayvalık. Bizim 2 milyon ağacımız var. Onların 4 milyon ağacı var. Sizlerden ricam coğrafi işaretinize sahip çıkın ” dedi. Başkan, yol kenarlarının denetimi için GTH Müdürlüğü ile birlikte bir heyet kurulmasını önerdi.

Vergi Dairesi Müdürü Adem Torun, “Öncelikle GTH ve yerel yönetim bu konuda çalışma yapmalı. Biz vergilendirme zorundaysak gereğini yaparız. İhbar mekanizmasını çalıştırırsak biz gereğini yaparız. Çiftçi ÇKS belgesi aldığında elinde 2 teneke satarsa biz bir şey yapamayız. Ama iş yerinde zeytinyağı satışı yapamaz bu yönde ihbar gelirse gereğini yaparız” dedi.

Ayvalık Belediyesi Zabıta amiri Hasan Narin, Pazaryerlerinde talimat doğrultusunda denetleme yaptıklarını ve açıkta zeytinyağı satışına izin vermediklerini söyledi.

GTH Müdürü Yusuf Aygün, “İşimiz bu; zeytinyağı. İşlemleri gıda mevzuatına göre yapıyoruz. Geçen yıl Ayvalık logosu olan yağların hepsinden örnek aldık ve inc3eleme yaptık. Bu artı iş yükü anlamına geliyor ama biz yaptırdık ve aldığımız hiçbir yağda problem çıkmadı. Bu logoyu kullananlara teşekkür ediyorum bu bir otokontrol sistemidir. Bunun haricinde gıda ile ilgili ALO 174 Hattını kullanıyoruz. Bize şikayetleriniz bu hattan bildirebilirsiniz. Biz burada çok yüksek meblağlarda cezalar kestik. Başka yerden gelip Ayvalık’ın adını kullanan kişilerle mücadele ettik. Hem kurum amiri hem de kurum olarak sıkıntı yaşadık ama mücadele ettik. Pazaryerlerinde zabıta ile ilgili ortak yöntem uyguladık ve belli bir aşama elde ettik. Zeytinyağıyla ilgili mevzuata göre her gıdanın izlenirliği olduğu gibi yani etiketi olmalı. Gıda kodeksine göre belirtilen şartları taşıdığına dair etiketi olmalı zeytinyağının. Cezalar yüksek” dedi.

“ÇÖZÜLEMEYECEK BİR ŞEY DEĞİL, YETER Kİ HERKES GÖREVİNİ YAPSIN”

Sektör Temsilcisi Hatice Yeşilkaya, “Zeytinyağlarının fiyatlarının yükselmesinden dolayı,  sektörde ciddi paralar dönüyor ve gelirin yüzde 50’sinden fazlası onlara geçmeye başladı. Tağşiş konusunda önceki yıllardan gelen bir boşluk oluşmuş ama üzerine gidilirse çözülmeyecek bir şey değil. Yeter ki herkes görevini yapsın” dedi.

Sektör temsilcilerinden Sezai Madra,”Bu işin sadece zabıta aracılığıyla çözülemeyeceğini düşünüyorum. Üreticiye düşen tüketiciyi bilinçlendirmektir. Arızayı engelleyelim ama bu iş bitmez” dedi. Toplantı yetkililerin ‘beyaz teneke’ sorununa karşı ortak mücadele kararı ile sona erdi. 

413 kez okundu
Diðer Yerel Haberler Haberleri